家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

都好嚴重LOR

複式洋房

業主負責, 不過佢唔搞,你都要盡快揾滅蟲公司做左先,因為白蟻殺傷力好強,萬一走到入石屎牆內,到時家內木器都有機會被咬爛,到時就慘,到問有否木地板?

大宅

CALVEN 發表於 16-6-28 21:32
樓主:你搞掂D白蟻未?
另想問你二月入住時無任何白蟻痕跡?

未知呀~上次殺咗一批後,佢地又消失咗,唔知係咪搬哂家。我二月中簽約就開始清潔,當時冇發現到呀~因為白蟻係廚房洗手盆底,但果時我嫌果度要爬入去清潔,因佢係L形,有啲位置我手唔夠長,所以我都冇抹得咁仔細。但就發現有啲啡啡黃黃黑黑既顏色係磁磚果啲邊度,開頭以為係生鏽既積,到後來清白蟻時,就發現果啲係蟻路泥路既積,所以我估我地搬前,有人已經乾淨咗

大宅

nelsonkww 發表於 16-6-29 16:14
都好嚴重LOR

係呀。所以我地都要搵地方搬,同業主交涉唔到,佢死都話唔關佢事。我今日都通知咗鄰居,叫佢地做好預防,因為我地黎緊搬前都會大掃除,而且唔知業主拖幾耐

大宅

Wailing_li 發表於 16-6-29 23:29
業主負責, 不過佢唔搞,你都要盡快揾滅蟲公司做左先,因為白蟻殺傷力好強,萬一走到入石屎牆內,到時家內木器都 ...

啲白蟻本身就已經係石屎牆度架喎,廚房個洗手盆櫃,業主改裝過,我地第二次發現白蟻時,業主叫我地倒漂白水,我地倒咗後,見到堆蟻鑽返入去磁磚個隙縫度。然後就係廁所個牆角出黎,咁廁所又係舖磁磚,佢唔係木櫃度出黎,我都唔知依家佢有幾嚴重。個地板都係磚,依家希望佢快啲走,唔好入房

男爵府

回覆樓主:

搬啦, d傢俬都唔要得架啦。

侯爵府

2018復活節勳章

小魔女bb 發表於 16-5-20 21:05
二月中租屋,三月頭正式入住,到4月頭發現廚房洗水盤個櫃度既裂縫有啲白色既蟲,即時映相比業主,業主話係 ...

應該係業主負責喎。如果佢吾理,你咪搬啫大不了 旦佢自己物業就等比班蟻蛀鬼晒囉!咁不負責任,蝕嘅最後都係佢。

侯爵府

2018復活節勳章

小魔女bb 發表於 16-6-30 02:24
係呀。所以我地都要搵地方搬,同業主交涉唔到,佢死都話唔關佢事。我今日都通知咗鄰居,叫佢地做好預防, ...

華華乜你个業主真係咁衰都有嘅,咁咪理佢喇,快點搵地方走人啦?有人話家私都吾要得,都有道理嘅。最驚就係吾小心帶左一隻走,咁就死得啦!因小失大,棧攪。

複式洋房

畀面勳章

似乎幾嚴重, 好得人驚呀!

我都搵緊屋租, 點樣check 先知有無白蟻? 多數在廚廁潮濕地方?

剛開始租約, 在死約期內, 可否因為咁中止租約?

複式洋房

kemom 發表於 16-7-2 21:25

我都搵緊屋租, 點樣check 先知有無白蟻? 多數在廚廁潮濕地方?

小心被業主屈$,過來人

大宅

kemom 發表於 16-7-2 21:25

我上網睇過,你可以同業主訂立時講清楚,我租時就問清楚,所有佢提供既家電兼入牆傢俬都係佢負責,所以廚櫃有白蟻都應該係佢負責,但當然,佢依家講“白蟻”唔關佢事。其實如果業主比唔到一個正常既環境你住,都係可以解約,當然佢都有權唔解啦~我簽租約時都有講明如果發現有問題,可以係某個時間內取消租約,地產都會比返份佣金你。我租屋時其實都係驗下啲窗,門,望下廁所,廚房咁樣,如果你怕,可以打開啲櫃,門邊,睇下有冇啲木屑之類,不過通常業主都會執一執,抹一抹先再租,咁我就唔知check唔check到啦~啲白蟻,我上網睇都係多數係廁所,廚房門框,你可以望下啲門框底霉唔霉爛囉~希望幫到你啦

大宅

ETCM 發表於 16-7-3 21:18
小心被業主屈$,過來人

唉~我都好驚架,因我同老公第一次搬出黎住,租前都上網睇過有人話比業主屈錢,所以我睇樓時都問清楚,有野壞邊個負責。我唔知係咪因為搵滅蟲公司貴,所以業主就想等我幫佢整。不過我都問咗好多唔同既人既意見,就算間屋有咩問題,最後都係業主負責。依家我都唔會理佢,我已經同咗管業處講咗,映咗相,備咗案,通知咗隔離屋,如果業主再唔攪,我就會同業主立案法團講埋,搵到屋就搬啦……

侯爵府

小魔女bb 發表於 16-7-4 18:42
唉~我都好驚架,因我同老公第一次搬出黎住,租前都上網睇過有人話比業主屈錢,所以我睇樓時都問清楚,有 ...

搬左未呀?最後點處理?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 16-8-8 23:45
搬左未呀?最後點處理?

最後有白蟻係牆度出黎,我拍片比佢睇,佢就搵師傅上黎整

侯爵府

小魔女bb 發表於 16-8-8 23:55
最後有白蟻係牆度出黎,我拍片比佢睇,佢就搵師傅上黎整

最後佢肯出$整?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 16-8-9 00:28
最後佢肯出$整?

係呀~因為牆身係屬於結構問題,呢個佢一定要負責。而且啲蟻咬穿幅牆走出黎,我諗佢自己都驚,加上管業處話如果啲白蟻走咗去其他公眾地方,要向佢索償。可能呢幾個原因,佢焗住要整

侯爵府

小魔女bb 發表於 16-8-9 01:35
係呀~因為牆身係屬於結構問題,呢個佢一定要負責。而且啲蟻咬穿幅牆走出黎,我諗佢自己都驚,加上管業處 ...

咁都好,好過日日提心弔膽,住夠一年搬吧

子爵府

小魔女bb 發表於 16-8-9 01:35
係呀~因為牆身係屬於結構問題,呢個佢一定要負責。而且啲蟻咬穿幅牆走出黎,我諗佢自己都驚,加上管業處 ...
請問你租果座大厦是否很舊?

大宅

KCWO 發表於 16-8-9 08:35
請問你租果座大厦是否很舊?

唔係呀~我估二三十年左右啦

複式洋房

其實有小朋友就唔建議用藥,如果真係搬唔到,可以出去買部高溫蒸氣機,噴下啲蟻出現既傢私門框之類

蒸氣機幾千蚊部,但始終係你既野,去第二度都用得,好過搵滅蟲公司幫個業主滅蟲

首頁

尾頁

跳至