家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

ac321 發表於 16-5-26 15:08
你呢個理論一開始已錯,
因你第一句已講:假設你中左危疾!
照你咁假設法,我都可假設我中左六合彩頭獎,跟 ...

祝你身體健康

別墅

ac321 發表於 16-5-26 14:51
順便話理比你地知,保險agent其中一樣不怎賺到$既項目,就係純住院!
所以佢地會想盡辦法叫client去買佢地 ...

如果可以買純住院當然要買純住院。 要儲錢就另外自己黎, 無需要同保險掛上。

大宅

菇芝bebi 發表於 16-5-26 11:20
如果你中左危疾,當時有50萬身家,你會唔會攞曬去澳門買一鋪大小?贏左當然happy,輸左係咪坐響度等c?
...

咁如果行出街比車撞到斷左腳?
如果坐潛水缺氧變植物人?
如果比人打劫整傷?
如果出旺角比磚頭掟中頭?
如果~~~唔係中危疾呢?

別墅

Neromagic 發表於 16-5-26 19:22
如果比人打劫整傷?

意外唔係人人都有, 但係人人都會老,就一定會病。

大宅

lipstickjoey 發表於 16-5-26 19:23
意外唔係人人都有, 但係人人都會老,就一定會病。

哈哈,你真 navie

伯爵府

Neromagic 發表於 16-5-26 19:22
如果比人打劫整傷?

你好似連意外同危疾都分唔清喎

大宅

菇芝bebi 發表於 16-5-26 19:24
你好似連意外同危疾都分唔清喎

我係説明你啲如果係除褲放屁

伯爵府

Neromagic 發表於 16-5-26 19:27
我係説明你啲如果係除褲放屁

我弟弟以前係華籍英兵,體能fit到爆,在一次定向比賽中暑,3天後死亡,當年40歲。哥哥去年中風,發病年齡51歲。爸爸84歲上星期在家跌倒撞到左腦入醫院做開髗手術,仲未出院。我自己13年前子宮頸癌,當時我女只有3歲咋!日日喊到c。我家族所發生的事,單單都唔同,係咪一早可以估計到?如果無買保險,弟弟的人壽、爸爸的意外、我和哥哥的危疾你估會點?未遇過的痛你一世界唔會明,所以祝你一家老老嫩嫩,身體健康吧!

侯爵府

好媽媽勳章

菇芝bebi 發表於 16-5-26 19:00
祝你身體健康

你放心,我身心都一定比你健康,而且頭腦一定比你清晰,所以吾會輕易上當,比保險agent既歪理呃到!

侯爵府

好媽媽勳章

菇芝bebi 發表於 16-5-26 19:45
我弟弟以前係華籍英兵,體能fit到爆,在一次定向比賽中暑,3天後死亡,當年40歲。哥哥去年中風,發病年齡5 ...

嘩!睇黎你身體真係吾多好呀!
你吾好係到四圍福姐妹身體健康啦!
你比我地每一位姐妹,都更加需要被祝福身體健康!
你鐘意就盡買醫療,危疾,意外,人壽,住院保單,記得還要買供成世既儲蓄醫療危疾意外人壽住院單,同埋買埋教育基金單呀!
買得大賠得大!好着數架!

伯爵府

ac321 發表於 16-5-26 21:43
你放心,我身心都一定比你健康,而且頭腦一定比你清晰,所以吾會輕易上當,比保險agent既歪理呃到!
:hoheh ...

仲有一樣野未講,我c左個弟弟就係做保險的,他有買意外,比賽單位都有買意外,當佢出事時,我地同比賽單位都以為他是死於中暑意外,但結果死因法庭判佢死於熱病,無得賠。當時,我和家人,弟弟做保險的同事,比賽單位都好無奈。可能呢個就是你們眼中的呃人,都係果句,病就係病,意外就是意外,死亡就是死亡,所有賠償都是根據醫生証明,法院判決的,唔係任得保險公司決定的。人都死左,我們當然希望得到最高賠償俾2老啦!呢個結果連我2老都唔覺得保險公司呃佢囉!家中不幸事件已經發生,只是將事件分析,而於信唔信保險,自己決定!無謂作人身攻擊

伯爵府

ac321 發表於 16-5-26 21:52
嘩!睇黎你身體真係吾多好呀!
你吾好係到四圍福姐妹身體健康啦!
你比我地每一位姐妹,都更加需要被祝福身體 ...

我供乜係我的錢,點解你仲肉赤過我

別墅

Neromagic 發表於 16-5-26 19:24
哈哈,你真 navie

唔明, 唔通你係唔會老的咁神奇?

伯爵府

算把啦!呢度已經嚴重離题了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:危疾保需要保到100歲嗎?

近來甘來 Agent 架 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我唔係agent. 但我覺得危疾唔係完全無用,我朋友同佢小朋友買咗危疾,到小朋友三歲find out 係自閉,有得賠,另外我親友有子宮頸癌,claim 咗$去私家做微創,另外一個朋友breast cancer 都有。我(emoji)族都有cancer, 我係高危人士,小朋友又細,點都會買。當然保臉外我有其他方式做儲蓄。純粹個人經驗分享。

但基金真係唔使買。

侯爵府

maggie92 發表於 16-3-7 13:18
X誠危疾保到100歲,但要連人壽一齊買

X柏危疾只保到80歲

愈來愈多人活到一百嵗

侯爵府

好媽媽勳章

sauNG 發表於 16-5-26 15:25
我真系有份危疾儲蓄保,但如果我現在額外買多份住院保(即唔同保單既),你有咩建議嗎?感激感激 ...

要買純住院,無儲蓄成份,比一年錢保一年果D。
另外,有D分好多吾同項目上限可claim既單,可能係手術幾多,麻醉幾多,呢D吾係太實際,因為多數雜費呢part一定吾夠用(所以一定要另外再加一項額外越支保單買,就係越支部分自己比10~20%,呢part返而係for不需做手術既病)。
原因係係香港,有病住院既,多數係吾使做外科手術,而你望落去D住院單,睇落claim得好多,但你再細心計下,如果病但吾使外科做手術,咁所有檢查費治療費葯費全當什費黎計,所以你真係要睇既,係扣減哂手術果part 賠償後既保障,如什費果part.
外邊有D銀行有不分parts claim既係單,即係一個總數,你可自己去比較下。

侯爵府

好媽媽勳章

菇芝bebi 發表於 16-5-26 22:10
我供乜係我的錢,點解你仲肉赤過我

點會呢!
你咁鐘意又信保險,咪叫你買多D吾同既單,因為人總會死=實會中,咪買得大賠得大囉!

侯爵府

好媽媽勳章

菇芝bebi 發表於 16-5-26 22:05
仲有一樣野未講,我c左個弟弟就係做保險的,他有買意外,比賽單位都有買意外,當佢出事時,我地同比賽單位 ...

所以我咪成日係BK講,怕有事起黎家人無依靠,平平地買分吾經agent既純人壽最實際!

sauNG    發表於 16-5-27 09:18

首頁
23456...7

尾頁

跳至