少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

反叛期的兒女都是令家長很頭痛的,雖然我的孩子還少,不過到7, 8後已經跟以前的她們很不一樣,我鼓勵大家看這本書:How to Talk So Teens Will Listen and Listen So Teens Will Talk,圖書館有得借的,我想很多家長也沒有想過這樣與兒女溝通,希望幫到大家啦!

大宅

多謝分享

水晶宮

我就快顛

WINLEG    發表於 16-6-7 15:33

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:與少年人溝通

所以從小要與子女建立良好親子關係,多關心,多溝通,切忌父母成日高高在上,要與孩子打成一片,互相尊重,孩子就算反叛期都會較易處理。

FiFiMa    發表於 16-5-29 19:40

用戶要求終止服務

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

呢位媽媽說得對,關係真的要從小建立,小時高壓管治,到大個時佢反抗,你想以朋友方式來相處也不是容易做到。我兩個囡雖未入青春期,但上了小學後已經長大了很多,從小到大,我都讓她們知道:媽咪不單止愛你,我還明白你。例如:家姐去畫班後有一粒糖派,去接她的妹妹沒有份,每次都扭,我其實容許她回家可吃一粒,但她想現在有。
做法:
1)下次帶定俾佢
2)話佢野蠻無道理,已經答應俾佢返屋企食仲要嘈,講講下可能會話:再嘈就唔俾
3)認同她見到家姐她也很多有的感受,引她想像下回家後會揀咩味道的糖⋯然後俾個盼望和肯定:好快返到屋企有糖食。 待她平靜後,才跟她講下道理。(不能說要就要,扭計幫唔到佢之類)

大家慣用邊種?大家估細路鍾意邊種?

How to talk 的兒童版教的技巧,我從女兒兩歲開始應用,真的很有用,她們未到青春期,睇定teens版,補補身才能夠力量去應付嘔血的青春期。哈哈!

水晶宮

引用:回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子呢位媽媽說得對,關

原帖由 titanlow 於 16-05-19 發表

呢位媽媽說得對,關係真的要從小建立,小時高壓管治,到大個時佢反抗,你想以朋友 ...
我有少少不同,當孩子還小時,我讓他們清楚父母的底線,尊重父母,家規是怎樣,什麼事可以做,什麼事一定不能做,他們一定要知道。到了8,9歲時,他們已知道我的要求,我就開始慢慢放手,轉變角色,由於之前的模式已定,他們面對要選擇時,會自動自覺諮詢,我會解釋,分析,讓孩子自己決定,我會在旁觀察,如果不是大事,做對了,我會讚,選錯了,就會分析,讓他grow up from the mistakes,慢慢他們就會懂得選擇和做決定,到了高小,要父母朋友合而為一,有些事是由我決定,有時候我會做朋友式溝通,到了中學,大部分是朋友式相處,要孩子明白我會對他信任,不要看輕這份“信任”,因為不是每個孩子都有,當他知道他的同學沒有,而自己父母對他的信任,他會很珍惜的,覺得自己與眾不同,他會很交帶,擔待,因為孩子想這份讓人信任感覺可以由父母伸展到老師,同學,其他人時,他就會更有責任感,這時候就可以更放手。要令父母相信孩子,全因早期的教導有效,讓孩子建立正確的價值觀。

FiFiMa    發表於 16-5-29 19:42

水晶宮

回覆 titanlow 的帖子

i will choose 2

水晶宮

我明天去誠品找下
thanks

用戶要求終止服務

回覆 MariaTsui 的帖子

每個孩子都不一樣,你的方法也很好呀,適合自己孩子就足夠。
我兩個囡好知道界線,但感受更容易主牢她們,她們理性上知道應該或不應該,但過不到感受那關,所以我做的係俾佢知道我明白點解佢會咁,但又唔代表我會因而遷就她們。其實要做到咁,父母的性格也是關鍵,我老公係無乜立場底線o既人,如孩子扭計,他一係就麻木地遷就,一係就癲癲地乜都ban,所以佢完全唔適合用呢d 方法,佢根本學唔到。

大家的分享都好好呀!

用戶要求終止服務

回覆 mimi005 的帖子

你揀用方法二同方法二係咪work 其實兩回事,如果你試過方法二但無助於解決事情 (e.g. 令佢扭得更勁,又或者佢表面收聲,但儲了唔忿氣係心裡),你都可以學下用其他approach o架!家長同孩子都係邊做邊學o架!

水晶宮

引用:回覆 MariaTsui 的帖子每個孩子都不一樣,

回覆 MariaTsui 的帖子

每個孩子都不一樣,你的方法也很好呀,適合自己孩子就足夠。
除了互相信任,當然要有良好溝通作基礎,所以我們是有溝通的,所以大家都清楚大家的感受,讓孩子明白父母對他們的愛。我和老公都是性格較強的人,但會講道理,比較理性,孩子在我們教導之下,都偏向強和理性,所以朋輩的影響較少。

其實沒有一個好的方法教導孩子,因為每個孩子,每對父母都不同,只要選適合的方法就行了。

水晶宮

yes, i will try
e + 每天都學習中

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子呢位媽媽說得對,關

呢位媽媽說得對,關係真的要從小建立,小時高壓管治,到大個時佢反抗,你想以朋友 ...
其實每個小朋友性情,行為及喜好都有分別,所以較難用固定一條公式去處理孩子問題,因才施教,要考慮孩子年齡/性格,就算同一件事情發生在不同人身上,感受都可以好唔同。
我個人通常比較開通,一般無傷大雅嘅事我會容許孩子作選擇和決定,大家有商有量,盡量保持良好親子關係,但家長當然亦要有底線而非縱容孩子想點就點,家長角色應該係引導小朋友去學習及思考,培養佢地自理及自信,最重要令孩子感受到父母會明白及體諒佢,無論遇到咩困難,只要佢肯求助,父母大門一定為佢而開。
小朋友進入反叛期,一般會挑戰父母底線,呢啲時期係最難捱,家長必須提升自己EQ,保持冷靜,切勿硬碰硬,引致兩敗俱傷。

回應番樓主假設問題,妹妹去接姐姐畫班時見姐姐獲得一粒糖,你提到姐姐每次都有,妹妹亦想要,如果係我首先會讚賞妹妹行為乖先(肯黎接姐姐),之後我會問姐姐,妹妹係咪好乖肯接妳,妳上完堂可以有糖,咁妳願唔願意同妺妹分享呢 ? 如果姐姐都願意(或者肯日後一人一次分享),我會再讚賞姐姐行為,亦會叫妹妹錫啖姐姐,當然如果姐姐唔肯(佢係有權),我亦唔會勉強,再會同妹妹解釋佢冇原因,但會應承佢回家比番佢(令佢覺得家長冇偏心姐姐),家長可嘗試誘發姐妹同理心,妹妹冇會唔開心,姐姐冇可能都會唔開心,等佢地試下提意方法如何解決等等... 當然如果小朋友年紀太少難理解,我會預先準備好妹妹果份比佢,再慢慢教,大家都開心。
其實個結果響不同嘅小朋友身上可能有別,但如果家裡一向氣氛和睦,姊妹感情好,我相信佢地係會學懂及願意分享。

水晶宮

titanlow 發表於 16-5-18 13:24
反叛期的兒女都是令家長很頭痛的,雖然我的孩子還少,不過到7, 8後已經跟以前的她們很不一樣,我鼓勵大家看 ...
這本書有中譯本嗎?
thanks

水晶宮

我天天學提升 EQ

水晶宮

mimi005 發表於 16-5-18 17:47
我就快顛
我都係!他成日関房門!
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

Thanks for sharing!

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我果個愈來愈離譜.了成日係房對住電腦.我理解.初初考試真係好努力溫書.考試路程遠要好早起身.到晚上食飯就訓覺.我體諒.留送比佢.到依家考完等成績唔使番.就日日係房,食晚飯就訓.初初都留送.但日日如是.我頭先同佢講你成日訓到黃朝百晏,食飯就走去訓.係因為打機唔係因為學業.我講以後食飯唔留送.要食就出黎食.佢話唔留米唔好留.我話得.總之食唔晒我都會倒左去!

真係好激心.

子爵府

+5熱血勳章

kit2004 發表於 16-6-9 15:41
我果個愈來愈離譜.了成日係房對住電腦.我理解.初初考試真係好努力溫書.考試路程遠要好早起身.到晚上食飯就 ...
依家哩代全部上網上到癲咗我試過煮完叫食飯,好似阻住佢發達咁

首頁

尾頁

跳至