自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Chan_annie 發表於 16-5-2 13:53
我覺得大家都有搵錢但女人就要承受生仔嘅痛苦,男人喺其他方面應該付出更多,所以先諗男人係咪應該俾家用或 ...
你生仔唔係為愛對方而生?而係想要多d家用?
我覺得生仔對女人黎講係好獨特好奇妙既經歷,而唔覺有幾痛苦,痛都係生嗰下啫,反而覺得男人冇得經歷係蝕底如果要咁同老公計。。。我諗你老公知道一定會好失望

BTW, 我老公搵錢多我好多,我亦家用零用都有,可能因為咁,我唔太明白你既心態

別墅

回覆:家用

有呀,有俾家用。
不過就無一人一半聯戶名口⋯ 平時佢份糧就係支出,我份糧就儲蓄。再加少少家用/零用,感覺好sweet~ 因為有男人俾錢自己用~

Chan_annie    發表於 16-5-2 15:32

大宅

2023年兔年勳章

我都係想知咁樣會否好怪,所以先問下各位jm

我同C6暫時喺俾咗家庭開支後啲錢都好鬆動,所以先想佢象徵式俾啲家用例如$500/$1000,當然唔會佢無錢仲揸乾佢啦

大宅

2023年兔年勳章

引用:有呀,有俾家用。不過就無一人一半聯戶名口

原帖由 Anson0524 於 16-05-02 發表
有呀,有俾家用。
不過就無一人一半聯戶名口⋯ 平時佢份糧就係支出,我份糧就儲蓄。再加少少家用/零用,感 ...
同意,我就係覺得俾家用係有種好愛護嘅感覺

別墅

引用:Quote:原帖由+新月格格+於+16-05-02+發表我

原帖由 Chan_annie 於 16-05-02 發表
咁jm老公係象徵式俾少少定係俾好多架?

我有諗過問佢要家用係咪好衰
最緊要唔好食左老公隻車,你要俾佢有錢剩做下投資,出去同朋友食飯飲嘢~ 最好同老公傾下,唔好老馮要俾⋯ 如果老公都唔夠錢自己洗,extra家用只會傷感情~~

大宅

2023年兔年勳章

引用:Quote:原帖由+Chan_annie+於+16-05-02+發表

原帖由 Anson0524 於 16-05-02 發表
最緊要唔好食左老公隻車,你要俾佢有錢剩做下投資,出去同朋友食飯飲嘢~ 最好同老公傾下,唔好老馮要俾⋯ ...
多謝你嘅建議呀

佢仲有好多錢可以出去同朋友飲野食大餐同埋幾個老死去旅行

珍珠宮

引用:如果大家都有做野+(收入差唔多),家庭開支

如果大家都有做野 (收入差唔多),家庭開支一人一半入聯戶口,你地會要求老公俾家用你地嗎?

...
呢度好多jm會話家用一定要俾,象徵式都要,不過唔點為之象徵式亦有不少jm既老公一岀糧全數上繳,再由老婆分發家用

水晶宮

佢肯一人一半入聯名已經好好
好過我,叫我比返D錢佢manage

珍珠宮

引用:我都係想知咁樣會否好怪,所以先問下各位jm

我都係想知咁樣會否好怪,所以先問下各位jm

我同C6暫時喺俾咗家庭開支後啲錢都好鬆動,所以先想 ...
我自己就會c6負責既野多d,如供樓,岀街食飯,旅行套票,所以我無零用喇,仲會有時俾翻d甜頭,例如旅行間洗費,小禮物,五餐請一餐,甘個男人應該會冧d如果下下男人俾哂,佢可能久而久之覺得普通女人都係可以錢買回來,當佢脆弱時遇到個肯蝕底d幫翻佢既女人就好易有比較喇

珍珠宮

咁大家不如吾好同人結婚,現在公一份,婆一份,個男人如果已經响頭家上付出左一部分,已經比左家用,點解仲要問人攞錢,男人自願就話姐,男人吾願意,成日發脾氣味又系自己受,男人好多時系吾會直接講出口

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

佢想比自然會比,唔會問

瑪瑙宮

引用:如果大家都有做野 (收入差唔多),家庭開支

如果大家都有做野 (收入差唔多),家庭開支一人一半入聯戶口,你地會要求老公俾家用你地嗎?

...
no ask

琥珀宮

引用:如果大家都有做野+(收入差唔多),家庭開支

...
已經一人一半入去聯名戶口作洗費,呢d咪家用law,仲拎乜鬼家用!

如果老婆覺得老公應份比老婆對家庭付出更多,一早結婚時就唔應該安排一人一半出錢作家庭洗費。

琥珀宮

引用:我覺得大家都有搵錢但女人就要承受生仔嘅痛

我覺得大家都有搵錢但女人就要承受生仔嘅痛苦,男人喺其他方面應該付出更多,所以先諗男人係咪應該俾家用或 ...
呢種想法好迂腐!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+Anson0524+於+16-05-02+發表

多謝你嘅建議呀

佢仲有好多錢可以出去同朋友飲野食大餐同埋幾個老死去旅行
咁你自己無錢淨嗎?

大宅

2023年兔年勳章

可能人人諗法唔同,我覺得係象徵意義,有jm唔認同唔緊要但唔駛話人迂腐掛....

我只係唔想c6一個負擔全頭家,所以先堅持要出一半開支,反正大家都有搵錢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至