少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

446688:
咁你其實係覺得你小朋友仲需要睇邊方面嘅嘢?
對於性教育,我只想到知識性(呢啲家計會應該講晒)、道德方面(呢啲每個人諗法好唔同)、……還是你想揾啲似咸非咸嘅嘢同阿仔睇?可否認容吓?

我其實都唔識,希望有人答到你,等我都可偷吓師(emoji)

子爵府

當年我都有呢個煩惱, 那時小五左右。我跟男同事提過, 佢話以男人身份同我講, 唔駛理, 正常到極。我信佢, 當無事發生。

依家大學生了, 一切正常。

放鬆啲, 再唔放心就搵老豆出馬, 但唔係鬧佢, 只係叫佢留意自己心態, 若日思夜想, 就會變成病態, 要尋求協助。

複式洋房

小余 發表於 16-6-8 19:13
446688:
咁你其實係覺得你小朋友仲需要睇邊方面嘅嘢?
對於性教育,我只想到知識性(呢啲家計會應該講晒 ...

似咸非咸其實都好的,可減少佢地的好奇心,老實講,男人要打起上來,都要有嘢睇吓刺激吓。去捐精都有咸書睇吓。我估唔會比佢地班男人睇家計會網页就收到精,乜都冇好難打。

所以男仔,一定想睇吓咸書,既然唔知佢自己找什麼睇,不如叫爸爸唔覺唔覺咁介紹佢睇一d 比較正路的。好過佢自己唔知找什麼睇。外面的花花世界,四五六級的,真係唔知佢睇乜。

珍珠宮

回覆樓主:

依家有啲網站表面係普通網站,報吓新聞,答吓知識,但有不少咸網連結。 可能小朋友唔識,誤睇過,好奇睇咗而學咗動作。

找老公同亞仔傾吓比較方便。

禁止訪問

大宅

446688 發表於 16-6-9 20:32

似咸非咸其實都好的,可減少佢地的好奇心,老實講,男人要打 ...

咁即係話最少係講單對單,一男一女嘅嘢??
都講得啱,我最近都誤睇咗啲網上漫畫,發現啲內容真係好誇:父女,母子,5p, 師生,人同動物……
我都只係google圖片咋,無入去網站㖭吖

複式洋房

咁快就識?

民房

我上之去社區中心,都有個小朋友(約9歲),話比D好嘢我睇,原來係A片呀!!!! 而家細路真係..... 唉.....

伯爵府

回覆:十歲仔自慰

佢第一次可能出於好奇,成功後就開始有心癮。
嘗試同佢分析利弊。
比佢做多啲運動,自然唔會再沉溺喺呢樣嘢上。

別墅

我仔都係10歲,佢一聽到jj就係咁笑,但又話核突,仲好純好小朋友............所以一聽到你仔咁樣真係好愕然

禁止訪問

複式洋房

搵爸爸同佢傾下正確觀念 唔好沉迷就得

禁止訪問

洋房

可能係電視節目學, 依家好多節目都有依D元素

別墅

回覆 kaman813 的帖子

讚, 其實係女人大驚小怪, 你去老麥聽下靚仔點講野仲嚇死你,
不招人妒是庸才

複式洋房

佢要睇都冇得避,唯有叫佢唔自慰咁多,對身體冇益

大宅

其實自慰都無乜問題,十歲就識亦好正常,你叫爸爸同佢講自慰記得鎖門,咁我地就唔會阻住你,同埋唔好一日打幾次,一日一次還可以,同埋AV係戲,真實女仔要尊重,唔可以夾硬來。

大宅

dativebond 發表於 17-1-12 10:08
其實自慰都無乜問題,十歲就識亦好正常,你叫爸爸同佢講自慰記得鎖門,咁我地就唔會阻住你,同埋唔好一日打 ...

其實性教育係咪應該分年紀教部份先?

如果九歲十歲仔,係咪應該教認識身體, 講下自慰需要,而唔需要提男女性行為生bb呢part? 因為過早講得多,會唔會反而有反效果?
[/smil

大宅

Bigpig_2007 發表於 17-5-13 01:11

其實性教育係咪應該分年紀教部份先?

坦白講小朋友係9至12歲發展速度分別好大,9歲講和12歲差好遠,但基本上都要講異性戀、同性戀、受精、懷孕。。。等等。你無可避免要講射精的用途係真係同性愛有關,性愛學術上的過程,包括陰莖進入陰道,性興奮射精,受精過程,懷孕過程。但你當然唔駛講性愛技巧啦。

你以為唔講得詳細,迴避性愛部份,佢真係唔會自己搵?我地細個互聯網未咁發達都會搵咸書咸片了解,咁你認為由你去教中肯點?定咸書咸片教好點?

佢十歲有足夠理解能力,你正確講整個過程有乜問題?反而收收埋,講點不講點,先令佢有幻想,你唔講佢自已上網搵錯既機會更高,你教佢反而有正確的諗法打定底,反而會更安全。講到呢個時候,唔提醒佢生小孩的責任佢現時未準備,所以不可性交,純粹講真實世界的法例,有乜問題?

家計會都其實講得好清楚,基本上十二歲理應知得非常詳細,除了性愛技巧,基本上全部其它性教育都坦坦白白,毫不隱瞞。你看下圖。

男爵府

回覆 200804003 的帖子

依家小朋友好早熟,要同佢正視問題所在及詳加解釋,識得睇鹹網點解自慰唔識,鹹網有示範嗎?你話自慰多個人容易疲倦,便會冇精神讀書,成績差。

首頁

尾頁

跳至