少年成長

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

我細仔應該算係剛剛踏入反叛期,問佢嘢就話:得啦,知啦,等陣啦~又係日日機不離手,叫收機就要叫n次,叫佢幫手做嘢又係叫n次...次次鬧親佢就一言九頂,我講一句佢就駁你10句

想問佢哋有冇欠功課嘅習慣呢?
因為我仔學校欠10功課就會記缺點,一年拎幾個影響晒d操行,打機打到痴晒線

伯爵府

我也要分享喜訊. 我的仔在過去5年, 足足5年, 都令我好心痛.
不返學, 不做功課,打通宵機, 留班, 見不同的社工, 教育局職員,
連精神科醫生都見過. 最高紀錄係成個學期都冇返學…
日日在家HEA…. 怕未?
當時真係好無奈, 好無助..只有一個希望, 只要不學壞, 不用我去差館保釋就夠.
但隨著他成長, 佢真係會改變的. 他不上學很長時間, 連一向最好的數學都追不上,
他向我求救, 就幫佢搵補習, 聽佢的心事. 當他重新找到進步的事情,
佢會一步一步改善…. 後來, 佢會對自己有要求, 有目標.

如果, 當初沒有KEEP 關係, 佢有困難, 會找我嗎?
我又會有機會幫佢一把, 重開溝通的渠道嗎? 孩子知道你是愛他的.
所以, 雖然現在很迷茫, 但真的不要放棄, 不要破壞關係.
有一天, 孩子會明白的..

共勉

mei006036    發表於 16-10-11 15:20
一之蘭太太    發表於 16-10-1 22:17
SK088    發表於 16-9-27 08:52
cy.muimui    發表於 16-9-26 20:55

大宅

Lovely媽咪 發表於 16-4-29 11:29
我已經不停同自己講...冷靜,吸氣,呼氣,免得過唔會同佢鬧交
同埋真係當佢係一條柴,或者一個坐係電腦前 ...

男爵府

asa2012 發表於 16-9-26 11:13
我也要分享喜訊. 我的仔在過去5年, 足足5年, 都令我好心痛.
不返學, 不做功課,打通宵機, 留班, 見不同的 ...

你好犀利,恭喜你守得雲開見月明

男爵府

看看我與女兒的對話,我copy比我家人睇,我嬲到delete 曬所有msg,我女出國讀書只有3星期,從來沒有找我,每次找佢都敷衍到不得了

水晶宮

回覆:ivonemak 的帖子

哥哥暑假跟學校去遊學,除了到步第1天有wts我,之後失踪了兩天,老公安慰我,男孩子是這樣的,他發現外面世界既大又闊,就會忘記你,我明白,我跟自己說No news is good news,但我仍會wts哥哥,哥哥的回覆是“行貨”的good morning, good night, hi…但我覺得有好過無,我只想他安全。

伯爵府

見以上2位媽媽的POST, 我忍下住分享下.
我有留學經驗, 很多很多年前, 打長途電話仍是天價的年代.
普通的通訊, 只有寄AIRMAIL.

而我仔17歲, 剛去了留學.

以做人個女同做人阿媽的經驗來說, 要同阿媽或要求個仔定時定侯去
溝通, 真係有難度, 變了例行公事, 就去意義.因為好老實, 分隔2地, 大家的生活已經不同,要事事分享, 郤無從說起…
不時時刻刻保持溝通, 又不代表沒有愛, 我當然會掛住屋企, 中國時節,
會打返香港.
我現在同仔有SMARTPHONE, 通訊太方便, 好時食到好味的東西,
拍照, whatsapp 俾佢, 話等佢放假返來一齊再去過咁.
試下輕鬆d, 做下主動, 相信女女會接受好多, 會給你回應的.

大宅

asa2012 發表於 16-9-26 11:13
不返學, 不做功課,打通宵機, 留班, 見不同的 ...
想請問你小朋友無返學係幾大個呀?我個仔就同社工講做咩都覺得無意義,所以剩打機,但屋企就剩係得我一個話佢,所以佢好憎我,憎到上次話想殺咗我……

大宅

mei006036 發表於 16-10-11 15:25
想請問你小朋友無返學係幾大個呀?我個仔就同社工講做咩都覺得無意義,所以剩打機,但屋企就剩係得我一個話 ...

男爵府

mei006036 發表於 16-10-11 15:25
想請問你小朋友無返學係幾大個呀?我個仔就同社工講做咩都覺得無意義,所以剩打機,但屋企就剩係得我一個話 ...

咁社工有咩意見比你? 我女鬧情緒時,都會哭住話好憎我

男爵府

amandapopo 發表於 16-10-11 20:23
我個女憎到用刀斬我

咁点算呀? 青春期嘅細路有時会好激動,發脾氣,控制唔到自己

你有無見社工?

大宅

emmafish 發表於 16-10-11 20:29
咁点算呀? 青春期嘅細路有時会好激動,發脾氣,控制唔到自己

你有無見社工?

有見社工,宜家阿女入左醫院,安排見精神科醫生

男爵府

amandapopo 發表於 16-10-11 20:37
有見社工,宜家阿女入左醫院,安排見精神科醫生

希望她長大一些会識諗,加上見醫生,相信会穩定

賀爾蒙作怪

大宅

都係見社工,心理學家,精神科醫生,撒瑪利亞會呢D,因為佢個日燒炭,我咪喊住話你想殺我咪殺我囉!我又唔會縮,不過個心真係好痛,而家佢係房,我又係房,避免見到!真係好心淡,係度講都係呻下姐,我又唔係熱情嘅人,問心佢真係死咗,我都唔會好傷心,因為佢已經令我死哂心!

大宅

mei006036 發表於 16-10-11 21:02
都係見社工,心理學家,精神科醫生,撒瑪利亞會呢D,因為佢個日燒炭,我咪喊住話你想殺我咪殺我囉!我又唔會 ...

你小朋友幾多歲?

大宅

18啦今年,反叛期我覺得係藉口,而家d人乜都話無意義,唔鍾意返學,第日梗家唔想返工,成日都話人生無意義,想父母定時定候送早午晚餐入房俾佢,所有野都就哂佢,供奉佢,但無諗過父母見住佢地都覺得好無意義,咁可以點!

大宅

因為之前成日唔返學所以repeat咗一年,今年F6

伯爵府

回覆 emmafish 的帖子

AMANDAPOPO

見係你囡囡用刀傷你, 真係難受,

真係要收好家中的利器, 免生意外.

大家幾咁不喜歡對方都好, 都不能動武, 係底線.

現在佢要求醫, 因為不是反叛, 是生病.

試試以照顧病人的心態去與囡囡相處, 就像她小時候發燒感冒一樣.

不要以為她在反抗你.
相信佢都難受, 陪伴她一定走過這個難關吧.

伯爵府

回覆 mei006036 的帖子

mei006036

我仔無返學時係13, 升上中二那年.

記得果年, 放完聖誕假後就無返了, 連期考都冇考齊..

試下不要話佢了, 因為要聽都一早聽了, 再講, 佢都聽不入耳.

不話佢, 佢反而覺得奇怪, 會反思

其實佢話想殺你, 又試過燒炭, 可能情緒真係出現問題.

先把打機, 返學等放下.

不針對這些問題, 可修補關係先.

佢喜歡外遊嗎? 試下有冇機會行開下.

打機只係他想逃避現實, 試下同佢商量下不考DSE,

報學手藝的課程, 做學徒等. 現在不考DSE, 不等於一世冇前途.

不要講殺人這些了.留得命仔在, 一切有轉機.

如果覺得辛苦, 就上來呻下啦.
呢度個個都係過來人,

知道有幾心痛, 不能找到真正的解救方法, 至少不用聽那些

冷言冷語, 覺得孩子的不對, 都是阿媽不懂教

互相鼓勵下, 扶持下.

大宅

asa2012 發表於 16-10-12 10:39
回覆 mei006036 的帖子

mei006036 我仔無返學時係13歲, 升上中二那年.記得果年, 放完聖誕假後就無返了, 連 ...
多謝你,真係係度想呻下,費時被D 親戚當茶餘飯後嘅話題!

首頁
45678...11

尾頁

跳至