跳至

首頁

尾頁

別墅

請問如果已在澳洲工作了9個月,如果想轉同類型的工,老板會不會覺得9個月的local experience太少?可唔可以分享下你地做了多久才容易轉工?

伯爵府

兰實六個月會唔會已經ok?
如果係香港做開都係係咁二睇吓有冇local 經驗?

子爵府

回覆:轉工問題

我岩岩逼不得已轉左工
做左呢一行半年 一個星期notice
一個星期內搵到工

男爵府

happystich 發表於 16-5-28 13:42
我岩岩逼不得已轉左工
一個星期內搵到工

So quick? Get into trouble due to the contract?

子爵府

引用:Quote:happystich 發表於 16-5-28 13:42 我

原帖由 JamesFoo 於 16-05-28 發表
So quick? Get into trouble due to the contract?
yes i resigned
i got a job with better pay and closer to home

子爵府

happystich 發表於 16-5-28 16:16
yes i resigned
i got a job with better pay and closer to home

Congratulations
Great news

子爵府

引用:Quote:happystich 發表於 16-5-28 16:16 ye

原帖由 whoami1977 於 16-05-28 發表
Congratulations
Great news
Thank you
i thought i would take at least 1-2 weeks to get a job.
i was so surprised when i got the offer within a week

伯爵府

happystich 發表於 16-5-28 13:42
我岩岩逼不得已轉左工
一個星期內搵到工

半年都係一星期notice?
咁呢度正常係幾耐notice?

請問係咪係seek找?重有冇其他介紹?

子爵府

引用:Quote:happystich 發表於 16-5-28 13:42 我

原帖由 1mocha 於 16-05-28 發表
半年都係一星期notice?
咁呢度正常係幾耐notice?
我舊公司係一星期notice (跟返fair work 標準)
below 1 year: 1Week
1-3years :2weeks
45歲以上又額外幾星期咁

講起都想問下 分享下
我個新employer一黎就簽contract
無論試用期內定之後 雙方都係係4weeks notice
我覺得冇所謂 都幾secure
但就同我之前好唔同 有冇人試過?

另答返你 我係seek搵工
可能我果行需要人 (唔同行業應該唔同)
原來好多工都有留voicemall叫我去interview
但我今個星期仲返緊舊公司 冇留意冇check
剩係check 左email 可能係緣份
呢間公司最早見我 又遇上我day off

回想起半年前 搵左成個月先搵到 收到好多reject
我想轉工但都驚唔敢轉 真係去到逼不得已先決定

伯爵府

happystich 發表於 16-5-29 08:03
我舊公司係一星期notice (跟返fair work 標準)
below 1 year: 1Week
1-3years :2weeks

請問你是否醫護介的? 呢行好似好易找工。
其實我想要工作經驗唔係要一份工,你話你之前成日返唔足鐘,多唔多工係咁的?我想找一份一
個星期只係返十幾二十個鐘白office work. 唔知有冇機會?

子爵府

引用:Quote:happystich 發表於 16-5-29 08:03 我

原帖由 1mocha 於 16-05-30 發表

請問你是否醫護介的? 呢行好似好易找工。
我返唔夠鐘係我老闆違約
佢簽左full time contract 又當我係casual

我唔知office 易唔易搵
如果你想返十幾廿個鐘
咁你應該要搵casual /part time 會好d
你可以係seek 到睇
如果你申請果個position 有好多job available
通常都係缺人或易請

首頁

尾頁

跳至