嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

kk1186 發表於 16-7-18 21:19
回覆 Koko1303 的帖子

你仔仔鼻骨歪, 有冇做手術糾正?

男爵府

Kioga_san 發表於 16-7-18 15:07
有冇人好似我囡咁(3歲半),行得走得食得訓得. 聞左啡色气一個月, 早上聞一次.
但最近排有感冒,醫生話有少少 ...

有,我細囝佢又係早晚聞啡色,我早前斷左冇比佢再聞,等佢自然好,做運動加食療,我而家一好天有太陽就帶佢地跑,跟爸爸去踼足波,比魚油佢地食,得閒煲d湯水佢地飲,黎緊轉天氣會同佢地打定流感針

男爵府

回覆樓主:

呢幾日天氣開始轉了,大家小心保重條氣管護下條頸,搭車亦多左人咳了,記得帶口罩,得閒煲下湯水滋潤下

大宅

BB防敏心得分享勳章

livewithhope 發表於 16-3-25 16:48
我初初以為係。但終於搵到個中醫夾到,宜家只有起身嗰下乾咳幾聲

可否share 中醫contact? Thx a lot

大宅

呀囡又係尋日岩岩氣管炎入左院聞氣。佢岩岩2個星期前先氣管炎食完抗生素。今次重嚴重左,要入院聞氣。好擔心,會愈來愈差(emoji)

別墅

回覆樓主:

先收藏着,我个女也是咳嗽不止,多谢Jms们的分享

別墅

引用:請問有經驗的家長,可否入來分享一下經驗和

原帖由 waiwai2468 於 16-03-25 發表
請問有經驗的家長,可否入來分享一下經驗和對策.  若果有氣管敏感的是不是一定會長期咳嗽不能治癒,或要聞 ...
我女上年病得好密,每個月平均看兩至三次醫生,每次都氣管炎,要食青蛙仔。今年年初在無計可施下托朋友在台灣買了半年療程的LP33益生菌(都幾貴,成6千蚊),另外連續燉了三個月鱷魚肉(安記)湯。托賴到現在氣管炎冇復發,不過間中仍會有傷風感冒,但起碼唔影響條氣管。

大宅

回覆樓主:

請問各位, 如果寒咳適合飲以下這個三棗茶嗎?我女咳咗1個多月。thanks.
http://www.sundaykiss.com/blog_sundaykiss/kinseymama/%e6%96%b0%e8%8a%b1%e6%a8%a3-%e4%b8%89%e6%a3%97-%e8%8c%b6-%e7%b4%93%e7%b7%a9%e6%b0%a3%e7%ae%a1%e6%95%8f%e6%84%9f/4/

禁止訪問

禁止訪問

大宅

BB防敏心得分享勳章

livewithhope 發表於 16-3-25 16:48
我初初以為係。但終於搵到個中醫夾到,宜家只有起身嗰下乾咳幾聲

可給中醫資料嗎?謝謝

大宅

我女由6月氣管敏感咳看很多次私家醫生到現在都未好,
請問有咩醫生介紹,謝!
真是很擔心

伯爵府

kitchinglai 發表於 16-11-1 14:43
我女由6月氣管敏感咳看很多次私家醫生到現在都未好,
請問有咩醫生介紹,謝!
真是很擔心

要睇專科

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

嘶吼症是怎樣?仔現在兒科隔離中,2歲

禁止訪問

男爵府

meipo90189 發表於 17-2-13 19:21
我同我囡有支氣管炎3個月啦!睇過十幾次醫,西醫,大那那幾千銀都醫唔好!什麼食療都試過,唔識分寒熱咳, ...

介紹了什麼可否分享下

禁止訪問

大宅

仔仔氣管炎入院一次,之後keep住病,而家17個月大,2個月前又係私家閒霧氣,今日又病,好吾開心,每次睇完醫生我都忍吾住喊我真係吾知可以點,好努力覺煲湯整飯有關氣管既我都有做,希望可以係到學到更多野.....

大宅

有小問題,氣管炎是否一定要食抗生素?

首頁

尾頁

跳至