興趣嗜好

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

Ste824 發表於 17-2-7 00:06
請問一般e-books 多數係pdf or other version? 4GB 同 32GB 相差咁遠,睇個D書係咪儲係部kindle 道?咁長 ...

通常文字類小說, 多數TXT, 4GB實夠. KINDLE分類功能好弱, 尤其係繁體中文我地睇到但打唔到字, 連SEARCH都唔靈. 所以想儲書KEEP得整齊做好分類, 實係電腦方便啲. 4GB/32GB分別唔大. 平得一百得一百, 過兩年出新款買過部好過.

如果係學術類/工具書/漫畫/多圖片/人手將實體書SCAN做電子書, 通常都PDF. 如果多睇美術設計, 更加多數PDF, 就算唔PDF多圖FILE都實大, 咁4GB一定唔夠用, 32GB會好好多. 但其實32GB都一定儲唔晒, 唔係成日睇果啲實要DEL, 儲書要電腦儲. 又但係, 我覺得KINDLE得6寸, 睇原裝正版可以隨意SET大細果啲PDF當然無問題, 但好多時都係原本實際書SCAN做PDF, 一路睇要一路放大縮細, 好唔方便.
個人唔建議買KINDLE睇美術/設計既書. 一黎無顏色, 不如買部PAD/TAB. 就算唔需要顏色, 黑白OK, 想用E-INK既, 6寸都真係唔多夠, 揀其他牌子有大畫面既好啲. 我用KINDLE睇過漫畫/雜誌/工具書, 都覺得太細, 寧願改番用TAB.

店去PRICE.COM.HK睇, 啲舖頭自己報價, 有埋地址.

中文小說: GOOGLE/百度 SEARCH, 主要搵大陸站/討論區.
英文書通常BT, 搵啲類似Pirate Bay果啲站, 去E-BOOK分類, 好多打包書.
實體書SCAN PDF, 淘寶有店有得幾蚊包SCAN (多數要簡體書先得), 不過質素幾差下, 叫做唔洗袋咁多書出街/預覽下本書值唔值得買正版.
工具書, 尤其唔係熱門書, 多數要買原裝電子版, 通常都平過實體書, 而且唔洗等速遞/等訂等返貨/出門口買, 乜都抵番晒.

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

imlook 發表於 17-2-7 02:26
通常文字類小說, 多數TXT, 4GB實夠. KINDLE SEARCH書功能好弱, 尤其係繁體中文我地睇到但打唔到字. 所以想 ...

Thank you very much! 咁夜你都答我嘅問題,認真唔話得。

你話kindle search 書弱,咁點樣download D書?美術好緊要睇到D顏色,對kindle我有少少失望咯。唔知啱唔啱,kindle係咪多睇小說?如果係大學教科書、專門書,kindle弱唔弱?

唔好意思,太多問題,多謝大大指教。

侯爵府

Ste824 發表於 17-2-7 02:47
Thank you very much! 咁夜你都答我嘅問題,認真唔話得。

你話kindle search 書弱,咁點樣downloa ...

唔洗客氣, 我本身夜訓~

download書, 真係要另外用電腦/手機搵.
kindle個網頁上網功能... 哈.
dl番黎啲書最方便係usb線駁電腦過, 其次係用佢個email to sync功能 (但好多時dl/自己轉既mobi佢話sync唔到.)

我話佢search書弱, 係指kindle入面keep幾百本書, 想搵番其中一本特定既書, 好難.如果唔search, 就要逐頁掃, sort by 只有by最近睇過日期/作者/書名. 一頁最多顯示8本, 逐頁掃真係有排掃.想search咩, kindle內置暫時仲未有繁體中文輸入法, 只有簡體中文可用拼音輸入法, 打出黎既簡體字係搵唔到繁體字標題既. 即係連search都唔靈. 更加特顯左4gb就夠, 因為除非會翻睇, 否則平時啲小說, 睇完我會跟手del.
所以, 除非keep既書主要係英文標題, 否則基本上可以當kindle係無search既. (我接受唔到逐本中文書名改晒做拼音)

個人覺得kindle真係主力睇小說. 多圖/漫畫/雜誌/pdf先前講過mon太細.
大學書/工具書, 標題作者多數英文, search無問題. 但內容反而係問題.
如果內容主要睇英文文章/program code(唔係scan全頁的pdf, 係原裝可放大縮細果啲), 咁ok.
如果係化學, 數學, 有符號方程果啲, 個mon太細, 稍為複雜少少, 放大完要look左look右look上look下, 一頁睇唔晒, 叫做方便作為輔助書帶出帶入, 間中查少少野, 好過無, 唔可以當主力.
美術果啲直頭唔洗諗lu.

子爵府

回覆 imlook 的帖子

多謝回覆。

我另外一個問題。e 版嘅書,係咪多小說?

侯爵府

Ste824 發表於 17-2-7 04:19

多謝回覆。

英文書黎講, 比你參巧下.
https://thepiratebay.自行org/browse/601
E版唔只小說, 唔少其他工具書, 雜誌, 但通常係, 睇下有咩有得DL既書啱睇. 心目中有一兩本書想搵電子版(當正版都有出電子版)其實唔易, 除非係熱門/暢銷書.
暢銷英文書都易搵, 如NYT Best Seller, 或 Harry Potter, Twilight, Stephen King呢啲一個個系列.

中文小說直頭係海量, "書香門第"好多可以DL, 又快又新. (或者GOOGLE/百度另外搵)
但如果想指名睇某某香港作者新出版既小說, 幾乎無乜可能. 舊既"好讀"有唔少.
(係喇, 所以我買完kindle睇小說越睇越瘋狂, 連電視劇都無心機睇)
kindle仲有個優勢, 在amazon買英文書方便, 有咩書想睇, 搵唔到/唔想等DL, 直接買乾手淨腳.

子爵府

講開Amazon買野,我試過上我嘅account,想買kindle 同埋其它野,但係都話唔送我個地址,以前可以架,唔知幾時就唔得。你點買AmazonD書架?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆:imlook 的帖子

thx imlook!
咁請問你用緊呢款係咪普通平板kindle? 之前一路諗住呢個星期可以出去Mk買paperwhite , 但係既然你講paperwhite 放大隻字反而冇咁好咁睇,我又要諗諗佢 ……因我平時用手機睇開放到d字好大嘅😅

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

kindle 2016 係咪下面e款?

複式洋房

回覆樓主:

可去 福仁1樓 紅葉書室買

侯爵府

Ste824 發表於 17-2-7 06:08

講開Amazon買野,我試過上我嘅account,想買kindle 同埋其它野,但係都話唔送我個地址 ...

唔好意思.. 我好耐無響amazon買野了, 對上一次已經係幾年前, 資料過晒期.
買電子書, 印象中當時係收貨地址是但加個美國地址, 地址可以去有做美國轉運香港既公司搵, 然後照上網信用卡比錢.
不過而家唔知得唔得了, 要等其他最近有買過既jm答~

侯爵府

lala229 發表於 17-2-7 09:36
thx imlook!
咁請問你用緊呢款係咪普通平板kindle? 之前一路諗住呢個星期可以出去Mk買paperwhite , 但係既 ...

我用緊Amazon Kindle PaperWhite (2016) 約$900

我講得唔夠清楚, 無論大字細字, 一定係 PaperWhite 靚啲.
我建議係買PaperWhite既, 有時室內開暗黃燈+背光, 有內置燈好睇好多. 或者等車坐車, 巴士總站底/車行隊道較暗, 有內置燈先睇到, 無燈會好辛苦.

不過Amazon Kindle (2016)(約$700)平啲, 實際金額雖然只係差$200, 但個%唔細, 對於「只睇大字+一定夠光」既朋友, 可能會覺得PaperWhite 比貴$200唔抵.

侯爵府

lala229 發表於 17-2-7 09:36
thx imlook!
咁請問你用緊呢款係咪普通平板kindle? 之前一路諗住呢個星期可以出去Mk買paperwhite , 但係既 ...

你睇開果種大細, 我估應該同我平時差唔多, 我可能細一啲啲, 眼攰時我會放遠啲較再大隻啲添.
你會睇三生三世十里桃花, 我估你有睇開網絡小說, 咁更加建議買paperwhite. 因為悶場要飛書, 但又未要棄書時, 較細隻字飛得快好多.

伯爵府

較細隻字飛得快好多👈 冇諗過呢個point tim😂
明哂,thank you😁

子爵府

請問駛唔駛裝防毒軟件?我部PC 唔知係咪上得太多public 網站,惹到病毒,呢兩日睇e-journals,都花咗我不少時間。係咪MacBook 睇唔到Public Libraries Debooks? 如果係,kindle 睇唔睇到?

侯爵府

回覆 Ste824 的帖子

部kindle個網頁上網功能得啖笑, 用黎上網, 等/睇唔夠10秒就會放棄都係睇番書. 所以唔洗怕中毒.
我無用macbook/無上開公共圖書館搵書, 所以唔係好知呢, keke

伯爵府

請問,\"書香門第\"或者\"好讀 \"呢啲網頁 的小說 係咪喺pc download 落usb先 再插落 kindle?
我尋日買咗部paperwhite la , 仲未 好識玩😁

男爵府

lala229 發表於 17-2-13 09:59
請問,\"書香門第\"或者\"好讀 \"呢啲網頁 的小說 係咪喺pc download 落usb先 再插落 kindle?
我尋日買咗 ...
將 kindle 連接電腦,將 "好讀 " 網頁內的 prc 檔直接儲存至 kindle 的 document 文件夾內便可。 沒有在"書香門第"下載過小說,不清楚這個網頁可以下載甚麼檔案。

伯爵府

回覆:nora131 的帖子

謝謝👍

侯爵府

回覆 lala229 的帖子

書香門第下載果啲, 全部都係RAR, 解壓後係簡體TXT.好讀嘅PRC/AZW/MOBI kindle都可以直接讀到.

USB駁電腦後copy啲 TXT/PRC/AZW/MOBI 到 kindle 的 document 文件夾內就OK.
kindle會顯示到簡體字.

如果TXT想轉繁體字, 就要電腦用WORD或者其他軟件轉左先.

伯爵府

thx😘

首頁
45678...9

尾頁

跳至