少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

就快17歲了。成積唔算好差,但未試過拿起書睇過,只有打機,打到兩三點先停。
傳統學校已經讀唔上(中文唔及格),已經轉左去垃圾國際學校。
現在考GCE AS,都唔讀,我要求好低,每日讀一個小時可以了。
好心up,上來申下

男爵府

有無機會傾過跟住條路點行? 如果考唔上大學, 佢諗住點做?

複式洋房

palmchristy 發表於 16-5-16 12:48
有無機會傾過跟住條路點行? 如果考唔上大學, 佢諗住點做?
有,不過他無理我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有什么辦法可以令呀仔一日讀一個鐘書?

講真,17歲已接近成年,家長仲想 control 住佢? 要迫住每日温一個鐘書 ? 我相信現今世代除非佢自願否則冇乜可能。咁大個仔對自己行為/前途都須要學習承擔,家長可以響背後支援佢,但大前題係要佢明白自己嘅路要自己去行,父母供書教養大佢已盡責任,唔好比佢諗住父母乜都會幫佢安排好曬,想讀書就要自己安排去向,唔讀書就要出去做野。年青人有時係要迫下,跌下才能學乖,才能成長。

複式洋房

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-16 13:44
講真,17歲已接近成年,家長仲想 control 住佢? 要迫住每日温一個鐘書 ? 我相信現今世代除非佢自願否則冇乜 ...
同意,無得逼了,只能輔導一下,我也相信我的輔導能力差,所以希望有家長可以分享一下經驗。他是聰明人,唔讀書都會及格的,只不過入U就難了。
這個星期考什么也沒留意,我問他考什么,他要看時間表才能回答。不幸中大幸,他有答我。

男爵府

bigdaddy 發表於 16-5-16 13:43
有,不過他無理我

唔緊要. 只要經常將個訊息清楚傳俾佢: 你考得上大學, 屋企會支持(全部/部份)學費; 如果有心想進修邊樣, 講出來一齊研究下, 屋企都會盡量支持; 但如果選擇唔讀上去, 就要出來搵野做, 同埋要俾家用了.

間唔中講多幾次, 等佢知道你認真的, 條路佢自己行, 無得逃避之下, 佢會作選擇的.

水晶宮

回覆:有什么辦法可以令呀仔一日讀一個鐘書?

其實17歲,真的迫唔倒,他有自己的想法,你只可以跟他說出你的想法,希望他明白。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-16 13:44 講

原帖由 bigdaddy 於 16-05-16 發表
同意,無得逼了,只能輔導一下,我也相信我的輔導能力差,所以希望有家長可以分享一下經驗。他是聰明人,唔 ...
佢仲肯應你答你,都未至於去到好壞地步

我仔都係17歲,好明白呢個年紀青少年覺得自己已長大,唔再要人管同煩佢,家長唯有盡量同佢保持溝通,引導佢,但大前題要佢明白要為自己將來打算,路要自己去行,避免佢地以為一定有人幫佢打算,只活响佢自己世界。我仔高中已不斷同佢溝,想讀書我會支持佢,唔想讀就去做工捱下,唔可以乜都唔做閒在家,考dse前已叫佢諗定,入大學要點,唔入又要點行,所以佢都有準備。我見有部份家長樣樣緊張安排好,啲仔女就唔多緊懶理到時先算,所以如果想佢好都要比番責任佢迫下佢,我就覺得家長只可以好似明燈咁指引佢,但最終變成點就睇佢造化啦。

珍珠宮

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-16 13:44 講

原帖由 bigdaddy 於 16-05-16 發表
同意,無得逼了,只能輔導一下,我也相信我的輔導能力差,所以希望有家長可以分享一下經驗。他是聰明人,唔 ...
佢仲肯應你答你,都未至於去到好壞地步

我仔都係17歲,好明白呢個年紀青少年覺得自己已長大,唔再要人管同煩佢,家長唯有盡量同佢保持溝通,引導佢,但大前題要佢明白要為自己將來打算,路要自己去行,避免佢地以為一定有人幫佢打算,只活响佢自己世界。我仔高中已不斷同佢溝,想讀書我會支持佢,唔想讀就去做工捱下,唔可以乜都唔做閒在家,考dse前已叫佢諗定,入大學要點,唔入又要點行,所以佢都有準備。我見有部份家長樣樣緊張安排好,啲仔女就唔多緊懶理到時先算,所以如果想佢好都要比番責任佢迫下佢,我就覺得家長只可以好似明燈咁指引佢,但最終變成點就睇佢造化啦。

水晶宮

17歲仲未識諗好心痛,我仔15歲了好驚!
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

update一下。

謝謝大家支持,后來我只在他心情好時才講幾句。最后,他完全唔溫書我也唔理了,但他會返學,不逃學。現在考試中,返學不需要上課,估計他在學校會睇書做past papers。
上星期他說AS沒有A*,最高只有A,證明他最小知道自己的考試是有什么grade,帶來我少少安慰。
仔大無得管,要看他的做化了。

大宅

bigdaddy 發表於 16-5-31 11:25
update一下。

謝謝大家支持,后來我只在他心情好時才講幾句。最后,他完全唔溫書我也唔理了,但他會返學, ...
17歲已不會聽你說道理. 只覺你的說話是煩擾. 道理說一二句止好了. 你仔可能還沒找到人生目標, 方向, 還在浮游空中, 不知自己想向那方向發展, 不清楚自己志趣.
明白父母看到仔女對學業不緊不做是非常著急, 憤怒. 但耐何父母可以做到什麼, 只可耐心地等待他/她們心志成熟的一天來臨, 可能1年, 2年.......甚至10年不等. 我們只有期待...期待...

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-16 13:44
講真,17歲已接近成年,家長仲想 control 住佢? 要迫住每日温一個鐘書 ? 我相信現今世代除非佢自願否則冇乜 ...
自己安排,否則逼也無用了。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至