興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係一世難忘,冇下次……我知系有好義工,但我未遇到,一開始遇到怪義工,打擊太大!!!冇哂信心!唯有返去d咩咩機構,應該稳陣好多!

大宅

甚麼事,可否分享下?

男爵府

回覆:mimi豬 的帖子

成疋布咁長……5想同個人再交手,純粹發洩下……算!

大宅

引用:真係一世難忘,冇下次……我知系有好義工,

原帖由 babayip 於 16-04-17 發表
真係一世難忘,冇下次……我知系有好義工,但我未遇到,一開始遇到怪義工,打擊太大!!!冇哂信心!唯有返 ...
我都遇過,又要查家宅,又要定期家訪,煩到嘔

男爵府

回覆:ilovemokmok 的帖子

我好配合……但佢地當隻狗係玩具,比我養左幾個星期,隻狗肯跟我,我買埋一大堆狗用品……諗住都會養,3星期后佢地有日扼我話要带狗去覆診叫我带返隻狗去暫託,點知到期我take返隻狗,佢地話隻狗性格有問題不適易領養,咁就5比返我養!!!我作為準領養人都5覺隻狗有問題,佢憑咩咁講!佢地比我感覺係想揾人幫佢地暫養lor....5捨得留返自己養,5好拎出來累人……養左幾星期都有感啦!!真係出路遇怪人!

男爵府

回覆:第一次係義工度領養狗

個暫託超有問題,成日私下whatsapp我話好掛住隻狗,叫我影多d相比佢,影完比佢,佢話感覺隻狗好5開心:sickmilk……佢仲話隻狗跟佢上床瞓先最安心,咁系5系暗示叫我要比佢上床瞓?我短短幾星期教佢5上床,定點瞓,返到去個暫託度,竟然埋怨話隻狗5上床5痴佢???!!!仲話佢冇哂安全感???咩養狗要佢有安全感系要咁咩?恕我5識養!

男爵府

個暫託仲痴到話比過另1隻我養???你地系我仲敢5敢領教???

男爵府

其實我真係5想因為e件事label左D有heart義工,但事情系雙向……我冇養狗十幾年都要好勇敢踏出第一步,一起步又遇人不淑!睇來都5知幾時先可以從新出發!

男爵府

暫時

男爵府

呢D所謂義工,佢地根本唔係幫隻動物搵合適主人,而係利用一隻小動物搵一個聽佢點(義工)嘅主人,你要攞返隻小動物咪講囉,何必要講大話呃人呢,真係自以為救世主?隻動物係你手上就可以全權操控佢生死?隻小動物係新主人度適應到,好好地又要拎返走,咁樣唔會影響力到隻小動物心理咩?將小動物當係貨物手信咁,中意就比你中意就收返,我覺得同D無責任心,遺棄小動物嘅人無咩分別,唔好再冠冕堂皇咁話做好心替小動物謀幸福,話一心幫隻小動物,我覺得好多義工都有被迫害症同幾小心眼,呢D係我話嘅

男爵府

回覆:cc4321 的帖子

多謝你!你講出野我心聲!我好比心機同隻狗相處,由隻狗5信任我到成日跟住我!同佢玩有交流,佢地都可以咁樣話隻狗有問題5適易被領養……我真係好5開心!兩晚都因為太激氣,瞓5著!我從來5覺得我幫緊隻狗,我反而覺得係隻狗幫緊我!佢打開左我個十幾年5敢養狗的心靈!個班義工可以用不知所謂來形容,漠視狗狗需要!

woman    發表於 16-4-18 12:08

男爵府

我真心真心咁去講5會再有下次,多得班咁義工,你地係害群界之首!

水晶宮

你邊度遇到個義工? 我最近也約左義工家訪。想知道如果呢啲人,唔俾佢黎。。

男爵府

回覆:shannnb 的帖子

Pm話你知

水晶宮

好thanks

男爵府

babayip 發表於 16-4-18 10:58
多謝你!你講出野我心聲!我好比心機同隻狗相處,由隻狗5信任我到成日跟住我!同佢玩有交流,佢地都可以咁 ...
呢班所謂義工,一直都宣傳用領養代替購買,但就設定好多唔合理規定拒絕比你領養我都想知係邊一個機構義工,麻煩你都PM我,等我話比人知唔好領養佢也小動物,免得唔開心

男爵府

Ok.pm你!

大宅

好媽媽勳章

我都想知, 請PM

男爵府

babayip 發表於 16-4-19 10:49
Ok.pm你!
睇完你個PM真係忍唔住笑左出黎,我話佢地小心眼真係無錯,佢地要求咁高成日Check住你點對隻狗,咁唔信任人不如自己養返哂佢,點解要比人領養呢

男爵府

所以佢地而家扼我拎返左隻狗返去比佢地,個暫託可能自己養返!如果真係咁5捨得,5好再拎出來比人幫佢暫養,累左隻狗,又累埋個領養人!

首頁

尾頁

跳至