影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-1-24 12:48
結局其實是HE定SE,可以話各有解讀,既然編劇話只會寫HE,我就當係啦 簡單講,每個角色都是自己選 ...
大結局我最不妥是過多、影響劇集進展的植入式廣告

明白TVN要搵錢, 拍咁多大製作, 但可唔可以收斂少少?

我對各宗教中的諸神認識不深, 戒嗔戒癡好似是佛教的修為,而不是神的定義?

中國傳統的滿天神佛, 當中不少都是六根未淨吧? 鬼怪的存在, 也不算神, 貪愛癡, 也是可理解

之前話大結局有幕喊, 是茶房中恩倬與鬼怪告別, 想起, 他們好幸運,與至愛生離分別前, 能好好告別, 想起我爸, 驟然離去, 幸運的是他沒有捱病魔折磨, 卻未能好好與家人話別, 真的, 要把每天, 當作最後一天

子爵府

MC1128 發表於 17-1-23 22:54
咁嚴重!?

轉睇voice啦, 完全不同口味

voice還未有動力開。要休息下個腦!

子爵府

familyking 發表於 17-1-24 20:22
voice還未有動力開。要休息下個腦!
都係, voice 好沉重

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

因為嚴基俊和池晟,忍不住又看了《被告人》第一集,嚴基俊演雙胞胎,眼神切換無縫;池晟在天堂與地獄之間的演技也是給跪了,兩人飊戲,暫時頗合我意,不過仍需觀乎劇情發展。畢竟看韓國查案和法律的劇,總會有些點讓我覺得莫名其妙兼不合理,相較之下,就發現香港的司法制度和搜證各方確是高一籌的。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 17-1-24 12:48 結

原帖由 MC1128 於 17-01-24 發表
大結局我最不妥是過多、影響劇集進展的植入式廣告

明白TVN要搵錢, 拍咁多大製作, 但可唔可以收斂 ...
茶房裡面同一場戲,我更喜歡阿使同恩倬說離別,兩人原本係對立面,阿使多番破壞天條救恩倬,兩人之間情義厚重但從未宣之於口,我覺得更動人

伯爵府

2018復活節勳章

引用:因為嚴基俊和池晟,忍不住又看了《被告人》

原帖由 wyl 於 17-01-24 發表
因為嚴基俊和池晟,忍不住又看了《被告人》第一集,嚴基俊演雙胞胎,眼神切換無縫;池晟在天堂與地獄之間的 ...
我亦貪得意睇左第一集被告人,兩人飊戲固然好正,更難得套劇係靜音free

不過首集所見啲設定:家散人亡,失憶,冤案,孖仔頂包,獄友情誼,要幾老土有幾老土,我驚未必頂得落去

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-1-24 23:39
我亦貪得意睇左第一集被告人,兩人飊戲固然好正,更難得套劇係靜音free

不過首集所見啲設定:家散 ...

嘩,仲沉重過去voice

伯爵府

睇緊voice, 唔想又睇missing9同被告人呢類戲種,想抖抖氣,但內向去到E3似乎乎唔係好爭氣,完全無吳海英同青春好睇嘅感覺

子爵府

soscho 發表於 17-1-25 07:28
睇緊voice, 唔想又睇missing9同被告人呢類戲種,想抖抖氣,但內向去到E3似乎乎唔係好爭氣,完全無吳海英同 ...
都話內向唔得

延, 一向我覺得佢唔似男主之才

龍八妹子太小妹妹樣, 又不同於朴寶英、金所炫個種擔得起的可愛少女

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我會畀機會被告人,畢竟有兩大好戲之人,除非劇本唔爭氣先會棄;Voice我都有睇緊,但同Signal差幾班,暫時都會睇落去。Missing9我考慮緊開唔開,睇咗啲預告,同我想像中美劇Lost唔同,再等多啲你哋評語先決定。因為木村我又特意開了少少A Life嚟睇,暫時comment係同金師傅劇情好雷同,當然日韓表達方法不一。木村和竹內二度合作,跟當年的Pride一比就會有歲月不饒人之歎。

子爵府

wyl 發表於 17-1-25 16:18
我會畀機會被告人,畢竟有兩大好戲之人,除非劇本唔爭氣先會棄;Voice我都有睇緊,但同Signal差幾班,暫時 ...

吓!有日版金師傅呀?我有興趣仲要木村加竹野,當年的萬人迷。日劇好似有點像香港,d人孰口孰面都是個班做了廿年,有青黃不接之感。
Missing 9 似 Lost嗎?想當年Lost又是集集追,覺得好新鮮,但做到season3巳開始頂吾順。 不明美劇常常將一套好劇,不斷season1,2,3,4...落去,做到爛為至。我覺得有時見好收,還更令人回味!

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-1-24 23:32
茶房裡面同一場戲,我更喜歡阿使同恩倬說離別,兩人原本係對立面,阿使多番破壞天條救恩倬,兩人之間情義厚 ...

呢套地獄使者好似做了容易受傷的男人,長期淚眼汪汪李東郁呢套做得吾錯,第一次看他做戲,幾討好,只看過他做綜藝,真人跟戲中一樣是暖男一名。

珍珠宮

familyking 發表於 17-1-25 23:38
吓!有日版金師傅呀?我有興趣仲要木村加竹野,當年的萬人迷。日劇好似有點像香港,d人孰口孰面都 ...
不是竹野內豐呀,是竹內結子,當年Pride個女主。Missing9最初聽個故事架構有啲似Lost(我個人以為),點知我嗰日入去睇咗啲預告,完來唔似,所以就冇興趣開了。係呀Lost當年真係追架,但真係追追吓冇咗癮,仲有再當年嘅X File又係咁,追追追,然後便冇動力再睇了。

伯爵府

wyl 發表於 17-1-26 09:01
不是竹野內豐呀,是竹內結子,當年Pride個女主。Missing9最初聽個故事架構有啲似Lost(我個人以為),點知 ...

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 17-1-24 23:39 我

原帖由 wyl 於 17-01-25 發表
我會畀機會被告人,畢竟有兩大好戲之人,除非劇本唔爭氣先會棄;Voice我都有睇緊,但同Signal差幾班,暫時 ...
Signal表現的對人的關懷濃厚得多,不論受害人,兇手定社會,條穿越時空大橋將幾位主角命運牽絆起來,亦更扣人心弦,Voice有排都未追得及,Voice比較套路,bugs亦多,不過暫時都算好睇,可以繼續

被告人第一集好多場面幾刻意幾作狀,第二集入狀態了,我都有興趣知道成件冤案點佈局

同時睇兩套咁沉重劇情真係夠曬,要找套輕鬆啲參和下至得

愛姐登場,不敢有咩期望但必定捧場,SBS又唔知俾個什麼甩皮甩骨版本我地睇。我有啲寄望的反而係明天與你,睇預告兩位主演出奇地幾夾,希望唔好跌眼鏡啦

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 17-1-24 23:32 茶

原帖由 familyking 於 17-01-25 發表
呢套地獄使者好似做了容易受傷的男人,長期淚眼汪汪李東郁呢套做得吾錯,第一次看他做戲,幾討好, ...
李東旭正呀 我睇韓孝珠套愛上變身情人,眾多男主角中,李生眼神最有戲,電得死人嗰隻

伯爵府

2018復活節勳章

回覆:《孔孝真》第二章

有冇JM 睇曬藍海架?我睇完古代二人殉情就人停左,值得睇埋落去嗎?定跳睇大結局就得?有負全女神,我當日仲話點都撐場到尾添

伯爵府

Pr0udfish 發表於 17-1-26 11:40
有冇JM 睇曬藍海架?我睇完古代二人殉情就人停左,值得睇埋落去嗎?定跳睇大結局就得?有負全女神,我當日 ...
我仲睇緊大結局, 但好多都skip 晒, 60分鐘嘅劇, 我只了一半多D時間就睇完, 你話值唔值得睇埋落去?

我唔想lung住條尾至好辛苦咁睇埋佢

伯爵府

Pr0udfish 發表於 17-1-26 11:40
有冇JM 睇曬藍海架?我睇完古代二人殉情就人停左,值得睇埋落去嗎?定跳睇大結局就得?有負全女神,我當日 ...

結局只可講草草了事,自己走番入海,跟住又上岸,想点呀老細

呢期咁興玩抹走記憶,但抹走前個個都用筆寫低

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 17-1-26 11:40 有

原帖由 soscho 於 17-01-26 發表
結局只可講草草了事,自己走番入海,跟住又上岸,想点呀老細

呢期咁興玩抹走記憶,但抹走前個個都用筆寫 ...
呢期玩抹走記憶,仲要俾足緩沖時間大家殺人呀,話別呀,寫字呀咁

好啦,我好頭好尾睇埋人魚個結局就算啦

首頁

尾頁

跳至