自由講場

跳至

首頁
45678...83

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

加油呀!你都知道爸爸都辛苦架!牚下去呀!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

辛苦晒

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

add oil

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+homommy+於+15-12-29+發表你

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-29 發表
妺從來無俾家用,已在外國多年,做佢自己鍾意既事,對外人笑笑口,對家人粗言。

點解我身邊既同學朋友,無 ...
和妳經歷著不幸的人,還有很多。
家人會老會病會死,每人都必經過。只差早晚,只差在誰去照顧,誰會袖手旁觀而已。

侯爵府

回覆:照顧長期病患家人,好無助 ......

加油

珊瑚宮

2024年龍年勳章

加油!祝你爸爸早日康復

男爵府

加油

水晶宮

畀面勳章

你爸爸情況,應該可以排院舍

伯爵府

加油

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

明白感受我老爸也是,肺功能衰竭,要長期用氧氣,不能自理

男爵府

引用:你爸爸情況,應該可以排院舍

原帖由 CathyChan1126 於 15-12-30 發表
你爸爸情況,應該可以排院舍
但社工冇同我們講過!?
老人院?復康院?
我們剛先開始申請政府老人院。
過渡期只暫時依靠印傭,但要一月底先上工。

男爵府

引用:明白感受我老爸也是,肺功能衰竭,要長期用

原帖由 麥兜媽 於 15-12-30 發表
明白感受我老爸也是,肺功能衰竭,要長期用氧氣,不能自理

...
咁點算?

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+麥兜媽+於+15-12-30+發表明白

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-30 發表
咁點算?
我爸媽自己住,最辛苦當然係我媽仲要老爸身體唔舒服會鬧我媽,佢又驚去老人院 話情願早D去都唔入,好彩宜家有社康姑娘上屋企幫忙做下護理,因為都係叫尾期 宜家醫生上門復診了我住得近,有時日日 有時隔日上去,讓我媽休息下

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

加油!好明白你既感受,我媽咪由洗肚到洗血到依家差不多5年,出入醫院既次數已經數唔到,入ICU都4至5次,每次啲天氣一唔穩定就會開始憺心,因心臟係呢啲時候最易出事,其實照顧佢唔算最辛苦,最辛苦係睇住佢食唔到嘢,想食既又唔俾食,又唔可以飲多水,個種辛苦真係幫唔到,最近佢每次見到都一定會講"記住同醫生講我唔要搶救"每次聽到個心都好唔舒服,但又真係唔想見到佢再捱苦,好矛盾

子爵府

引用:Quote:原帖由+homommy+於+15-12-29+發表你

妺從來無俾家用,已在外國多年,做佢自己鍾意既事,對外人笑笑口,對家人粗言。

點解我身邊既同學朋友,無 ...
搵d有資助既老人院啦!

公爵府

子爵府

Miss_Yellow 發表於 15-12-30 00:22
政府老人院評估都未過到,之後有排等,怕到時人都已經不在。

我們有同醫院要求坐非緊急車,但醫院話唔係每 ...
見樓主咁講,我唔知我有冇理解錯誤,醫生係咪話你家父係咪屬於晚期病人?如果係的話,有啲私人性質嘅寧養院,會有啲慈善性質嘅床位for經濟能力有限嘅病人入住,但就需要醫生寫信轉介你去申請同埋做資產審查。或者你試吓問吓醫生詳情係點樣,因為人人case唔同。順帶一提,你最好陪你爸爸去覆診時,見唔同醫生都問吓,因為有啲醫生連自己醫院有冇果種服務都唔太清楚咖,最緊要你唔好怕煩到佢地,希望幫到你!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除左腎病手尾長d 之外,
其他都可以醫返好
你既努力+孝心……個天係會知,天佑好人
加油

子爵府

引用:Quote:原帖由 mrs雨過天晴 於 15-12-29 發

我爸腎衰竭左廿年先等到換腎,洗血廿年。換腎後七年的今年新腎開始老化,醫生話一般新腎平均只有九年命,仲 ...
我親人洗左血7年未等到換,我覺得洗血好過換腎。換左食排斥藥身體其實仲差。而後生果d換左反而不太影響。

珍珠宮

實際嘢幫你唔到,對不起

樓主,知你生活壓力大,不論係精神上身體上還是錢銀,唯一比你的意見是,幾大壓力都好,一星期比一日半日自己鬆一鬆,透啖氣,仗係長期打,你要比自己出走吓呀

首頁
45678...83

尾頁

跳至