親子旅遊

跳至

首頁
23456...38

尾頁

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆:沙巴旅遊吹水同樂會2016

寶寶,我8月到沙巴旅行,3大3小(我同老公,72歲,10歲,6歲,2歲),暫定行程如下,請你俾啲意見

Day 1: 中午到 Hotel63 check in, 去唱錢,食 Lunch, 行街
▶▶▶6人車可唔可以載到6人加3行李呢?

Day 2: 出島,下午去做 Spa
▶▶▶會搵 Tony 安排出一個島俾小朋友玩,有那一個島較多魚呢?
▶▶▶6歲囡想做 Spa 可以嗎?

Day 3: 睇螢火蟲
▶▶▶會搵 Tony 代安排

Day 4: 轉酒店到STAR ,游水,夜晚出 Town 食晚飯

Day 5: Check out 返香港
▶▶▶STAR 要11點就 check out,但我2點先到機場,呢段時間做咩好呢?

謝謝解答

複式洋房

瑩瑩老豆 發表於 16-2-18 23:38
如果我去美人魚島會留一晚, 即日來回好浪費時間(來回要約6小時).酒店泳池係望住個海, 但唔係向日落那個方 ...
唔該晒🙏🙏如果住1晚美人魚島可能我會唔夠時間做晒其他野,我諗諗定轉雙島先。請問有冇Tony電話可問問 tour既資料?謝謝

男爵府

回覆:地震寶寶 的帖子

寶寶,达拜烈酒邊到有得賣?

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

如果要Join Tony Day Tour,應該最遲幾時 Confirm? 我8月先去

伯爵府

馬騮狗 發表於 16-2-12 00:20
寶寶,多謝妳回覆!想問,如果住市中心邊間店酒好?因為亞航有機票連酒店嘅package賣,唔知道揀邊間酒店好?

...
亞航d Package d 酒店通常都住好遠架~好多都要搭的士出出入入~圍反的士錢都係反道~又唔方便~
自己分開book 酒店好D~

你住市區酒店會好D~
hotel 63 / horizon hotel / grandie hotel / gaya center hotel / hyatt hotel . 都可以架~
喱幾間正正係市區中心, 出入都好方便架~唔洗搭的士出出入入~行路就可以行去行街或者食野~

伯爵府

馬騮狗 發表於 16-2-12 00:27
荷蘭人係長鼻猴嘅别名
睇螢火蟲就加埋睇長鼻猴架啦~佢地係同一個地點同一個行程黎架~

伯爵府

boey 發表於 16-2-14 20:57
Hi寶寶,其實我上年已經開始睇你個post,今年我計劃緊暑假去沙巴,6大3小朋友,想去島玩,住水上屋,睇螢火蟲 ...
你3個小朋友佢地幾大呀~?
因為唔同年齡有行程限制架~

通常第一次去,5日就唔夠玩~~HEHE

伯爵府

willvss 發表於 16-2-15 11:57
打算4月同3歲小朋友去沙巴。
頭2晚住麥哲侖酒店,想問下麥哲侖個碼頭出雙島大概會貴Jesselton幾多左右。酒 ...
頭2晚住麥哲侖酒店,想問下麥哲侖個碼頭出雙島大概會貴Jesselton幾多左右。酒店仲有沒有3元出市區的接駁車?

接駁車 > 要再問下~唔知而家有冇停駛~
麥哲侖個碼頭出雙島大概會貴Jesselton幾多左右 > 我諗大人既貴 RM 20左右(hkd40左右)~

小朋友超愛吃湯通粉,想問下市區有沒有餐廳有吃湯通粉的地方? > little italy 係食意大利粉架~佢地既意粉係自己工場整既~個道有通粉食~但好似就冇湯通粉~得有汁既通粉食~你可以去試下丫~

看螢火蟲,見有些tour去Kawa,和waston kalis,其實分別不不大? > kawakawa 路程好遠,反到市區會好夜~有小朋友就唔好揀喱道啦~聽過有人反到黎要夜晚1200點先到~因為中途好塞車~
klias 比 waston 近~但 waston 既螢火蟲靚D~
klias 1.5 hrs 車程
waston 2-2.5小時車程

回程機 6:25 a.m.,如果call 4點30分 taxi 時間夠唔夠? > 如果你住市區酒店既話~市區去機場大約20分鐘,但你個個時間係開始塞車既時間~如果可以,就唔好咁蚊水先去~
airasia 既話~飛之前1小時就唔比check in 架啦~

伯爵府

taboshu 發表於 16-2-17 15:56
請問現在當地唱錢個Rate 如何? RM 1= HK ?
1而家大約 hkd 100 = RM 53 左右~

伯爵府

aaronmok 發表於 16-2-18 14:09
係呀返咗香港啦!唔緊要!原來好簡單!好好玩!STAR酒店超正!!又超近!一返嚟已經想再去!謝謝你的旅遊資 ...
STAR 正呢~~
而家有幾正? 好耐冇再聽過~你有咩正野呀? 小朋友玩得開心嗎?

淨係酒店都夠玩?

新年一定貴架啦~你有冇識到D當地導遊? 佢地book 應該會平過D 網站book 既~

伯爵府

mok囝 發表於 16-2-18 16:14
你好,版主,我一家2大2小打算4月1去沙巴,好想知你地講既STAR酒店系邊間?未試過自由行,吾知有乜野要注意同准 ...
你PM比我 , 你既EMAIL ADD , 我比D資料你睇左先~

伯爵府

my_melody119 發表於 16-2-18 19:19
農曆新年or暑假時的天氣適合去沙巴玩?
暑假係下季~落雨機會大D,~
但都係榴槤季節~鍾意食榴槤既梗係

農曆新年就有D舖頭會唔開,同好多團.....姐係會好好好好好好多人~

天氣都OK既~今年天氣就好好~

只係1 月份多雨~2月就天氣好好~

睇下個年新年係1月定2月啦~

伯爵府

準劉太 發表於 16-2-18 19:57
6人連行李,係唔係要分兩架的士呢?
如果得2個行李既話~一架6人的士都OK既~
但如果行李多既話~就分開的士囉~

伯爵府

馬騮狗 發表於 16-2-18 20:24
請問,妳地出島遊,D 証件如何處理?
我會放係酒店~但如果你要個日買電話卡就要帶正本~買電話卡要正本護照先比你買~

伯爵府

馬騮狗 發表於 16-2-18 23:03
nana,我想問,妳地由機場去酒店會坐巴士定的士?我怕巴士唔安全(第一次去,我住Horizon Hotel)Thank you

...
我老公係華人~都未坐過既士......................................
個人強力見意,不要坐巴士

大宅

Hi, 黎緊復活節會去沙巴,一行8人,請問有冇包車,睇瑩火蟲的資料?please send: [email protected], thanks

伯爵府

phoebew124 發表於 16-2-18 23:16
Hello寶寶,追左你好多post,學左不少師 資料推介好有用,萬分感激丫
黎緊暑假 28/7 - 2 ...
我先講左你每個Plan 有D咩問題先~

lan 1:
28/7 day 1 Hotel 63
1250 到達機場,酒店check in,
市中心觀光掃街肉骨茶等等,晚上海鮮餐
酒店多數要1400先check 得 in , 但hotel 63 係係市區中心~你可以放低行李先~去行街~之後先囉房~
肉骨茶最早 1630先開~所以如果係肉骨茶就未必食到海鮮架啦~你可以揀是但一樣做晚餐~

29/7 day 2 Hotel 63
美人島或單雙島浮潛(諗緊邊個好),晚上市中心晚餐
9歲人仔去唔到美人魚島架~因為怕中途風浪大~會好危險架~
可以去雙島~

30/7 day 3 Hotel Star
近市內既Star酒店Check in,酒店游水hea,欣賞日落(酒店泳池係咪睇到日落?)
晚餐市中心or 酒店buffet
酒店泳池睇唔到日落架~但你可以去佢地既"日落酒吧"個道睇日落~

31/7 day 4 Hotel Star
早上Sunday Market,或全日嘆酒店,游水欣賞日落
晚餐市中心or 酒店buffet
酒店buffet 既話~個人經驗係要睇佢個晚出咩題目既晚餐~要"國際"既先好食~其他題目就麻麻....出市區食好D~不過要搭RM30的士出~回程都係RM30

1/8 day 5 Hotel 63
早上check out, 去玩1-2級激流,
下午去紅樹林尋長鼻猿&瑩火蟲,
晚上回酒店hotel 63 check in,市中心食宵夜
如果喱日既行程~就一出就到螢火蟲回程先番酒店架啦~行李可以帶上車,跟住去行程既~
但咁夜~只有hotel 對面既富源食麵包~其他舖頭都收左囉~
2/8 day 6
凌晨4點入機場,準備回港

P.S.
1)想買急凍海鮮回港,但2/8一早機,應該幾時買好?唔知包唔包送貨到機場呢?
如果係行程帶去買急冬海鮮既話~買夠一定要價錢~會係你走個日先送去機場比你既~
2) 想問下1/8 day 5行程可行嗎?
要問下你想報個間旅行社做唔做到~有D得~有D唔得~
因為你係接駁唔同行程既車~~姐係要轉車~如果佢地夾到時間比你轉到車~個行程係可行既~

3) Star酒店泳池是否望住海景,可一邊游水一邊欣賞日落呢?
有一個泳池睇到海~但得唔到咸蛋黃
4) 想要寶寶既沙巴地圖、食市list、 旅行社、包車資料問問價錢

好~SEND左比你啦~你睇收唔收到丫~可能去左垃圾郵件道架~

伯爵府

瑩瑩老豆 發表於 16-2-18 23:38
如果我去美人魚島會留一晚, 即日來回好浪費時間(來回要約6小時).酒店泳池係望住個海, 但唔係向日落那個方 ...
美人魚島有機會睇到藍眼淚~
但唔好揀初一十五去~
月亮太光~

個次我就係15去

伯爵府

phoebew124 發表於 16-2-18 23:21
Plan 2:

28/7 day 1
28/7 day 1
1250 到達機場
酒店 (近市內Star) check in,酒店或附近食野
酒店游水 & 欣賞日落 (酒店泳池係咪睇到日落?)
到市中心食海鮮 or 酒店buffet
你到左酒店都大約1400...但有可能未有房比你住~又有可能已經有房~不過就算未有房,你可以放底行李~出去既~
star 附近冇野食~個道係有個大排檔...但好唔衛生~唔建議你去~出反市區食好過~

29/7 day 2
全日享受酒店泳池設施hea下 & 欣賞日落
GOOD~

30/7 day 3 Hotel 63
早上去玩激流,玩完唔知趕唔趕得切去酒店check in先去睇瑩火蟲?
下午去紅樹林尋長鼻猿&瑩火蟲,市中心食宵夜
同上
31/7 day 4 Hotel 63
早上Sunday Market,
之後市中心觀光掃街肉骨茶,買手信,晚上海鮮餐
同上~但sunday market 只係開到1300左右~咁你中午時段想去邊?

1/8 day 5 Hotel 63
美人島浮潛,晚上市中心晚餐
同上

2/8 day 6
凌晨4點入機場,準備回港

伯爵府

準劉太 發表於 16-2-20 00:16
寶寶,我8月到沙巴旅行,3大3小(我同老公,72歲,10歲,6歲,2歲),暫定行程如下,請你俾啲意見

...

Day 1: 中午到 Hotel63 check in, 去唱錢,食 Lunch, 行街
▶▶▶6人車可唔可以載到6人加3行李呢?
勉強可以~因為你有個2 歲小朋友~迫小小應該得~

Day 2: 出島,下午去做 Spa
▶▶▶會搵 Tony 安排出一個島俾小朋友玩,有那一個島較多魚呢?個人認為沙比島多D魚
▶▶▶6歲囡想做 Spa 可以嗎?最好唔好~小朋友未發育得好好~怕按錯位置~

Day 3: 睇螢火蟲
▶▶▶會搵 Tony 代安排 OK~

Day 4: 轉酒店到STAR ,游水,夜晚出 Town 食晚飯 OK~

Day 5: Check out 返香港
▶▶▶STAR 要11點就 check out,但我2點先到機場,呢段時間做咩好呢?
可以繼續係酒店玩架~~仲有地方比你沖涼添~不過你check in 個時問一問~因為我怕佢有改規矩呀~

首頁
23456...38

尾頁

跳至