跳至
[澳洲] 回流香港  

首頁
12345...9

尾頁

洋房

引用:我們巳經很省了,老公一人搵錢维持生計,長

原帖由 Sena123 於 16-03-19 發表
我們巳經很省了,老公一人搵錢维持生計,長远計係唔夠。
香港搵得多,洗得多。我都想緊辦法來澳洲!

洋房

引用:我們巳經很省了,老公一人搵錢维持生計,長

原帖由 Sena123 於 16-03-19 發表
我們巳經很省了,老公一人搵錢维持生計,長远計係唔夠。

大宅

引用:Quote:原帖由 Sena123 於 16-03-19 發表我

原帖由 barco508 於 16-03-27 發表
但其實係澳洲都洗得多,因為樣樣都係錢,同d嘢唔平。尤其當有屋,仲多支出。

複式洋房

回覆 kelserie 的帖子

2年後返HK,人工可以keep到當日離港時嘅水平吧?

大宅

回覆:Snow 的帖子

我都係咁,c6留喺香港搵錢,term break 就返香港,大節日就佢飛過黎,小朋友日日都有同爸爸講電話,感情其實仲好過我地喺香港嗰陣

別墅

你們的情況维持多久了?但是我們在這裡一個親人都没有

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Sena123 於 16-03-19 發表我

原帖由 barco508 於 16-03-27 發表
香港搵得多,洗得多,係洗係有質素的生活。去食去玩,請工人。

澳洲揾得唔多,重要洗得多只係係基本的生活,水電煤保險childcare.

ptm    發表於 16-4-7 22:33

公爵府

引用:家庭响澳洲,一個人響香港做工,要交澳洲稅

原帖由 yungma 於 16-03-19 發表
家庭响澳洲,一個人響香港做工,要交澳洲稅嗎?
稅呢家野,最好搵返會計師問一次
如果有稅號,基本上你每年都要報返去.
咁你海外收入都要計入去.
問清楚好d.

大宅

mandysio 發表於 16-4-19 20:12
That why better not get 稅號. Once start, never end until you gave up citizenship.

公爵府

引用:Quote:mandysio 發表於 16-4-19 20:12 稅呢

原帖由 airforce1 於 16-04-20 發表
That why better not get 稅號. Once start, never end until you gave up citizenship.
但有小朋友的話,去centrelink 拎牛奶金, 你都要有稅號先俾申請.

大宅

mandysio 發表於 16-4-20 17:18
但有小朋友的話,去centrelink 拎牛奶金, 你都要有稅號先俾申請.
牛奶金 only $10 per week.

I am sure the tax is way more than $40 per month.

but diff people diff need

別墅

mandysio 發表於 16-4-19 20:12

查唔查似睇好唔好彩多D
我朋友普通打工仔,讀書時冇工作!但 ATO 竟然要佢解釋點解當年冇報税

大宅

funfanchung 發表於 16-4-23 14:33
查唔查似睇好唔好彩多D
我朋友普通打工仔,讀書時冇工作!但 ATO 竟然要佢解釋點解當年冇報税
...
佢本身有冇稅號?

別墅

回覆樓主:

應該是畢業後工作才拿!ATO 是在他工作幾年後 aduit 他,發信給他!
但現在好像没有 tax file number 不行了,開銀行户囗也要求 provide.

大宅

funfanchung 發表於 16-4-26 10:51
應該是畢業後工作才拿!ATO 是在他工作幾年後 aduit 他,發信給他!
但現在好像没有 tax file number 不行 ...

所以最好係老婆同仔係citizen. 而老公(賺錢個位)係冇aus身份。咁税局查嘅資格都冇。完全合法。與其抽税,倒不如一年4個break 買機票。 4 breakx2 母子x7000蚊= 56000, 老公一年去兩次. 用8萬年薪計, 一年交税成20萬, 稅點都多過機票。更何況未必揾到同一份人工嘅工。

如果返足, 1年有1/3 時間見到。 重可一齊過聖誕和新年。
冇錢個家不會幸福

別墅

airforce1 發表於 16-4-26 13:12
所以最好係老婆同仔係citizen. 而老公(賺錢個位)係冇aus身份。咁税局查嘅資格都冇。完全合法。與其抽税,倒 ...

好同意!其實澳洲福利都不停 cut,,樓價不停升,小朋友讀書都開始競爭越來越大!但税又唔减,再甘落去應該越來越多人選擇回流或者好似你甘講,-個返 HK 揾錢,小朋友留係澳洲讀書

複式洋房

回覆樓主:

其實想問如開左tax file但返香港做野, 澳洲稅局都可以查到你收入? 需要交香港澳洲兩邊既稅嗎?

大宅

snoffy 發表於 16-4-28 12:16
其實想問如開左tax file但返香港做野, 澳洲稅局都可以查到你收入? 需要交香港澳洲兩邊既稅嗎?
...
You need report to Australia ATO every year once start. Just like HK, you will receive Green Letter from Tax Dept every year. Legally speaking, yes you need pay 兩邊既稅. ATO has no right to check your income in HK Tax dept.
https://www.ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/Work-out-your-tax-residency/

[p=24, null, left]If you're an Australian resident for tax purposes:

• You generally have to declare all income you earned both in Australia and internationally on your tax return.

大宅

回覆 airforce1 的帖子

請問若果系PR,每年回OZ 四次,每次一星期,開左TAX FILE NO. 但在hk 工作,要file tax return 嗎?怎樣才能delete tax no. 若仍然是PR

大宅

motherasp 發表於 16-4-28 14:12
回覆 airforce1 的帖子

請問若果系PR,每年回OZ 四次,每次一星期,開左TAX FILE NO. 但在hk 工作,要file ...
Yes, you need File tax return every year by Law, this is your duty once you have TFN. (Just like HK, HK govt give you green letter/etax, you don't reply does not mean ok.)
Once you apply TFN, you cannot delete until you revoke your PR.

My friend wife is citizen, so the husband revoke since he can get back when old for sure

首頁
12345...9

尾頁

跳至