跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

香港+大陸比例多嗎?

複式洋房

回覆:1mocha 的帖子

其實大家移民過左澳洲做咩工多架?
同移民前係香港既工作類型有無好大差別?

大宅

引用:香港+大陸比例多嗎?

原帖由 1mocha 於 16-03-09 發表
香港+大陸比例多嗎?
亞洲人如果淨計香港+大陸人我公司大約有10個,比例 2 (HK) : 8 (China), 佔全公司人數3%左右, 計埋其他亞洲人如印度,星加坡,印尼,菲律賓就有十幾個%.

大宅

香港+大陸比例多嗎?
除在我,一個亞洲人都無。

大宅

回覆:大家返緊的工多亞洲人嗎?

係sydney番工,亞洲人(中國,日本,東南亞)佔4成。而中國同香港的比例是7:3。

大宅

引用:其實大家移民過左澳洲做咩工多架?同移民前

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-09 發表

...
係香港同澳洲都做銀行,工作上分別不太,好快上手。

ydnamwal325    發表於 16-3-10 16:55

大宅

香港+大陸比例多嗎?
我公司 head office 係 TAS, 亞洲人比例低過 1%。 我 base 係sydney, 連我在內,有2個asians, 3個 oz.

大宅

引用:其實大家移民過左澳洲做咩工多架?同移民前

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-09 發表

...
我 HK 同 OZ 都係做accounting, 冇乜唔同, 但舒服好多, 每日準時放工

ydnamwal325    發表於 16-3-10 16:55

複式洋房

回覆:horh_2001 的帖子

如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從事銀行/金融業,係咪要由teller做起?有無專業牌照可以係香港考定過澳洲方便搵工?

利申:係香港為公務員,大學讀bba, master讀law

大宅

引用:如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-10 發表
如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從事銀行/金融業,係咪要由teller做起?有無專業牌照可以係香港考 ...
澳洲公司好睇重相關工作經驗同做reference check,如無相關經驗,teller 都未必請。

至於其他專業牌照,最好是澳洲認可或者係澳洲本地考牌。

複式洋房

Thanks for your advice horh_2001.

如果真係咁好彩地比我做到teller,由teller轉去做銀行其他back office posts, 難嗎?

大宅

引用:Thanks+for+your+advice+horh_2001.如果真

Thanks for your advice horh_2001.

如果真係咁好彩地比我做到teller,由teller轉去做銀行其他back office ...
唔洗客氣,如果入到去做teller, 當然有機會轉其他部門,銀行都會內部請人.

你學歷咁好,做teller 浪費左

大宅

引用:如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從

如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從事銀行/金融業,係咪要由teller做起?有無專業牌照可以係香港考 ...
呢到做teller, 唔係only做teller, teller有時要係門口把關,解答一些服務既嘢。同埋佢地通常喜歡請new graduate. 不過我知獅子銀行喜歡請識國語既人。。。你知點解啦

伯爵府

我做local 公司,十幾人,多過一半亞洲人.

香港2大陸各4個。 重有一二個越南。

我覺得都幾多。再加我找其他公司的人,都唔少係講國語的。尤其係做acc 的。真係好多大陸人。

我附近的anz bank customers service 唔係印度就中國。全行一半一半

複式洋房

多謝大家既回覆,其實我只係視teller為踏腳石,拎左local experience先,希望到時可以內部轉職其他職位啦。

我自己係香港一畢業就做政府,都知道過黎澳洲難搵工架啦,要衝破呢個心理關口做teller確實唔易架,不過過到黎真係要好好調節自己心態,呢方面我都要努力!

複式洋房

回覆:car_li 的帖子

哈哈!呢個現象應該其他移民國家都係咁😂

雖然我唔係fresh graduate,雖然我既普通話唔夠地道mainlanders咁native,但希望我既普通話能夠幫到我啦

子爵府

亞洲人佔一半
但大陸人0 香港人1(我)

伯爵府

引用:多謝大家既回覆,其實我只係視teller為踏腳

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-11 發表
多謝大家既回覆,其實我只係視teller為踏腳石,拎左local experience先,希望到時可以內部轉職其他職位啦。 ...
我覺得要沖破的唔係職位,係人工。

我老闆做同行,話佢過來職位升咗一級,但稅前人工少香港六成。稅後都唔想去計。佢話呢度人工低都冇辦法。 但佢話現在呢間公司人工係澳洲level 來講算唔錯。又眼見公司地點吊腳同事們又住到老遠,個幾鐘單程,都唔高turnover rate. 都做到十年八年。

聽完佢咁講,都唔想找嘢做

我自己過來做工種唔同咗,降晒grade. 稅前人工都少香港多過一半。稅後,比埋child care.返放工食飯都冇乜錢袋。如果唔係返工時間好,地點近,叫有local exp . 真係冇動力返。為錢的話就唔會做啦。

別墅

回覆:1mocha 的帖子

升級都小咗?why? 澳洲工資應該高d

大宅

引用:升級都小咗?why

原帖由 yungma 於 16-03-12 發表
升級都小咗?why? 澳洲工資應該高d
因為稅重囉。

首頁
12345...7

尾頁

跳至