想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

有無jm試過
貴嗎?
應該幾時照?

是超聲波嗎?

侯爵府

回覆:成日聽人講搵醫生照排卵

幾百蚊左右

通常預排卵前照,次數視乎你想準確度

陰超

子爵府

可搵不育科照超聲波... 我睇過那個初診$1,200,之後$800。一般婦科唔知有無得照,我自己之前睇開的婦科我見佢個超聲波較舊,唔知睇唔睇得清楚。你可預在排卵期前幾日去搵左醫生先...

別墅

又聽人講醫生會開排卵藥
有人試過嗎?

大宅

回覆樓主:

我系經期第二日搵醫生,開始打排卵針,直到卵泡照到正常大小,再打破卵針,去不育科

別墅

Yvonnewanwan 發表於 16-5-13 13:06

又聽人講醫生會開排卵藥

我食左三個月排卵藥,都唔中呀!醫生仲話,食唔食對我好似唔大分別.. 我一向經期好準都、真係唔知點解

大宅

你可以搵婦科照排卵同叫佢開排卵藥食/打排卵針,可試幾個月先,婦科醫生都可能會叫你驗血check 下荷爾蒙先,試完唔得先考慮搵不育科作進一步檢查。

大宅

Emannuel1109 發表於 16-5-14 12:10
我食左三個月排卵藥,都唔中呀!醫生仲話,食唔食對我好似唔大分別.. 我一向經期好準都、真係唔知點解:not ...

我都食左2個cycle 了,你有沒有打破卵針?

別墅

yhho 發表於 16-5-14 19:34
我都食左2個cycle 了,你有沒有打破卵針?

我無打過破卵針呀!家計會生育科醫生無建議打,佢只係話最多比我食六個月排卵藥,如果仍然無b, 就叫我唔洗再覆診,直接排期政府做人工受孕

別墅

想問你地試左幾耐先睇醫生?同食藥?

大宅

Emannuel1109 發表於 16-5-14 19:44
我無打過破卵針呀!家計會生育科醫生無建議打,佢只係話最多比我食六個月排卵藥,如果仍然無b, 就叫我唔洗 ...

因為我是婦科醫生開的排卵藥,食後要打兩支針,一支話給卵營養,一支破卵針,醫生話就算有排卵但沒破卵都無用,會被身體吸收,所以打埋是肯定會破卵,我今次第2個cycle, 仲另外有監埋卵,現在都等緊,如果都吾得,會試多一個cycle 就等看生育科。你都加油!

別墅

Emannuel1109 發表於 16-5-14 12:10
我食左三個月排卵藥,都唔中呀!醫生仲話,食唔食對我好似唔大分別.. 我一向經期好準都、真係唔知點解:not ...

咁醫生係照到你卵巢對排卵藥冇反應?我都食左5個cycle先中。

別墅

PP_LHY 發表於 16-5-15 01:55
咁醫生係照到你卵巢對排卵藥冇反應?我都食左5個cycle先中。

醫生馮體溫見到我對排卵無大改善,佢話我升溫時間都係短,大約9日到。佢無幫我照過架!
於是我另外做婦科檢查,第二個醫生話,我照到有大粒卵子,子宮一切正常。輸卵管照埋都無事。
我食左三個cycle 排卵藥就停,因為c6 覺得食藥始終對身體唔好,佢覺得有b 都係天賜既禮物。

別墅

Emannuel1109 發表於 16-5-15 09:49
醫生馮體溫見到我對排卵無大改善,佢話我升溫時間都係短,大約9日到。佢無幫我照過架!
於是我另外做婦科 ...

如果照到有大粒卵子即係排卵藥有反應!過來人經驗。你放棄得太早了~我當然明點解會想放棄食藥。因我食列第3第4個cycle都想放棄ga!但當時醫生就講連續食6個cycle為一個療程。之後都要停藥抖抖~唔試都試左一半!點解依家先黎放棄?我好感激佢堅持要我試多兩個cycle...因我只係試多一個cycle就bingo左la~其實我唔係高0。我有條件再試多好幾年先~但當我知道有d jm咩事都冇都要試幾年先有ge時候。我就覺得多囊更加唔可以拖~如果你將來再有機會試排卵藥。記得食足6個cycle先再諗放棄~唔食都食左。對身體ge影響發生左但依舊達成唔到目標好可惜!祝你快d有好消息~

別墅

PP_LHY 發表於 16-5-15 11:59
如果照到有大粒卵子即係排卵藥有反應!過來人經驗。你放棄得太早了~我當然明點解會想放棄食藥。因我食列 ...

其實我係無食藥後,都照到大卵子。仲話就黎排架。
講返醫生,佢話一生人只可食六個月排卵藥,我食左三個月時,見體溫排卵都無咩改變,所以佢話我食唔食都得。有時個個醫生唔同講法,都好混亂

別墅

Emannuel1109 發表於 16-5-15 12:04
其實我係無食藥後,都照到大卵子。仲話就黎排架。
講返醫生,佢話一生人只可食六個月排卵藥,我食左三個月 ...

其實好難講係咪真係唔關隻藥事~因為係你試藥期間冇照過卵。不過關唔關都唔緊要。每個人行ge路唔同都可以成功!加油!

別墅

PP_LHY 發表於 16-5-15 12:25
其實好難講係咪真係唔關隻藥事~因為係你試藥期間冇照過卵。不過關唔關都唔緊要。每個人行ge路唔同都可以 ...

我都覺得食藥時要照卵,但醫生從來無提出。唯有信佢 果時,所以都無再睇佢了(雖然好多人話佢出名睇生b)

別墅

Emannuel1109 發表於 16-5-15 12:28
我都覺得食藥時要照卵,但醫生從來無提出。唯有信佢 果時,所以都無再睇佢了(雖然好多人話佢出名 ...

我頭3-4個cycle都係睇一個醫生冇幫我照。都係婦產科出名醫生。到第5個cycle轉左第二個醫生跟。有幫我照就bingo左。所以覺得搵岩醫生係好重要~

別墅

PP_LHY 發表於 16-5-15 12:38
我頭3-4個cycle都係睇一個醫生冇幫我照。都係婦產科出名醫生。到第5個cycle轉左第二個醫生跟。有幫我照就b ...

可以比你個醫生資料我嗎?

大宅

PP_LHY 發表於 16-5-15 12:38
我頭3-4個cycle都係睇一個醫生冇幫我照。都係婦產科出名醫生。到第5個cycle轉左第二個醫生跟。有幫我照就b ...

我都想要醫生資料呀,麻煩哂,我四季經即使check 紅d都好難捉到幾時排卵,而且極需要耐性,對於睇婦科又唔知點入手,所以好希望你比醫生資料我

首頁
12345...6

尾頁

跳至