少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:多謝大家在阿女離家出走期間鼓勵我,支持我

原帖由 april0827 於 16-04-07 發表
多謝大家在阿女離家出走期間鼓勵我,支持我。阿女前天已搵返,現在已安排阿女住寄宿學校,阿女回家當晚,我 ...
加油!睇曬所有post, 有好消息!我囡也快12age,今年9月升中一,而家都係難教,但仲識尊重我,所有野都有問我同我商量,間中發小姐脾氣,好冇禮貌!我都好擔心!希望你苦盡甘來!

大宅

april0827 發表於 16-4-7 20:47
多謝大家在阿女離家出走期間鼓勵我,支持我。阿女前天已搵返,現在已安排阿女住寄宿學校,阿女回家當晚,我 ...
我是路過, 看到你編內容, 你與你女兒有好新進展, 我都為你高與.希望你女兒經今次成長一步, 與你關係更上一層樓.

複式洋房

引用:Quote:原帖由 april0827 於 16-03-27 發表

原帖由 babiiyuky 於 16-04-08 發表
千祈唔好報警,比佢入女童院…如果你想知點解就pm我
你好, 本來我也想跟樓主一樣, 請問為什麼唔好呢?

大宅

點解依家的小朋友會咁,我記得我細個點樣唔鍾意啊媽都唔會離家出走咁離譜,因為自己都會怕屋企人擔心.而且自己都會好有分寸,唔通你啊女係學校給人杯葛先會有咁的情況,有無同老師傾過有無咁的情況發生,.因為我細個都試過係學校給人杯葛,無人同我玩同傾計,搞到心情好差,但又真覺得知道我就算同啊媽講都無用,.因為我啊媽係一個好傳統的人,每次我同佢傾這些問題佢只會同我講,:::啊女,讀書時期唔係玩架,讀好d書先算啦,使咩理有無人同你玩姐?????所以我係返判期有1

大宅

回覆 Becky6668yes 的帖子

所以我係返判期都唔會同啊媽傾這d問題。同佢講都係晒氣,到我依家做佐人啊媽都覺得佢自己啊媽傾都晒氣。所以少同佢傾計,覺得啊媽好煩,希望我啊仔唔會變成咁啦。

大宅

不如試下找返啊女係學校的朋友問下佢逃學之學發生過咩野事,了解下都好。

洋房

有D誇張,但做媽咪既如果弱勢,叛逆期少女係咪仲加收唔住?

子爵府

樓主, 唔到你唔放手的, 放鬆啲, 由得佢啦, 反叛無得解。

我係老一派人, 當年都尚且好反叛, 反到成三十歲人先至定落黎呀~ 依家一代, 已同我地隔咗好多世紀咁, 更加無得觸摸, KEEP住關係唔好惡化就算了。

男爵府

回覆:阿女與我的對話,心痛

這個post看得我哭了,樓主加油,你已做得好好!睇得出阿女係好愛你,將來一定明白你苦心

複式洋房

回覆 april0827 的帖子

你已經做得好好,亞女將來一定會明白你對佢的愛和付出。加油,永遠支持你。

禁止訪問

複式洋房

如果是我,我真的不知道該如何處理。

大宅

回覆:阿女與我的對話,心痛

唔好報警啦,
佢要自己經歷下挫折,
keep住聯絡就得

伯爵府

敏兒mo 發表於 16-4-14 18:28
有D誇張,但做媽咪既如果弱勢,叛逆期少女係咪仲加收唔住?
反叛期真係唔可以硬碰硬的

大宅

回覆樓主:

樓主,你女女嘅經歷,同我好相似,當年我14歲離家出走,溝仔上床,吸毒,到最後搬走,離開自己嘅家,你話我愛唔愛我媽,我好愛,但我同我爸相處唔到,點解會走出去,因為出面世界好玩,我媽都有報警,上法庭仲要比法官鬧佢唔識教女,最後一次我自己運毒,判入自願介毒,係裏面嘅生活改變咗我而家我都係2子之母

大宅

回覆樓主:

加油吖!我相信人係會改變,在乎佢嘅決心,但我好高興,係呢段日子,我媽無放棄過我

男爵府

KellyNg512 發表於 16-5-12 13:31
加油吖!我相信人係會改變,在乎佢嘅決心,但我好高興,係呢段日子,我媽無放棄過我
...

多謝你鼓勵!我沒有放棄她!

大宅

april0827 發表於 16-3-30 13:00
我女未入過女童院,因為今個月已報了三次警,上次本應阿sir都話要申請保護令,佢要入女童院,但我唔舍得, ...

我女童院,教導所都入過,去到教導所先開始識驚,我媽都心軟想幫我,但個官判咗入自願介毒,但我無怪我媽

大宅

KellyNg512 發表於 16-5-12 18:28
我女童院,教導所都入過,去到教導所先開始識驚,我媽都心軟想幫我,但個官判咗入自願介毒,但我無怪我媽
...
每一個人都經過返叛時期,只是返叛幾耐識醒,但我可以講比多D鼓勵關心個仔女,少D責罵,後果會好D

大宅

kk6699 發表於 16-5-16 14:14
每一個人都經過返叛時期,只是返叛幾耐識醒,但我可以講比多D鼓勵關心個仔女,少D責罵,後果會好D ...

而家教2個仔都好激氣,可想而知,我媽果時有幾激心

首頁

尾頁

跳至