懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日去產檢,醫生話bb無點長大,依然同上星期一樣,本身已經係細碼b,依家先得4.6磅,下星期再要翻去check,好擔心!好驚bb要提早開刀攞出嚟,醫生仲話唔攞出嚟會胎死腹中,嚇死啊!呢句話今日不停係腦repeat,好大壓力!懷孕後期本身睡眠好差,訓幾個鐘就醒,依家根本訓唔著!頭先飲杯熱鮮奶,特登換張新床單,點埋香薰,依然無用!唉~

大宅

回覆樓主:

放鬆啲喇,相信醫生,有唔舒服就快快睇醫生喇,37週都叫足月,加油

男爵府

引用:放鬆啲喇,相信醫生,有唔舒服就快快睇醫生

原帖由 lemonstar28 於 16-05-01 發表
放鬆啲喇,相信醫生,有唔舒服就快快睇醫生喇,37週都叫足月,加油
其實我自己就覺得一切正常,最多就係多左d肚痛,醫生話係假宮縮,算正常!無捻過bb會無發育,所以好擔心!
anyway,多謝jm!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sillykaka 發表於 16-5-1 04:53
今日去產檢,醫生話bb無點長大,依然同上星期一樣,本身已經係細碼b,依家先得4.6磅,下星期再要翻去check ...

你本身想順產?

照u/s 係有誤差, 同埋bb 體型由佢自己定, 你唔好太擔心. bb 而家算足月, 就算開刀都ok.

我個助產士同埋醫生 (外國) 唔會check bb 大小, 又唔會check 有冇臍帶纏頸, 聽到bb 有心跳就熄機啦, 佢地覺得產婦知道咁多但又冇野可以扭轉情況, 反而會令產婦不安. 淨係話有胎動就得, 連數幾多下胎動唔駛理, 總之有胎動就得.

最緊要係有胎動, 其他野放鬆d. 加油!

男爵府

引用:Quote:sillykaka+發表於+16-5-1+04:53+今日

原帖由 bosch 於 16-05-01 發表
你本身想順產?

照u/s 係有誤差, 同埋bb 體型由佢自己定, 你唔好太擔心. bb 而家算足月, 就算開刀都ok.
上星期產檢後同尋日產檢後都有去醫院聽左一個鐘胎監心跳,姑娘都話正常!我今晚成晚都囉囉攣咯,雖然話足月,但畢竟size一直偏細,其實我知道我自己咁樣不安會更加影響bb,但我又控制唔到喔!我呢排都好留意胎動!我都覺得今日醫生翻說話俾左好大壓力我!
thank you jm!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sillykaka 發表於 16-5-1 07:11
上星期產檢後同尋日產檢後都有去醫院聽左一個鐘胎監心跳,姑娘都話正常!我今晚成晚都囉囉攣咯,雖然話足月 ...
擔心係正常, 俾我我都會好擔心.

我臨生細女前幾日 (過左40wk)去照, 醫生冇度過就話bb 細, 我個肚有好多位剩, 咁我果幾個月又真係冇胃口去食野又冇重過, 佢講完我都擔心, 更加冇胃口食野. 點知佢出世時係巨b, 30wk 時佢係中碼b 同埋個頭太細要監察.

你監心跳果部份係正常, 你都冇其他野可以做. 或者試下休息多d, 食下蛋白質高既食物, 搏下長胎方面會好d, 有d 目標同寄托, 某程上可以減壓.

男爵府

引用:Quote:sillykaka+發表於+16-5-1+07:11+上星

原帖由 bosch 於 16-05-01 發表
擔心係正常, 俾我我都會好擔心.

我臨生細女前幾日 (過左40wk)去照, 醫生冇度過就話bb 細, 我個肚有好多位 ...
我24w開始醫生話bb偏細,一直好努力食野追磅,但效果一般,bb可能唔多吸收,我自己又其實無點變肥變重,可能大家都唔吸收!就係睡眠比較差,特別後期肚比較大,腰又攰,越想逼自己訓,越係失眠!

大宅

回覆 sillykaka 的帖子

美國細妹都係咁。佢36週幾催生,醫生話你唔生,佢無左心跳唔關我事架。我同返我自己醫生講我細妹情況,醫生話好好彩,佢話唔大,唔知幾時會無心跳,其實好危險的。給你參考。

男爵府

引用:回覆+sillykaka+的帖子美國細妹都係咁。佢3

原帖由 bobofung 於 16-05-01 發表

美國細妹都係咁。佢36週幾催生,醫生話你唔生,佢無左心跳唔關我事架。我同返我自己 ...
即係bb會隨時無心跳?

大宅

回覆 bobofung 的帖子

我妹b出世是4磅幾

大宅

回覆樓主:

bb 足37週已經足月, 我上胎同呢胎都係37週幾開刀, 輕少少可以出世後追番,唔洗擔心, 最緊要健康。

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆:37W3,bb停止發育,好擔心!

其實醫生建議開刀先出來,都未嘗不好,因為有好多原因會令bb在母體內吸收唔好,唔夠磅出世仲可慢慢追,但係肚内就無得攪,所以如果醫生有咁建議就信佢啦,而且37週都足月,唔使太擔心

大宅

sillykaka 發表於 16-5-1 04:53
今日去產檢,醫生話bb無點長大,依然同上星期一樣,本身已經係細碼b,依家先得4.6磅,下星期再要翻去check ...

擔心都冇用,跟隨醫生吩咐去做就好了

大宅

如果胎盤老化,bb吸收不到,開刀出來好過留在肚內

男爵府

回覆樓主:

有胎動即係bb仲係度 唔好擔心
我第一胎24w已話bb偏細
要轉返e院產檢
一直到37w都仲係細
話估計出世5磅都冇
嚇到我係e院喊左出黎
E生直頭問埋我有冇不良習慣
最後38w催生 話bb留係我個肚度都冇用冇營養
早d出黎飲奶好過
BB出世有6磅幾
所有助產士同e生都話估唔到會有6磅幾
所以儀器同人手摸肚會有偏差架

大宅

我本身胎水少約左37週催生
醫生又係同我講唔催生仲危險!
點知BB 係36週4突然自己要早d 出世,
話就話未足月,但我順產BB都有6磅, 跟我2日可以出院一齊返屋企!
樓主唔洗咁擔心咖
37 週出世冇問題的

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

快啲攞佢出嚟啦!37週已經足月,你而家有突喇!

子爵府

停止發育呢幾個字睇落好得人驚呀,如果寶寶吸收唔好,樓主呢個週數可以催生喇,我上一胎係34左右發現胎水少又冇肚腩仔,37週1就催生

男爵府

我老婆剛剛 4/25 生左,都係 37w+3,
本來都想跎多幾日,但係老婆身體唔係幾好,所以選擇早d開刀
都叫足月,唔洗擔心,我個 b 依家好健康

大宅

我擇日開刀都是37.2週,你夠數架啦,放心生,同醫生商量或找多個醫生問如你驚。

首頁

尾頁

跳至