少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友! 同學校講左, 作用唔大. 因為lee個問題,佢好唔想返學, 功課都唔多想做, 睇見佢錦, 好難過. 小學時,佢好鍾意返學, 成績唔差,唉:l

男爵府

WINLEG 發表於 15-12-14 17:07
好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友! 同學校講左, 作用唔大. 因為lee個問題,佢好唔想返學, ...
當然, 最好就梗係幫阿女搵到點處理呢類問題的方法啦, 因為無論去其他學校讀書又好, 又或者第時工作都好, 無可避免總有呢d事......
不過, 如果真係短時間處理唔到, 轉校重新開始都未嘗唔係一個機會。

水晶宮

同學攪小圈子, 在其他學校都可能會發生.

你唯有係開解個女, 及教個女點樣面對.

仲有, 讀書叻的, 人品好的, 開朗的, 肯幫人的,
始終都有人見到, 有人知道, 會同佢做朋友的.

所以, 先做好本份, 朋友會自然來.

大宅

回覆 birdbird 的帖子

我都有同亞囡講,品格好,朋友自然有.

但亞囡最唔開心係, 開學初,原本佢識左幾個朋友仔, 佢以為中學同學同小學一樣, 個個都可以做朋友. 就因為那兩個女同學攪小圈子, 叫其他同學唔同亞囡玩. 又在班會中, 唔比亞囡參予幫手,因那兩個女同學常要做大家姐,樣樣要話事, 其他同學都由得佢地.

現在,亞囡只有性格都係同樣文靜的三位女同學朋友! 和其他男同學(但亞囡唔想只有大部份男生,少部份女生)佢話原本之前識d朋友都聽那兩個女同學話,唔同亞囡玩,唯獨這三位(因她們是來另一間小學),所以無跟大伙玩杯{角],

大宅

回覆 WINLEG 的帖子

我女在校亦有同樣的事發生 ,作為父母都會有點擔憂。但不會為一些“無謂”人而轉校,每個地方梗有一些搬弄是非,搞小動作的人存在!

男爵府

可能我怪獸......我會幫佢轉校LOR~

間間學校都有類似問題, 但又有邊個願意做LEE個主角呢....有時候, 有D人根本無做黑人憎野(扮野, 發姣, 冷叻......)都會無啦啦中箭...咁概然唔係自己問題, 點解要賠上自己既中學生活....大拿拿六年喎, 如果長期唔開心,會影响好深遠。

所以我會問清楚佢.係咪好唔開心, 係咪有心升學, 係咪性格有問題, 係就要改, 比個新環境, 新開始佢.......

仲有..我地以前既年代...D人最多都係細聲講大聲笑, 冷言冷語咁, 而家Do靚妹乜都做得出架...

琥珀宮

引用:回覆 birdbird 的帖子我都有同亞囡講,品格

原帖由 WINLEG 於 15-12-14 發表
回覆 birdbird 的帖子

我都有同亞囡講,品格好,朋友自然有.
有無搵出原因點解針對你囡?

別墅

同意,去到邊都有機會出現相同問題,調節好自己個女心態,至應付到。

大宅

間學校band幾先????
這問題要正視 多從呀女度出發,你都見到而家幾多中學生xx 青春期也容易看不開,所以睇下情況決定需不需要轉校吧。如果banding 唔差嘅中學應該不敢太過火!調節一下同教佢點應對。反之,就真係要好小心 因為嗰d人都唔係有心讀書

禁止訪問

侯爵府

wendy_jed 發表於 15-12-22 14:02

間間學校都有類似問題, 但又有邊個願意做LEE個主角呢....有時候, 有D人 ...
你講得有道理..

大宅

引用:+本帖最後由+wendy_jed+於+15-12-22+14:02+

原帖由 wendy_jed 於 15-12-22 發表

我都係會咁樣做,問得清楚個囡唔開心我會行動支持佢,但都要同佢講有類似既人,佢0k,做媽媽就一定要做野。

男爵府

引用:+本帖最後由+wendy_jed+於+15-12-22+14:02+

原帖由 wendy_jed 於 15-12-22 發表

呢d野一定要學習如何面對,唔係逃避,第日返工有同樣問題又轉工?轉得幾多?我會教囡囡只要自己冇錯唔需要怕,照樣打招呼,佢冇回應係佢冇禮貌,我唔需要唔開心。問題不在於自己!返學主要為學習,如果學習上因同學嘅杯葛遇到困難,應該即時搵老師幫手。加油!!

無聊閒在家

男爵府

熱血勳章

回覆:亞囡返學(F1)好唔開心, 想轉校 !

去到邊度都有呢D咁既麻煩人事關係!係難的,但必須要面對,轉校又如何?第日返工又如何?

男爵府

這是個兩難的決定. 我女兒的學校是每年都會大翻亂的, 請了解一下你女兒的學校是否會.

我都同意樓上所講, 呢d野一定要學習如何面對,唔係逃避. 不過, 中一學生, 未必能處理得好.

另一方面, 我覺得不宜向老師投訴. 因為: 第一, 老師是沒辦法幫你的; 第二, 向老師投訴是犯眾憎, 其他同學會更加針對你個女.

複式洋房

回覆:WINLEG 的帖子

我囡囡都係咁,佢有話過要轉,佢而家讀緊女校,小學冇同學陪佢,但我認為半個學期可能未必適應到,但應該會慢慢好,中二又會識多d人,可能會慢慢揾到個best friend 呢!轉校都幾難適應,我就唔太建議。最好比佢參加多D活動,識多d人,高form 既師兄師姐都會樂意幫人架。
宜家青春期會較多呢d事發生,最重要係同小朋友傾多d計,開解下佢。

複式洋房

間間學校都有

首頁

尾頁

跳至