婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nga23 發表於 16-1-8 08:12
西醫唔係淨係開類固醇架咩

佢會開口服藥同膏比你
口服藥我朋友只係食左兩次
膏就如果有複發跡象就會搽定

因為我自己都有濕疹
我又係睇佢一次就好9成
而家見痕就搽,SO FAR隻手已經無乜事了

男爵府

MiMa040187 發表於 16-1-8 11:50
佢會開口服藥同膏比你
口服藥我朋友只係食左兩次
膏就如果有複發跡象就會搽定
皮膚科醫生?收費係點

大宅

回覆 Nga23 的帖子

濕疹

大宅

Nga23 發表於 16-1-8 12:52
皮膚科醫生?收費係點

500起

男爵府

MiMa040187 發表於 16-1-9 13:42
500起
咁個醫生叫咩名

男爵府

複式洋房

其實都明白濕疹真係好煩, 食錯少少野又發, 天氣轉冷又乾又癢, 天氣轉暖轉濕又發作, 好影響生活.

在中醫角度來說, 濕疹有不同的症型, 有脾胃濕熱, 血虛風燥, 氣血不足.....等. 中醫中藥可以治療及調理身體, 好讓濕疹遠離你自己. 同時又建議大家注意休息, 特別是固定作息及忌食辛辣肥膩食物, 相信過來人都有類似經驗.

祝大家皮光肉滑, 濕疹bye bye !
注重養生和調理,病痛都少d.

男爵府

中EC 發表於 16-1-14 10:37
其實都明白濕疹真係好煩, 食錯少少野又發, 天氣轉冷又乾又癢, 天氣轉暖轉濕又發作, 好影響生活.

在中醫角 ...

侯爵府

你的態度很積極喎。

我接觸過 1XX個濕疹個案,八成其實不難醫,都已斷尾或發作時病情只是輕微。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... age%3D1&page=19
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

Ben2003 發表於 16-1-16 11:59
你的態度很積極喎。
你係中醫?。我想問如果睇中醫大約要睇幾耐先知果個中醫開既藥對你有冇用?

侯爵府

我不是中醫,我只是在大約二十年前上過大約一年中醫短期課程,上完課程之後大約三年,因家人有病 (不是大病),睇中/西醫..etc 不能斷尾,非常困擾,硬著頭皮自己出手試下,初初不太理想,原來治病是頗艱難的,跟著3個月至半年苦研,終於醫好,當中頗有領略。當然現在功力和當時不可同日而語。

依我估計,患有濕疹少過十年的病者,一般濕疹病情而言,如果連續服用14日藥,應有好明顯的效果。

呀~~~提下你,如果睇完中醫服藥後,仲發得緊要,厲害過以前任何時侯,中醫實答發出來仲好…..

濕疹病情服藥後好好下,之後反覆,是有的。
服藥後,仲發得厲害過以前,請速轉另外一個中醫。
我肯定濕疹不需要 “發出來仲好” 。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

男爵府

Ben2003 發表於 16-1-21 23:06
我不是中醫,我只是在大約二十年前上過大約一年中醫短期課程,上完課程之後大約三年,因家人有病 (不是大病 ...
原來14日就應該有效我睇黃紹傑醫師睇左幾個月跟足戒口都冇反應
我係天氣凍時先會有濕疹
呢類型既濕疹其實係咪唔洗戒口架

侯爵府

“睇中醫師睇左幾個月跟足戒口都冇反應” ,在濕疹患者來說,好平常,很多濕疹患者十幾年來 or more 都重複地發生著。

“戒口” ,理論上是要的,但我個人睇法,除了已知食完很易發的食物,其他食物不一定要戒。
戒口的食物種類多,好煩。

男爵府

Ben2003 發表於 16-1-31 12:08
“睇中醫師睇左幾個月跟足戒口都冇反應” ,在濕疹患者來說,好平常,很多濕疹患者十幾年來 or more 都重複 ...
但係我本身冇食物敏感架喎

侯爵府

有濕疹點解要戒口?

http://www.yeeyanhealthcare.com/articles08/

伯爵府

請問荃灣區有冇醫濕診中醫介紹呢?

複式洋房

回覆:Nga23 的帖子

病從口入,已病了,實介口。

禁止訪問

民房

請問係咪有醫皮膚中醫介紹?請pm我 謝謝

首頁

尾頁

跳至