照顧長期病患家人,好無助 ...... - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 2477|主題: 967604

跳至
照顧長期病患家人,好無助 ......  

大宅

國民生產總值:2189

係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終身食抗排斥藥既關係,腦膜炎,肺炎,肺勞,生蛇,尿道炎樣様有,到而家行唔到了,自理能力愈來愈差,長期每星期往返醫院的士費,醫藥費,工人費用 ...... 精神和經濟負擔好重,只得我和媽媽撐,我妺離開左香港幾年咩都冇埋。

打開 FD 見到同學的爸爸媽媽身體健康,無經濟負擔,自己爸爸咁様,難過 ......

siu05    發表於 18-2-19 16:55
leung2888    發表於 17-7-21 09:47
leung2888    發表於 17-7-21 09:47
annann246    發表於 17-7-21 09:46
quinquinyan    發表於 17-2-8 15:48

別墅

國民生產總值:537

回覆:Miss_Yellow 的帖子

為你們一家祈禱,你很累了

edhepp    發表於 16-1-5 12:00
Greentea123    發表於 16-1-1 04:57

伯爵府

國民生產總值:17471

你妹消失左既?

水晶宮

國民生產總值:57528

2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

你要加油啊!爸爸媽媽都需要你支持!

禁止發言

國民生產總值:55904

引用:係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終

子爵府

國民生產總值:10098

回覆:照顧長期病患家人,好無助 ......

明白當中困難,你爸爸雖病但有你照顧,很有福氣,加油

子爵府

國民生產總值:10468

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-29 發表
係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終身食抗排斥藥既關係,腦膜炎,肺炎,肺勞,生蛇,尿道炎樣様有, ...
我明白
你有小孩嗎?
夾心人,好辛苦
最痛係見到佢辛苦

伯爵府

國民生產總值:15808

畀面勳章

回覆:Miss_Yellow 的帖子

明白你,加油!明天會更好。

大宅

國民生產總值:4754

加油

男爵府

國民生產總值:9641

回覆 Miss_Yellow 的帖子

明白你感受。
我爸爸上年年頭開始都經常出入醫院, 住得院耐精神還出現點問題。
佢同媽媽, 大哥, 大嫂, 姪兒同住。果段期間我返屋企住左一個星期幫手照顧, 都覺得身心都好攰。

只能講, 加油!! 而且也要照顧好你媽媽。

翡翠宮

國民生產總值:78739

畀面勳章

辛苦晒,以前我爸爸都要洗血,好彩當時住得好近工人陪佢行過去,樓主要加油

edhepp    發表於 16-1-5 12:01

民房

國民生產總值:1843

明白你和你媽媽的感受及壓力,你爸爸所受的苦也不少,希望你們一家人堅毅地渡過難關。
祝福你們。
有需要找朋友幫幫手或傾訴吓心事。也可以找社工幫忙看看可否舒緩經濟壓力吧 ~
加油 ~ jm

珍珠宮

國民生產總值:41643

畀面勳章

加油

大宅

國民生產總值:2189

引用:你妹消失左既

原帖由 homommy 於 15-12-29 發表
你妹消失左既?
妺從來無俾家用,已在外國多年,做佢自己鍾意既事,對外人笑笑口,對家人粗言。

點解我身邊既同學朋友,無我類似既遭遇?
我知道家人既野冇得揀。

遲 D 可能有需要揾埋老人院,一個月萬幾蚊,唔知點好。

伯爵府

國民生產總值:15109

係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終身食抗排斥藥既關係,腦膜炎,肺炎,肺勞,生蛇,尿道炎樣様有, ...
醫護社工問下,睇下住療養院可以嗎!

男爵府

國民生產總值:6140

💪💪💪

男爵府

國民生產總值:5558

U are not alone, 我屋企都係,我地一家經歷左好多,冇阿Q精神真係好易做傻事

annann246    發表於 17-7-21 09:48
Jolin_Yuen    發表於 16-6-28 16:19
edhepp    發表於 16-1-5 12:02

伯爵府

國民生產總值:15109

引用:Quote:原帖由 homommy 於 15-12-29 發表你

妺從來無俾家用,已在外國多年,做佢自己鍾意既事,對外人笑笑口,對家人粗言。

點解我身邊既同學朋友,無 ...
申請定政府老人院,排得來都要十年時間。

男爵府

國民生產總值:5558

加油

男爵府

國民生產總值:5607

加油

12345678910... 78
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.