親子旅遊

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:gtunghk 發表於 16-4-12 07:30 好羨

原帖由 mugtaitai 於 16-04-13 發表
我仔 11 歲,未去時都有 d 怕佢會悶,但佢又 ok 喎,我地日間其中一日 join 左 dog sledding,我仔鍾意狗, ...
when did you visit? thx.

公爵府

daisy17772 發表於 16-4-16 13:52
when did you visit? thx.
Late March this year, while the kids were on Easter holiday

大宅

回覆 iifufu 的帖子

好靚

大宅

iifufu 發表於 16-4-14 15:41
一入房間就會見到租用的羽絨和靴,已經預早放置在衣櫃上!

大宅

呢度就係我另外嘅御寒裝備,cashmere 短頸巾,fleece防滑手套(一定要有touch screen功能)、耳仔cover, 暖貼(放衣袋和貼在襪底)!

仲有黑色的鬼面罩是aurora village送的,超級有用、因為可以包著頸巾雙層保溫之餘,還可當帽帶,而且可以包到上鼻子,剛好索曬流出來的鼻水(在戶外十分鈡不夠就流曬鼻水了)!

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:daisy17772 發表於 16-4-16 13:52 wh

原帖由 mugtaitai 於 16-04-16 發表
Late March this year, while the kids were on Easter holiday
good time to go. I will see if I go next year at Easter too.

大宅

daisy17772 發表於 16-4-16 18:13
good time to go. I will see if I go next year at Easter too.

記住㨂初一新月的日子,十五月圓的日子,月亮太光會冇咁好架!

大宅

換好身上的裝備就出去覓食,由Explorer hotel行去downtown, 不用10分鐘就到了!

呢度就係黃刀最繁忙的down town, 一眼睇曬啦!

大宅

朋友介紹的一間越南餐廳!天寒地凍有碗熱騰騰的湯粉食吓,已經好滿足了!

daisy17772    發表於 16-4-17 23:14

侯爵府

畀面勳章

iifufu 發表於 16-4-17 10:26
記住㨂初一新月的日子,十五月圓的日子,月亮太光會冇咁好架!
Thanks for your reminder. This is certainly an important thing to consider when planning. thanks.

大宅

Downtown有一個很大的超市,要自行煑食的朋友真的不用擔心,這裡有白菜、菜芯、連苦瓜、豆腐...都有得賣,還有一小袋一小袋的白米!

凍櫃那裡有長腳蟹和龍蝦尾,可惜酒店只有microwave, 不然可以買來加熱做宵夜了!

大宅

回覆樓主:

至於我們的宵夜就是這些啦!各國美食也有...
有泰國米粉,日本粉絲、還有在downtown買的本土派--金寶和Sapporo Ichiban!

話時話本土派都係sapporo好食好多!金寶真的唔得囉!

大宅

我地參加aurora village的tour, 每晚10:30巴士就會來酒店接我地去營地,車程約30分鐘,到零晨二時半從營地回酒店,三點回到酒店!
第一晚整架車都是香港人,車上的職員也是位香港working holiday的女生!

職員每天都會重覆:不要徒手開廁所門,掂金屬物品!不要拎營內的飲品出營外,因為氣味可能會吸引動物!不可用閃光燈!

大宅

第二天的下午,我們參加了冰釣!一下車就很後悔了!因為真的真的很凍呀,加上風速,差不多零下三十度!真係好想返上車呢!

參加冰釣的人只有我和老公及另一位也是香港來的單身男子Eric!

我們三人就在湖面等冰釣職員為我們示範開洞,放餌,和收成!

其實我們已經凍到臉都紅曬,而且很刺痛,鼻水又直流,不過也懶得抹了;我的手提電話還一拿出來就自動關機!

daisy17772    發表於 16-4-21 23:50

大宅

呢條trout就是我不用一分鐘就釣到上來的!

零下三十多度,條魚已經即時冰鮮了!

冰釣漁夫比我還興奮,周圍対人說我釣了條大魚!哈哈!

大宅

離開冰湖,返到aurora village, 漁夫問我們想怎樣吃那條trout, 既然是新鮮釣上來,當然想吃刺身!
所以用了四份之一做刺身,四份三用來焼!

不過沒有豉油、沒有wasabi的刺身,再加上露天低溫,吃不到魚的鮮味,只覺得像食冰一樣!
吃了幾塊已經要走入teepee內取䁔、漁夫繼續在外面焼魚!

燒魚有salt and pepper調味,味道好得多了,而且還是熱烘烘的!

我們還請了其他在場的人一齊分享,很快那條trout 就被ko 了!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:iifufu 的帖子

thanks for sharing 我都睇緊出年4月去黄刀,你嘅資料好有用!希望去得成啦

大宅

babytomato 發表於 16-4-26 23:58
thanks for sharing 我都睇緊出年4月去黄刀,你嘅資料好有用!希望去得成啦

...

我去完呢轉黃刀,睇過大爆發,真係開心興奮咗好耐!不斷叫人去睇,去玩,去感受吓厳寒,其實真係一個好難忘的經歷!我都希望你去得成,回來分享一下!

mcyw888    發表於 17-12-5 12:30

大宅

樓主外遊中,回來再埋尾!

男爵府

超靚

首頁
23456...7

尾頁

跳至