少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

中二下學期成績開始跌,上堂瞓覺,升中三後情況仲差,訓導打俾我,同我傾咗一輪,老師想了解有咩大事發生過,因為訓導中一教過佢,覺得佢完全變哂。我同老公檢討後用了另一個方式同佢相處,見到成效,肯俾爸爸同佢溫書亦同番爸爸親近傾計。我哋睇到訓導老師好有心幫佢,訓導亦認為班主任會盡力幫佢。但上次家長日及今日選科講座,班主任對我仔態度很差,唉!我明老師冇責任包容學生,但反叛期你睇死個細路佢未又用唔合作態度對番老師。在家我哋努力改變緊佢,訓導亦講叫我慢慢黎,唔好諗住一tart即著,但班主任冇心幫手,我可以點做。呀仔對班主任同訓導個態度差好遠,好唔好同訓導老師講依個情況。p. s.我唔係要投訴班主任,自己個仔唔乖明白老師唔中意佢係正常

複式洋房

妳都識講連妳做家長都見班主任對妳個仔態度好差,可想而知平日相處又點可以帶好教好學生呢,唔怪得晒個仔,責任一半半啦,而我覺得個仔同妳地相處既關係先最重要,keep住好好溝通,遁遁善誘唔學壞總有出路,成績呢家野由佢發揮啦,逼唔黎,睇下宜家d新聞,郁d就跳樓就知逼唔黎

珍珠宮

kingofryuma 發表於 16-3-11 15:38
妳都識講連妳做家長都見班主任對妳個仔態度好差,可想而知平日相處又點可以帶好教好學生呢,唔怪得晒個仔, ...
我老公都係咁講(班主任個度),我冇迫佢成績,只係希望佢個人做事積極番。訓導話我哋之前做嗰套唔啱呀仔,我哋即刻改,明顯見到佢生猛番D,亦主動同爸爸講要幫手同佢操生物科(佢好想選依科)關係亦親密番,但昨日見到班主任嘅態度,好驚個仔同佢鬥氣

水晶宮

引用:Quote:kingofryuma 發表於 16-3-11 15:38

原帖由 三國1 於 16-03-11 發表
我老公都係咁講(班主任個度),我冇迫佢成績,只係希望佢個人做事積極番。訓導話我哋之前做嗰套唔啱呀仔,我 ...
你開解個仔, d人愈睇死自己, 自己就要愈自强, 做出成績來威比佢地睇。

你囝囝在校在訓導老師鼓勵, 在家有你地支持, 佢不會走歪路的, 現在只差股拼勁。努力!

大宅

睛靈勳章

同仔仔講, 可以有個好的訓導主任鍚好難得. 我們唔好為一個班主任另自己唔開心. 明白每日要對住班主任好不容易. 亦可以值著今次教導仔仔. 唔會所有人都喜歡自己. 在學校, 在社會亦一樣. 有人鼓勵有人鍚當然開心, 既然我地知, 被人看低, 被人否定係噉唔開心的話, 我地要記住, 對其他人我地不可以這樣. 你話, 成績可能不及老師好. 但我們懂得尊重別人, 鼓勵別人, 比老師巳遠遠優勝. 但同樣地. 我們都要做好自己. 上堂要尊重老師及同學. 所以叫仔仔記住. 在家爸爸媽媽永遠都會支持佢, 錫佢. 在校唔開心, 回來跟爸媽分享.

最近見到好多新聞, 都好痛心. 真係比佐好多反思我地做父母o既. 真係要多支持鼓勵.

首頁

尾頁

跳至