在職全職

跳至
[全職媽媽] 中產媽媽轉ftm  

首頁
34567...9

尾頁

大宅

引用:而我呢,+每日仍在空想和㓜想之中,+老實説,+

原帖由 mimibama 於 16-05-28 發表
而我呢, 每日仍在空想和㓜想之中, 老實説, 我並不是喜歡工作的人, 我没有熱愛工作那种抱負, 我現時的工作没 ...
我是頗有事業心的人。我的工作同業競爭非常激烈,基本上你一換了工作便很難返轉頭,更加沒有part time...我正處於事業的關鍵點,如果把握得好可以再往上衝,我今年三十多歳,好像就這樣停止了事業好可惜,但偏兒子很需要我....

大宅

mimibama 發表於 16-5-28 23:10
而我呢, 每日仍在空想和㓜想之中, 老實説, 我並不是喜歡工作的人, 我没有熱愛工作那种抱負, 我現時的工作没 ...

我的寫照,但我已轉了做ftm一年有多

禁止訪問

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

我都轉左做FTM半年啦~ 

大宅

jjtm 發表於 16-4-8 20:48
有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意 ...

我搵5萬,下個月開始做FTM,陪bb長大無價,加油

大宅

我已經ftm兩年喇~之前人工3萬幾, 份工會每年跳point~絕對無後悔, 雖然而家c6收入月月清, 但仍然想繼續一直落去見証住小朋友成長

別墅

回覆:中產媽媽轉ftm

辛苦十萬倍。無自己賺錢既滿足感,有朋友都無時間應酬,都可以話是無朋友,無私人時間,每日又忙又攰,又殘。。。。想清楚先好辭

大宅

mchan2007 發表於 16-4-21 03:27
補充一下:

我以前工作需要,經常唔係香港,當初轉做 FTM ,係因為想自己照顧小朋友,而老公亦全力支持, ...

我睇完呢篇都好大感觸,因為自己都搵幾萬一個月,一直都想轉FTM, 但呢兩舞老公自己出去闖、收左自己同呢間公司唔夾都唔敢走,加上未買樓, 有一個小朋友,每個月租樓開支都萬幾,覺得壓力大到透唔到氣,可惜c6 又唔明....搞到我依家想辭工又辭唔到,又無人可以傾到

大宅

potato513 發表於 16-8-11 21:48
我睇完呢篇都好大感觸,因為自己都搵幾萬一個月,一直都想轉FTM, 但呢兩舞老公自己出去闖、收左自己同呢間 ...

我都想ftm, 係自己放低唔到

大宅

fishyee 發表於 16-4-8 21:57
here. 因冇人湊大細仔,又唔想請工人,唯有轉做ftm. 比打工辛苦十萬倍又要慳住使冇咁多$儲,病都唔想睇醫生 ...

你就好啦
老公妒忌你
我老公不知覺得交哂俾我照顧幾歎

大宅

jjtm 發表於 16-4-8 20:48
有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意 ...

我係

雖然讀左多書
工作亦好有機會
Boss又欣賞我既能力

但我始終放唔低個仔
轉左一年幾ftm
辛苦
但個仔既成長,同個仔既關係
工作係俾唔到我
所以值得

大宅

回覆:mchan2007 的帖子

好啱!

男爵府

回覆:中產媽媽轉ftm

我收入未到30k,辭左工陪小朋友放暑假,但應該放完暑假有工番啦。
我都好矛盾,最好可以有pt做,但我既工種、經驗係無pt架!
同埋其實,ftm根本大部份時間都係做家務,真係咁理想陪到小朋友、教佢地野???

大宅

對我黎講最理想係等小朋友小學我先做番野,但成幾年冇做野到時都吾知咩市況

大宅

回覆樓主:

諗住做幾年FTM,但都會擔心幾年後再返回job market,好難揾番咁嘅人工同職位。放棄三高職位要好大勇氣

大宅

hstlam 發表於 16-8-15 15:56
諗住做幾年FTM,但都會擔心幾年後再返回job market,好難揾番咁嘅人工同職位。放棄三高職位要好大勇氣
...

Same here. 老公人工都ok
最慘我人工有60k
好怕搵唔返

大宅

回覆樓主:

最好可以做freelance,但唔係個個行業得

大宅

Katy3118 發表於 16-8-15 18:12
Same here. 老公人工都ok
最慘我人工有60k
好怕搵唔返

我都有聽過恐怖例子,本來已係60-80K range,停左兩年,得番40k,好慘

大宅

hstlam 發表於 16-8-15 18:23
我都有聽過恐怖例子,本來已係60-80K range,停左兩年,得番40k,好慘

如果幾年後40k係吾駛it gei, 我覺得吾錯呀

大宅

jjtm 發表於 16-8-15 21:18
如果幾年後40k係吾駛it gei, 我覺得吾錯呀

咩叫唔使it

首頁
34567...9

尾頁

跳至