跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 ydnamwal325 於 16-03-11 發

原帖由 1mocha 於 16-03-11 發表
我覺得要沖破的唔係職位,係人工。

我老闆做同行,話佢過來職位升咗一級,但稅前人工少香港六成。稅後都唔 ...
好難咁比較,澳洲係重税國家,香港係低税城市, 我覺得用 gross wage 比較好啲, 係依度生活就接受這些税制。同時率問題,早幾年8算,而家5.5, 點計?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 16-03-11 發表我覺

原帖由 leegbd 於 16-03-12 發表
好難咁比較,澳洲係重税國家,香港係低税城市, 我覺得用 gross wage 比較好啲, 係依度生活就接受這些税制。同 ...
已經係用稅前同香港比

伯爵府

引用:Quote:原帖由 yungma 於 16-03-12 發表升級

原帖由 car_li 於 16-03-12 發表
因為稅重囉。
已經係用稅前比,計埋稅,同其他返工開支,得返一佰幾十,都唔知點生活。

複式洋房

回覆:1mocha 的帖子

嘩!如果有埋小朋友,又未買樓,仲點儲錢?

公爵府

引用:Quote:原帖由 car_li 於 16-03-12 發表因為

原帖由 1mocha 於 16-03-12 發表
已經係用稅前比,計埋稅,同其他返工開支,得返一佰幾十,都唔知點生活。

...
正常啦,所以好多人都全职揍仔算。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

回覆:1mocha 的帖子

主要係 childcare 貴
每日 $80 至 $100

就算孩子已上小學
Vacation care 每日 $60 至 $80
睇下有冇 excursion

如兩夫婦都返 fulltime
政府補助唔多

複式洋房

回覆:whoami1977 的帖子

呢排睇到其他移民澳洲既人話,係澳洲只要搵到份工,就好快買到樓同車,怕且都未必有人地講到咁易喎,雖然澳洲樓係平過香港,但人工少左一大截之餘,又重稅,似乎都唔係咁易儲到錢買樓買車?

公爵府

引用:呢排睇到其他移民澳洲既人話,係澳洲只要搵

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-13 發表
呢排睇到其他移民澳洲既人話,係澳洲只要搵到份工,就好快買到樓同車,怕且都未必有人地講到咁易喎,雖然澳 ...
好黑暗的

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

真係要好死慳死抵至得啦

近日香港社會又多事之秋,學生讀書又大壓力,過黎真係完全為下一代著想

大宅

呢排睇到其他移民澳洲既人話,係澳洲只要搵到份工,就好快買到樓同車,怕且都未必有人地講到咁易喎,雖然澳 ...
對我來講澳洲樓一啲都唔平過香港

大宅

好多人移民澳洲前,已係香港儲了錢,過來會買屋,買車,所以如果份工夠平日開支便ok.

至於儲錢,我都覺得難,因儲完一筆錢,唔知點解總有地方有嘢要整。。。尤其屋企。總有嘢買。。。

不過如果兩公婆出來做嘢可能會好些。但小朋友細的話,我會建議都有一個家人照顧好些,因我覺得,如果兩個人都掛住返工,送小朋友去child care, 同係香港時有咩大分別。

男爵府

引用:Quote:原帖由+ydnamwal325+於+16-03-13+發

原帖由 car_li 於 16-03-14 發表
好多人移民澳洲前,已係香港儲了錢,過來會買屋,買車,所以如果份工夠平日開支便ok.

至於儲錢,我都覺得 ...
Agree so, and child care is so expensive in Australia, that is why my wife and me only work as casual until 2nd one go to K1

男爵府

引用:Quote:原帖由+ydnamwal325+於+16-03-13+發

原帖由 leegbd 於 16-03-14 發表
對我來講澳洲樓一啲都唔平過香港
Yes but at least whatever you are getting something bigger than HongKong with some outdoor area

男爵府

引用:嘩!如果有埋小朋友,又未買樓,仲點儲錢?

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-12 發表
嘩!如果有埋小朋友,又未買樓,仲點儲錢?
2 incomes are possible, just 1 is impossible

男爵府

引用:香港+大陸比例多嗎?

原帖由 1mocha 於 16-03-09 發表
香港+大陸比例多嗎?
In health care system, 75% are not real white Aussie, either Asian or from USSR
Asian will be 70 % from main land, 10 phipplio, then sort of 5% Korean then other Japanese and from HongKong

男爵府

引用:Quote:原帖由+ydnamwal325+於+16-03-09+發

原帖由 horh_2001 於 16-03-10 發表
係香港同澳洲都做銀行,工作上分別不太,好快上手。
我在香港是做銀行,準備申請專業移民;請問在澳洲搵銀行工現在多機會嗎?

伯爵府

引用:如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-10 發表
如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從事銀行/金融業,係咪要由teller做起?有無專業牌照可以係香港考 ...
咁你係香港政府做咩部門? 如果係hkns ir sfc可能有機會

伯爵府

回覆:大家返緊的工多亞洲人嗎?

oops... typo, it should be hkma or sfc

伯爵府

引用:Quote:原帖由 horh_2001 於 16-03-10 發表

原帖由 mrs.frog 於 16-03-14 發表
我在香港是做銀行,準備申請專業移民;請問在澳洲搵銀行工現在多機會嗎?

...
我同事個老公做銀行,佢話back office 做的多數亞洲人,因西人數學唔好,但sales 都主要請西人。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 16-03-12 發表已經

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-13 發表
正常啦,所以好多人都全职揍仔算。
但一個人揾錢又好難夠全家用。

首頁
12345...7

尾頁

跳至