懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:如果胎盤老化,bb吸收不到,開刀出來好過留

原帖由 wingwong1102 於 16-05-01 發表
如果胎盤老化,bb吸收不到,開刀出來好過留在肚內
尋日check過胎盤ok,無繞頸,胎水都夠,所以依家唯有等星期四再check,如果bb都係無發育,就真係要開刀了

男爵府

引用:+本帖最後由+張妹媽+於+16-5-1+15:25+編輯+

原帖由 張妹媽 於 16-05-01 發表

有胎動即係bb仲係度 唔好擔心
我同jm一樣,24w之前一直ok,24w開始就話偏細,我一直好努力食長胎的野,又無翻工,日日係屋企休息,除左yoga同游水,真係街都少去,特別之前天氣咁差,唔係去畫畫消磨時間就會所散下步!
直到呢個星期37w,依然5磅唔夠,得4.6磅,仲話bb同36w相比,無長大!我都希望係誤差,依家時刻留意bb心跳同胎動,真係精神緊張好大壓力!

男爵府

引用:我本身胎水少約左37週催生醫生又係同我講唔

原帖由 atom1991912 於 16-05-01 發表
我本身胎水少約左37週催生
醫生又係同我講唔催生仲危險!
點知BB 係36週4突然自己要早d 出世,
thank you jm!
其實醫生都話已經37w足月無問題,但又要我等多幾日再翻去check,又話bb係肚入面唔知咩情況,可能轉好又可能更差,搞到我好驚好緊張!呢幾日簡直煎熬!

別墅

sillykaka 發表於 16-5-1 04:53
今日去產檢,醫生話bb無點長大,依然同上星期一樣,本身已經係細碼b,依家先得4.6磅,下星期再要翻去check ...

37週差唔多啦, 係細少少, 都ok , 定啲黎

男爵府

引用:停止發育呢幾個字睇落好得人驚呀,如果寶寶

原帖由 Jessiest 於 16-05-01 發表
停止發育呢幾個字睇落好得人驚呀,如果寶寶吸收唔好,樓主呢個週數可以催生喇,我上一胎係34左右發現胎水少 ...
真係好驚!尋日聽完醫生講,我都呆左,雖然無喊,但就好驚好緊張!
醫生就叫我等到星期四翻去再check,睇下有無好轉先決定要唔要攞出嚟,呢幾日好難熬!

男爵府

引用:回覆+sillykaka+的帖子我擇日開刀都是37.2

原帖由 bobofung 於 16-05-01 發表
回覆 sillykaka 的帖子

我擇日開刀都是37.2週,你夠數架啦,放心生,同醫生商量或找多個醫生問如你驚。 ...
擇日開刀可以選擇咁早架?我以為只能揀38週以後,好耐之前問過醫生,都係建議38週之後!

男爵府

引用:我老婆剛剛+4/25+生左,都係+37w+3,本來都

原帖由 jasonhon88 於 16-05-01 發表
我老婆剛剛 4/25 生左,都係 37w+3,
本來都想跎多幾日,但係老婆身體唔係幾好,所以選擇早d開刀
都叫足月 ...
祝福bb健康噢!

男爵府

引用:Quote:sillykaka+發表於+16-5-1+04:53+今日

原帖由 d11oxford 於 16-05-01 發表
37週差唔多啦, 係細少少, 都ok , 定啲黎
依家唯有等星期四再去見醫生,睇下有無進展,等醫生決定!
唉~呢幾日就係好難熬!

男爵府

引用:今日去產檢,醫生話bb無點長大,依然同上星

原帖由 sillykaka 於 16-05-01 發表
今日去產檢,醫生話bb無點長大,依然同上星期一樣,本身已經係細碼b,依家先得4.6磅,下星期再要翻去check ...
大部份香薰孕婦都唔用得ga,要小心!

男爵府

引用:Quote:原帖由+sillykaka+於+16-05-01+發表

原帖由 Emanuelb 於 16-05-01 發表
大部份香薰孕婦都唔用得ga,要小心!
我呢隻買果陣sales話孕婦用得,但我其實懷孕之後都好少好少用,因為唔會點失眠!
係尋日壓力大到,由夜晚10點訓落床,一直到凌晨5點都訓唔到,好多野捻好緊張先嘗試一下!
anyway,thank you jm!

大宅

記錯左唔好意思,是38週2定3,我都要問返老公,生完無汪記性

男爵府

引用:回覆+sillykaka+的帖子記錯左唔好意思,是38

原帖由 bobofung 於 16-05-01 發表

記錯左唔好意思,是38週2定3,我都要問返老公,生完無汪記性 ...

唔緊要!thanks jm!

大宅

引用:Quote:原帖由+atom1991912+於+16-05-01+發

其實醫生都話已經37w足月無問題,但又要我等多幾日再翻去check,又話bb係肚入面唔知咩情況 ...
好明白你感受,不過放鬆D!
果陣我都比醫生講完嚇到自己係醫院係咁喊,仲係咁怪自己陀得唔小心先令BB 咁樣!
不過BB 會冇事,健健康康咖,放心

複式洋房

引用:今日去產檢,醫生話bb無點長大,依然同上星

想BB增磅訓多D係最好同最有效既方法。你休息多D啦。訓唔著都係張床上面灘下!加油

男爵府

引用:Quote:原帖由+sillykaka+於+16-05-01+發表

原帖由 katyfung922 於 16-05-02 發表
想BB增磅訓多D係最好同最有效既方法。你休息多D啦。訓唔著都係張床上面灘下!加油

...
已經儘量訓,訓唔著都攤係度!

男爵府

引用:Quote:原帖由+sillykaka+於+16-05-01+發表t

原帖由 atom1991912 於 16-05-01 發表
好明白你感受,不過放鬆D!
果陣我都比醫生講完嚇到自己係醫院係咁喊,仲係咁怪自己陀得唔小心先令BB 咁樣!
不 ...
真係醫生一句說話,就足以令我地神經緊張,驚餐死!

別墅

sillykaka 發表於 16-5-1 07:11
上星期產檢後同尋日產檢後都有去醫院聽左一個鐘胎監心跳,姑娘都話正常!我今晚成晚都囉囉攣咯,雖然話足月 ...

放心啦,一來你bb已經足月,二來就算出嚟時細size...都好快追得返體重

別墅

sillykaka 發表於 16-5-1 04:53

唔好諗咁多啦!
細女36-37week 個時產檢,個醫生問長問短,
又問我有無飲酒食煙,話我b size 細唔正常,我個時都嚇親,仲叫我照下安全啲,不過c6話都就生喇,由佢!
點知個女一出世有7.6磅囉!

大宅

引用:Quote:原帖由+katyfung922+於+16-05-02+發

原帖由 sillykaka 於 16-05-02 發表
已經儘量訓,訓唔著都攤係度!
足月就可出世,冇問題的。 如果係我會即刻睇多個醫生 seek second opinion 先決定。 祝一切順利。

男爵府

引用:Quote:sillykaka+發表於+16-5-1+04:53+今日

原帖由 ChristiE媽 於 16-05-02 發表
唔好諗咁多啦!
細女36-37week 個時產檢,個醫生問長問短,
又問我有無飲酒食煙,話我b size 細唔正常,我 ...
好多jm都話bb係肚入面果陣,check size都會有偏差,我都希望自己

首頁

尾頁

跳至