懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第1胎咩都唔識,想問下如果book左個醫生簡左日子剖腹出世,但如果bb早左作動要出黎,咁係米可以自己搭的士去醫院,然後即call個醫生黎接生架?
定係個個醫生唔同?
咁米變左會要去政府生囉?

洋房

醫生會要收緊急費用啊。。

男爵府

我自己就諗到36週先去私家,太早BB費用好難預計,當然係call自己醫生,然後直接去私家醫院

複式洋房

引用:第1胎咩都唔識,想問下如果book左個醫生簡

原帖由 小熊之家 於 16-02-05 發表
第1胎咩都唔識,想問下如果book左個醫生簡左日子剖腹出世,但如果bb早左作動要出黎,咁係米可以自己搭的士 ...
我原本book咗39週開刀,點知BB係38週作動!我即刻call醫生,醫生叫我即刻入院佢係醫院等我同幫我book手術室盡快開刀!埋單無收到任何緊急附加費!

大宅

回覆:tingting_band 的帖子

你個醫生咁好唔收既!

大宅

回覆:係私家剖腹如果bb早左出黎點安排

係米個個醫生都會同你緊急開?定有啲醫生唔做架?

男爵府

引用:係米個個醫生都會同你緊急開?定有啲醫生唔

原帖由 小熊之家 於 16-02-05 發表
係米個個醫生都會同你緊急開?定有啲醫生唔做架?
一般都會肯緊急開刀
除非佢咁啱同一時間有另一大肚婆要生囉

大宅

我上胎 book 38w5d但早左在37w穿水, 我自己坐 taxi 去私家醫院, 醫院 call 我醫生, 醫生無收貴我, 但醫院有, 因為不是在預約時間開, 都多左成兩萬

你要問下你醫生如果早左佢收唔收多同埋係咪你 call 佢, 我醫生特別講明要醫院 call 佢

至於去政府定私家, 你要問你間私家醫院幾周會接你 case, 有 d 34, 35 36 都有

我上胎照 ultrasound bb 過 5lbs 醫生就比左入院信我可以去私家

同埋如果你已經達到一定周但你自己走左去政府, 咁比左嘅 deposit 咪無 lor, 但如果早過醫院限嘅周入左政府, 好似可以比番deposit 你, 間間唔同, 你自己問番

我今胎都 book 左 38w2d, 都好驚又早, 但無理由因為咁約早 d

大宅

回覆:gingerrice 的帖子

我都係打算38週左右開,咁我到時問左醫生點安排先,我未去交按金!

別墅

回覆:係私家剖腹如果bb早左出黎點安排?

如果係non office hour .eg, 半夜,公眾假期 星期日 作動,醫院未必有額外收費。係office hour 作動 唔影響醫生見其他病人 一般都唔會額外收錢。就算作動 都可以等到天光,lunch time 放工先開刀。

我自己半夜開 最後醫生 麻醉師 加多 50%.

大宅

我一頭霧水個醫生係米早左會接應我,我到3月問下先

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

bb早出黎,即刻衝去醫院,醫院都會通知你個醫生,或者有醫生電話直接通知埋醫生。順產冇特別計,要開刀就要加緊急費,醫生,麻醉師都要收,

別墅

回覆:小熊之家 的帖子

但要留意如果早過33週私家唔收,一定要去政府㗎

複式洋房

我都擔心緊依個問題 我依家29週 book左38週幾開刀 我最驚係bb係35 36依d時間出世有機會要訓箱去私家就真係好貴

男爵府

36週後其實都ok,至於訓箱同黃私家標準同政府不一樣,有d 38週BB都要照燈,所以都要預多小小,聽fd講照燈3千蚊一日,最後比預計多左2萬蚊

大宅

聽講私家好興叫照火廿聽人講

男爵府

回覆 小熊之家 的帖子

所以我已經決定同我同步出院,係醫院果幾天就由佢照

大宅

回覆:MoonT 的帖子

你私家?4日3夜!我簡左聖德肋撒醫院

大宅

tingting_band 發表於 16-2-5 22:51
我原本book咗39週開刀,點知BB係38週作動!我即刻call醫生,醫生叫我即刻入院佢係醫院等我同幫我book手術室 ...
真係好好 wor, 唔洗加錢, 一般醫院單張都講得好清楚咩時段收幾錢, 最正係你醫生幫你改時間

請問邊間醫院?

大宅

letterland 發表於 16-2-6 18:38
如果係non office hour .eg, 半夜,公眾假期 星期日 作動,醫院未必有額外收費。係office hour 作動 唔影響 ...
我上胎夜晚十點幾穿水, 都無可能等到 office hour, 所以貴左差不多兩萬幾

醫院單張講得咁清楚, 相信好難話唔加

首頁

尾頁

跳至