單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

月餅勳章

我係未婚在職媽,懷孕時高齡+高危,而家阿仔K2。

之前係呢版接觸過一D未婚媽媽,最近都睇到一D年輕未婚媽既求助文,希望講番自己既經驗,幫助有需要既媽媽。

發現有左係意外。 身邊冇家人朋友可以支援到自己。

所以發現有左之後,第一件事就係開始睇母嬰健康院、私家醫院、育嬰園、本地EE及社區保母資料,當然也包括BK。

然後,去睇醫生。醫生話我有潛在風險,轉介我去醫院既婦產科,兩星期後第一次見醫生,見完醫生即時要入院。其後既半年,大部份時間係醫院過。因為咁仲犧笙左一次公務員面試既機會。

當時個老細好PK,表面叫妳好好休息,然後陰乾我工作,結果生完之後我辭工走人。

懷孕期間算有驚無險,37週緊急開刀生左個B,之後住左一星期醫院,返屋企自己坐月,仲要日日出黎洗傷口,返醫院NICU。

當時人工不多,住既村屋業主超級神經質,因為BB既問題,偶爾會有說話聽下。

唯一算好彩既就係可以坐完月後後即時入嬰園,不過因工作時間關係,我仲要另外比錢搵EE幫手,經濟壓力好大。辭工之後,好驚搵唔到工,咁既日子過左個幾月,之後我入左某政府部門做合約工,然後考到公務員。

另一件好彩既事就係房署可以比我加BB名上去,同埋去左見主任。

要同時返工、讀書、湊仔是很攰的,尤其是當你病左,你唔顧自己都要顧阿B; 我試過阿仔因為疑似手足口,其中一位前老細比說話我聽,雖然在家工作,要逐日請假。當其他朋友好開心出去玩或者有其他新既工作機會時,你好多野都要以小朋友考慮為先。

同埋當小朋友越來越大,而家覺得身體麻麻地,覺得好易攰,好擔心唔可以一直咁照顧佢。

雖然而家好多野算係穩定左落黎,但養兒長憂九十九是不變真理,而我亦沒有後悔最初的決定。

所以當妳發現意外懷孕不知怎做時,請先想一想,你各方面預備好做一位媽媽了嗎﹖

未婚,單親路,不易行。

稍後會另文再寫未婚媽的有用資源,希望幫到大家!

大宅

樓主,你好叻。我只記得開完刀,之後嗰段日子,都只係識係訓覺,餵奶。好在我阿媽幫手,如果唔係,真係死得呢

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:給未婚媽媽的分享

感同身受。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

月餅勳章

chowqv 發表於 16-1-30 14:59
感同身受。
你比我叻得多。

男爵府

月餅勳章

你比我叻得多。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:你比我叻得多。

原帖由 christinetin 於 16-01-30 發表
你比我叻得多。
有幾叻…應該講我比你慘,亦都比你好…慘在完全無人幫;好在如果我都捱得過,其他人無籍口過唔到…

christinetin    發表於 16-1-31 08:32
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

回覆:給未婚媽媽的分享 (一 - 單親路不易行)

樓主算是有本事的人!樣樣搞得掂。

單親路係好甘、好辛苦,面對經濟同時工作等等令到自己體力透支,真係捱得好辛苦。

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

大宅

引用:我係未婚在職媽,懷孕時高齡+高危,而家阿

原帖由 christinetin 於 16-01-29 發表

我係未婚在職媽,懷孕時高齡+高危,而家阿仔K2。
樓主你好叻啊!
佩服!
祝福你同小朋友身體健康,開開心心

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

男爵府

樓主好叻
頭幾年最困難,一到上小學就好多了,
我最幸運係請到個正常工人,幫左我6年,5係真係5洗諗返工揾錢。

大宅

引用:樓主好叻頭幾年最困難,一到上小學就好多了

原帖由 sako 於 16-02-01 發表
樓主好叻
頭幾年最困難,一到上小學就好多了,
我最幸運係請到個正常工人,幫左我6年,5係真係5洗諗 ...
我離婚就快一年,事實真係經濟困難,又冇支援。租金又貴,只想快d上到樓就好

複式洋房

我離佐婚帶住一對仔女,剛拎到間公屋,加油呀各位!

禁止訪問

大宅

我都係單親在職媽x n

大家加油

我個ex 宜家$1蚊都冇畀

Catmanbb

首頁

尾頁

跳至