少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女今年12歲,舊年開始每逢運動之後或興奮,緊張就會起風疹。
看過西e,都係食抗敏藥,好過一段時間,後來又出返,睇中e,開頭都Ok,出完PE堂無起,個呢月後又起返。現在都係帶定敏感藥係身,一出就食藥。每次出疹都是幾小時便自動消退,請問有無咩食療或方法可以幫到我呢!囡囡好困擾

大宅

另外囡每次出風疹時,身體都很熱的,但其實佢平日體溫都偏高,但不是發燒,只是摸落去質得佢好熱,中e話佢血熱,請問你哋有無類似情況呢,可以幫吓我嗎?

複式洋房

回覆:風疹

我嘅症狀同你女女一模一樣,不過我係30歲後先開始有,已經過左7個年頭都仲未解決到問題!睇過唔少中西醫,試過嚴重到入醫院打針先退到疹,醫生話因為荷爾蒙改變先會咁,所以做咩都無用,最慘我係鍾意日日做運動嘅人。。。

大宅

Hi Ng,·
請問你中E睇D左幾耐?你現情況好嗎? 有無,試過食療?你放棄了嗎?一出汗就痕,尤其是頸,手拗,腳拗呢D位!·

複式洋房

引用:Hi Ng,·請問你中E睇D左幾耐

原帖由 RACHEL04 於 16-04-12 發表
Hi Ng,·
請問你中E睇D左幾耐?你現情況好嗎? 有無,試過食療?你放棄了嗎?一出汗就痕,尤其是頸,手拗,腳 ...
開頭幾年我只係面出疹,但近依3年連頸都出埋。。。情況無特別改善

大宅

我之前都試過, 最慘連咀唇都出埋, 腫起來, 好似兩條㜿潤腸咁最後睇皮膚科食左皮膚科開既藥一段時間, 之後慢慢減藥, 先好番

大宅

回覆 RACHEL04 的帖子

我以前都試過出風疹, 因為佢會自己消失, 睇皮膚科都無用, 之後無理佢, 已經好多年無出過, 可能體質好左就唔再出

首頁

尾頁

跳至