醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝就2歲,自閉症徵狀,好想找我一樣媽媽傾下計交流下

大宅

回覆:sam428 的帖子

我仔3歲半仲未識講野,又吾聽指令,ㄧ出街ㄧ係要你抱ㄧ係就勁跑叫吾停,發皮氣訓到,我湊佢都好辛苦

別墅

仔有自閉症傾向(嚴重)......唉...2歲....唔講野....唔聽指令....
不過依家training 中....進步中

複式洋房

回覆 josumjo 的帖子

小朋友依家2歲9個月,懷疑有自閉,排緊隊見政府醫生做評估。請問有冇d自閉既訓練課程可以介紹?有冇NGO?想盡早俾訓練bb, 但唔知可以做咩。

別墅

回覆:Klconnie 的帖子

你可以搵links領思

大宅

引用:仔有自閉症傾向(嚴重)......唉...2歲....

原帖由 josumjo 於 16-03-21 發表
仔有自閉症傾向(嚴重)......唉...2歲....唔講野....唔聽指令....
不過依家training 中....進步中

...
我發覺自閉好多係男b,我囝都一樣,以家係協康会做緊訓練,妳b係邊間?

大宅

引用:我仔3歲半仲未識講野,又吾聽指令,ㄧ出街ㄧ

原帖由 rm11 於 16-03-19 發表
我仔3歲半仲未識講野,又吾聽指令,ㄧ出街ㄧ係要你抱ㄧ係就勁跑叫吾停,發皮氣訓到,我湊佢都好辛苦

...
我囝又係唔行,成日抱,3歲半係咪以經返緊學?返学都冇好d?

大宅

回覆:自閉症孩子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

我地依家係綠菌度上單對單....之後會去links上午間學堂

民房

我知有間建基有D基礎班俾有自閉症徵狀同發展遲緩的兒童,可以上網睇下

大宅

我囝做緊到校服務,慢慢進步中...

洋房

回覆:Fanleebbee 的帖子

想問到校服務是否一定要由社署轉介,若自己跟老師說會否有同樣服務?

別墅

我仔26個月碓定為自閉

依家在心橋上緊下午2日密集, 每次3小時, 呀仔啱啱上左3堂, 個姑娘幾好,一班有一個社工姑娘, 一個助教, 一班收5-6個小朋友, 每個月仲有一次言語治療師個別見小朋友

上午班已經爆左, 我知佢地下午班仲有D位, 我計過平均一個鐘$160, 係自費班, 一個都 $3XXX, 家長可以去問下

另外同一上堂地點另一間機構, 依家招緊上午密集班, 我都報左名留位, 大約計過平均一個鐘$110左右, 但未知佢有冇治療師

複式洋房

畀面勳章

回覆:自閉症孩子

我個仔兩歲八個月,都未識講野,有自閉,而家返密集班,一星期上三堂,三個鐘一堂,上左兩個幾月,係進步左好多,但如果等政府,我係政府評估完,都要等年半先有機會第一次see e(我之前自己去協康評估左)!我無等政府,自己去揾密集俾亜仔上!!!

大宅

引用:我仔26個月碓定為自閉依家在心橋上緊下午2

原帖由 noven0123 於 16-04-18 發表
我仔26個月碓定為自閉

依家在心橋上緊下午2日密集, 每次3小時, 呀仔啱啱上左3堂, 個姑娘幾好,一班有一個社 ...
一上上3個鐘,會唔會累,係咪家長睇住小朋友上?$11o一个鐘係邊間?有冇詳細資料

洋房

我仔27個月,有ASD, 邁步兒童發展中心上密集式訓練課程,一星期兩次,每次50分鐘,單對單,家長坐在課室中,因我仔仍然未能分離,不能上小組。姑娘很好,他有很大進步。

別墅

sam428 已PM

大宅

smallyukie 發表於 16-4-19 02:59
我個仔兩歲八個月,都未識講野,有自閉,而家返密集班,一星期上三堂,三個鐘一堂,上左兩個幾月,係進步左 ...

邊間,可以pm me

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

你好,用精油可以幫小朋友改善。

大宅

cornrene 發表於 16-4-17 22:43
想問到校服務是否一定要由社署轉介,若自己跟老師說會否有同樣服務?

我小朋友都參加左到校服務(協康會)..
以我所知係要學校有參加呢個服務..
同埋要你本身評估左..使用緊學習津貼/排緊i位要放棄左學習津貼..佢先會收你到學服務嫁!

首頁

尾頁

跳至