自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

nc0813    發表於 15-12-14 14:51
優悠在澳洲

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:好奇,是否大部份香港家庭都同自己外傭關係緊張?

我ftm,無請工人。如果請,夜晚都唔會要佢湊bb,我會自己湊,需要的話日頭請工人幫手湊一陣,我補眠。

利申:我仔好早就一覺瞓大天光

子爵府

引用:家傭版見到有+POST+針對一個問題,就係半夜

原帖由 jump.jump 於 15-12-12 發表
家傭版見到有 POST 針對一個問題,就係半夜 BB 喊到底外傭唔出房幫手是否衰格,但其實案中僱主事先同工人講 ...
我以前有工人,同佢關係幾好,我無話過佢一句,當年個女細,學我阿媽對姐姐發脾氣,無禮貌,(我阿媽對工人好差,不是同住,但有時來食飯都要鬧下我工人)我都會話個女不應該咁對姐姐,要尊重人,人地離鄉別井已經好辛苦,後來工人要走,我女都好唔捨得

la_source    發表於 15-12-14 15:56
tonghomama    發表於 15-12-12 18:02

伯爵府

有部分真係差,我都試過請過1個,打我小朋友。我地對佢好好,佢屋企有事,俾左幾千蚊佢,對佢好都冇用

大宅

回覆:jump.jump 的帖子

坦白說我初初看見家傭版suggest 的 rule ,好多我都覺得好mean

但今年自己第一次請工人,我才明白箇中道理。

自問一直將心比己。換來比人當傻仔。得寸進尺

你對人好人地未必對你好 你對人差人地一定對你差

我問心無愧就算,工人只是工人

wcpcelia    發表於 15-12-14 16:10
mydearson    發表於 15-12-14 16:03
rhinegarden    發表於 15-12-14 15:58
瀟灑兔兔    發表於 15-12-13 04:11
sky_blue618    發表於 15-12-12 23:20
happymama2009    發表於 15-12-12 17:16

男爵府

引用:家傭版見到有 POST 針對一個問題,就係半夜

家傭版見到有 POST 針對一個問題,就係半夜 BB 喊到底外傭唔出房幫手是否衰格,但其實案中僱主事先同工人講 ...
半夜咁倦都要爬落床,要用咁大愛心處理既工作梗係由父母做啦..

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

梗有例外,
我家姐當個泰傭好似佢個女咁,
明明得1個女,
佢地孖公仔咁出入都相伴,
去睇戲食飯主題樂園,
唯一分別只係真女有新衫,
泰傭著家姐2手衫,
最妒忌係佢D衫靚過我嗰D囉

LamSiuB    發表於 15-12-12 18:02
花花真美好!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我今個姐姐超級好~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆:jump.jump 的帖子

我覺得僱主睇工人私人物品同手機好過份,話晒都係人地私隱,點可以咁仲吾比工人叉電......
咁當然吾係全部家庭同工人關係咁差,視乎個工人好吾好,都視乎僱主好吾好,如果亂咁睇人私隱,關係一定差

象牙宮

2024年龍年勳章

我同個工人啱啱簽咗第五個 contract……

家僱版見過有僱主問是否俾工人用熱水沖涼,當日出咗寒冷警告……我回佢,如果連沖涼熱水都要慳,就唔好請工人啦

金仔媽媽    發表於 15-12-14 18:15
rhinegarden    發表於 15-12-14 15:59
shumson    發表於 15-12-13 00:50
lovelyyy    發表於 15-12-12 21:40
natjosejim    發表於 15-12-12 21:16
chan803    發表於 15-12-12 17:20

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

不是,現任做了7年,我主張是自由與自律平衡,佢上工第一日是由我教,我第一條金句比佢, I am looking for someone to solve our problem, but not create problem.

子爵府

我要返工, 所以夜晚係工人湊bb, 佢都唔介意夜晚湊, 我同工人關係算幾好, 我地俾佢好自由. 日頭可以同小朋友瞓晏覺. 重點係佢做曬d 野就得.

其實佢幫我湊2個, 仲有狗又有魚. 又清潔屋企洗衫煮飯, 自問自己做都覺得攰. 所以我對佢好寬容.

侯爵府

好工人,可遇不可求

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Sumyeema1 發表於 15-12-12 17:06
我同個工人啱啱簽咗第五個 contract……

家僱版見過有僱主問是否俾工人用熱水沖涼,當日出咗寒冷警告…… ...

咁都有人問得出?

花花真美好!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔係,不過關係好既唔會去外傭版出帖

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

我地無呢啲問題

水晶宮

fsforth 發表於 15-12-12 17:08
不是,現任做了7年,我主張是自由與自律平衡,佢上工第一日是由我教,我第一條金句比佢, I am looking for someone to solve our problem, but not create problem.

金句!

我覺得僱主與家傭的關係, 係互動.
在工作上, 如果家傭能有多d自由度, 佢個自主性會強好多.

我用工人12年, [1st helper 8yrs, 2nd helper 2 yrs, 3rd, > 2 yrs],
我冇 set 時間表比工人, 只係比o左個大框架佢, 如我仔幾點鐘出門口返學,
工人要預自己幾點起身.
每天當然要做清潔+煮飯+買送.
佢煮咩, 我食咩. 唔合口味, 就叫工人唔好再煮; 好食的, 就讚幾句.

salary, 我從來只比基本人工, 不過聖誕新年生日, 我就會封利是.

so far, 我覺得即使d工人可能會懶/hea 做, 都總叫做有個泡,
佢地未曾與我有敵對關係.
而3個工人都手腳汗淨, 仲有時會送下d小禮物比我仔添.

不過, 家傭的質素及工作心態, 真係新一代不如舊一代的

複式洋房

我睇過有個過早餐限人地食幾多片生命面包,真係好過份,你點對人人點對你姐,買埋個果jam話驚對佢太好無左僱主個威嚴,真係好恐怖

男爵府

外傭有好有唔好,正如顧主一樣

所以我比較小入bk家傭果邊,有d顧主心態根本未ready請工人,又怕人用熱水,又話人食得多野,連基本請工人既expense都想縮 。禁講真,好似食野禁,人地都係肚餓先要食,唔通唔餓都尊登食到反胃就係為左貪你果幾塊麵包

家龍mA    發表於 15-12-12 21:44
LamSiuB    發表於 15-12-12 18:07

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

雖然同工人關係一般, 但從來唔會刻薄佢,亦唔expect 佢入左房休息之後會出來幫手。 人地都有放工的私人時間。

首頁

尾頁

跳至