少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

喺佢六年級果陣(一年前),我懷孕,佢就開始好似跳左掣咁,試過幾次,佢做錯野,我罵完佢,佢趁我唔覺就拎埋單車走左佢,試過成晚無返。之後細仔出左世,佢又正常返,當時有朋友話佢咁鍾意踩單車,不如比佢喺呢方面發展下,於是我開始比佢玩三項鐵人。
到呢幾個月,我爸去世,我媽叫我比大仔佢湊,咁佢可以睇到佢幾點返學,幾點返黎。點知,而家去左呀婆度,連功課都唔交,逢星期一就逃學,唔係去左游水,就係去左踩單車。我都知喺呀婆度唔多掂,我已經請工人,但工人六月尾先黎到,而家都無晒計,唯有等到六月尾先執個仔返屋企。

再咁落去,係咪書都唔洗讀?今日已經係兩個月黎,第四次逃學,而家仲未返黎,我真係唔知應該點做

[url=http://www.TickerFactory.com/]

大宅

睛靈勳章

樓主, 依家仲未返? 即今早無返學出佐街到依家都未返ar ?
即依家是中一生對嗎?

水晶宮

回覆樓主:

你要返工嗎?
你放個仔去外婆度住, 即係放咗個管教權出去。我建議你盡快接個仔返來同自己住, 工人未上任對你個中一兒子其實影響不大, 因為佢識自己落街買野食, 什至自己煮野食

水晶宮

回覆:個衰仔成日逃學,請高人指點

我覺得孩子的問題應該一早開始,遠在小六前,否則不會小六已經走左去,現在只是變本加厲,加上青春期,孩子是需要父母在身邊教導,雖然孩子未必聽,但一定要溝通,否則會問題會越來越大。

伯爵府

搵學校幫手, 一方面要凶下佢, 曠課學校不容許; 另方面, 學校社工輔導下, 關心下佢, 希望找到佢真正的問題所在.

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

請工人幫手睇住個大仔?定係你做FTM自己睇大细仔家務交工人做?

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我唔明....點解要大仔去婆婆家住?你一個搞唔掂2個?其實大仔上年小六...今年中一啦..除左晚飯有乜要你搞?

如果婆婆悶又得閒..其實叫佢多D黎你屋企..同細B玩咪得囉?你叫大仔去婆婆度住...其實婆婆都不過係每日見到大仔同佢食個晚飯跟住都差唔多各自瞓覺啦...
婆婆悶的話咪一樣悶...
而你大仔更覺得你唔要佢...
你大仔由你有左開始反叛...唔係明顯想你關注佢多D咩?
你重係生完細既就掉佢去婆婆家....佢再反叛D真係好正常...

不過其實唔太清楚詳情...真係好難再比意見你...
但只係睇少少...我係大仔的話...真心覺得你有左細的就唔理我囉...

洋房

同佢傾下啦.好明顯係有情緒收埋左唔識講.
可能係學校有野呢?逢星期一就走堂.

男爵府

你大仔,會否覺得你重視細b多過距,
你問距其實心里想d咩,企距立場想想
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

民房

Is there any good method !!

大宅

咁你未大肚之前,佢d行為係點㗎?佢做咗咁多年獨生仔,似係attention seeking加埋青春期,你生完個細嘅仲要將大仔掟俾婆婆凑,你諗吓佢會點諗?!佢而家呢個階段梗加要睇實d,如果屋企俾唔夠關心,佢就會向外求,再大d連屋企都唔再返!

洋房

我建議系這個月辛苦少少,大仔去呀婆住反而會令事情變本加厲.
如果你有困難既話我會建議你叫埋呀婆去你度照顧你同大仔.
中一至中三系青少年最容易出現問題既時間,佢既然試過逃學.更加唔可以比佢誤會媽咪管唔到佢而佢選擇逃避你.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至