少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔小五第2次考試,噚晚已經係10點半熄燈瞓覺,但2點幾都係張床上翻來翻去,話好緊張瞓唔着,逢考試都係咁﹗重要叫醒我問 "呀媽,可以拖住你隻手瞓覺嗎?" 唉..........知道後到我擔心到瞓唔着﹗

大宅

心都痛埋.... 考試要攪成咁

男爵府

回覆:chou11c 的帖子

我也替你心痛。
成績好/壞都會有壓力,唯有小孩在成長中調節,父母從旁鼓勵

伯爵府

chou11c 發表於 16-3-7 16:02
阿仔小五第2次考試,噚晚已經係10點半熄燈瞓覺,但2點幾都係張床上翻來翻去,話好緊張瞓唔着,逢考試都係咁 ...

做父母見都真係又心痛、又擔心!叫仔仔溫書溫到覺得有d倦,去做一陣運動,比個腦休息下,放鬆一下自己

複式洋房

回覆:阿仔噚晚2點都瞓唔着

真係心痛,要多陪他,關心他,支持鼓勵他

子爵府

好媽媽勳章

真係心痛!
我仔都係小五,等派卷仲緊張過溫習,緊張到不自覺的小動作出晒,唉

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:chou11c 的帖子

陰公。真係好大壓力。 媽媽好好陪他一起面對 祝福你們

大宅

多謝各位﹗因近日多單學童自刹事件,令我好擔心﹗故放學後佢已經要到補習社溫習考試,所以晚上食飯後,輕輕叫他自己再溫習多一陣就算了﹗

大宅

睛靈勳章

其實小五小六真係一個幾大的關口, 所有都係注目晒去呈分試.
如果小朋友是中間成績的仲緊張.

我自己也是過來人. 考試越緊張. 考出來的成績反而無噉好. 你可以先跟仔仔講. 好欣賞佢自己對自己的要求. 對考試的緊張. 但我們都要識得去舒發. 只要我地是盡力去預備考試. 出來的成績是怎樣真的不重要. 在考試前一天. 不要再去做不懂的地方. 反而要做一些自己有信心的題目. 另自己信心增加. 噉會無噉緊張. 但相反. 不停去做一些自己唔識的題目. 只會另自己信心大減, 壓力就更多.

同事, 你可以跟仔仔先看看, 有那些學校想入讀. 想入讀的學校跟自己成績近嗎? 如果近的. 可以向著目標去行. 如果不近的. 就要大家傾傾, 會唔會將目標調低? 去一個可以做到的計劃. 人也會定些.

大宅

就係要呈分,搞到我同佢都緊張起來﹗

大宅

睛靈勳章

明白KA. 所有要呈分的家長同學生都會緊張. 不輪本身成績好還是不好. 所以大家都學習去面對 !同自己講, 唔係只有自己去面對.

複式洋房

要睇緊d,最近d新聞好驚

大宅

開心吸收勳章

chou11c 發表於 16-3-7 16:02
阿仔小五第2次考試,噚晚已經係10點半熄燈瞓覺,但2點幾都係張床上翻來翻去,話好緊張瞓唔着,逢考試都係咁 ...
記得我個仔派完中學學位後,成個呆了,因為派得不好,我唯有在祈禱,然後我們去叩門,第一間A叩門,雖然收了他,但他很不開心,第二間B、第三間C都收了,最後選了一間他滿意的,他才變臉,小朋友有他的想法,記著同他講讀中學不一定有小學同學一齊,給他多d心理預備,你也要有,告訴他要選一間適合他的而不是最有名氣的。
這些都是我的經驗,記著,不要迫他,隨他心意,否則他會讀得不開心!你有壓力,他也會有。

水晶宮

呈分試真的很大壓力,每個banding學生都有,唯有盡力而為,下星期,囡囡都要考呈三,大家一齊加油。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:就係要呈分,搞到我同佢都緊張起來﹗

原帖由 chou11c 於 16-03-11 發表
就係要呈分,搞到我同佢都緊張起來﹗
你吔呈分咁早考 ? 我仔小五呈分 6 月先考。
Anyway 叫小朋友盡力就可以,越緊張就越容易失準,而且呈1及呈2比較重要,督促佢之餘家長亦要多鼓勵/開解佢幫佢減減壓。我仔仔今個星期已考完呈三,大局全部已定。你地都要加油。

大宅

睛靈勳章

係, 好明白呈分試的緊張同壓力. 唔係講放鬆就可以. 但我地做父母的都真係要提醒自己的言行, 好多時口講盡力係是, 成績滿唔滿意都不重要. 但往往收到成績唔滿意時, 就會不停問, 點解le 條都會錯, le 條又噉大意. 因他們會知原來我地口同真的是不一. 他們就會唔信我地講野.

我仔成績其實考得唔係太差. 但奈何學校當年少佐band 1位, 另亞仔入佐band 2 group. 我同先生心裡其實都唔太開心. 而亞仔亦會講, 我地都巳噉盡力. 又唔係考得差, 但都係入唔到band 1 group, 事實係唔甘心的. 但我地大家都知, 遊戲就係噉樣. 我地巳盡力. 入去邊個group 都一定有好的學校. 最起碼我同仔講, 見到你噉努力, daddy mami 巳好開心. 同埋真係好回味可以同你一齊去為呈分試一起o既努力. 其他野唔係重要. 雖然知他一樣有唔開心. 但慢慢他會明白. 唔一定band 1學校先係好. band 3就唔好. 而最後我地一齊去傾. 學校點排位. 博唔博都係一齊去傾. 到放榜前一星期, 我地巳同佢成日傾. 等佢知不輪派佐邊間我地都要接受. 由初初見佢真係擔心的. 到放榜前一天. 他巳接受了, 如果派得不好. 可以怎樣. 好感恩派到第一志願. 依家都讀得不錯.

我地做父母的. 說話一定要肯定. 比小朋友feel 到, 我地真係會在佢後面back up 佢.

首頁

尾頁

跳至