自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

feifei_baby 發表於 16-5-25 22:57
qe二等房又的確係唔錯嘅,我同房有個媽媽產後要輸血,唔知點解個豆甩定點,血花四濺,隔住簾偷聽到姑娘件 ...

個私家只係生完先有得去。。生之前果間產前房都係地獄咁...

侯爵府

2018復活節勳章

ivycwl 發表於 16-5-25 19:38
其實永遠都有人話政府好,比得起都政府生,唔係錢問題。
廢話啦。
私家一日收250.睇下你去政府定私家:nothi ...

去到尾係錢問題。

我朋友當年去養和生,有 complication,差不多冇命,
但結果救返 ,不過駛了近百萬,
佢個情況,我地估去政府多數救唔返。

未必如有人話 " 有事要轉返政府 ",其實私家有好多新儀器。
講真,而家政府資源唔夠,儀器唔夠新,
醫生又唔夠,有經驗的更買少見少,
一直都有話,有經驗的醫生好多出晒去自己開 CLINIC,
一般去政府生 BB ,不會是比高級醫生大國手做, 有乜事一樣未必夠經驗處理。

不過,有時廢事講咁白。

公爵府

ivycowcow 發表於 16-5-25 23:47
個私家只係生完先有得去。。生之前果間產前房都係地獄咁...

我第一胎聯合生,姑娘好好,凌晨陣痛最勁時幫我按摩,產前產後都very good,當年仲係雙非年代!抱住呢個美好經驗去qe生第二胎,可能年紀咗,冇咁忍到痛,痛到唔係好頂到,產前房的確麻麻,但若果痛係十七層地獄,痛加衰姑娘就係十八層地獄,冇咩差別,我痛到歇斯底里鬧返阿嬸轉頭 我一早決定唔做無痛、唔打止痛、全人奶,所以同政府都好夾 喺政府醫院生仔,來回地獄又折返人間,都係人生一個好難忘嘅經歷,我大女最鍾意聽到講生bb做bed time story

公爵府

nintendo 發表於 16-5-25 23:56
去到尾係錢問題。

我朋友當年去養和生,有 complication,差不多冇命,

有錢先可以私家生,我窮,所以要喺政府生 我呢啲窮人,未試過私家有幾正,對生bb冇要求先覺得政府醫院ok……

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

我兩次都公院生,ok wor⋯⋯屯門醫院

大宅

屯門醫院超受氣, 表弟嫂佢死都唔肯係政府生, 我而家開始明白點解了, 但係私家生又要洗咁多錢, 想留返d錢俾小朋友將來用, 生個b乜都係錢, 有時有左受埋呢d姑娘差的態度, 心情都會差, 叫自己算啦, 唔好因為咁而影響到bb, 所以就忍忍忍, 都唔明點解生仔要受呢d人氣

APIGMA    發表於 16-6-5 10:57

大宅

私家生仔當然好好多啦
我係私家生完,入住2人房,隔離B6,一大朝早全家嚟晒,坐到夜晚要姑娘趕佢哋走先肯走,根本無得休息。
政府真係睇下好唔好彩d 姑娘、姐姐好唔好,但至少有限制探病時間,無咁嘈

子爵府

生仔時做嗰間公司醫療係包埋生仔,再加上自己想開刀生,理所當然去私家. 期間姑娘好好,有咩事按鐘仔都即到.

原本係5日就出得院,但係老人家又話日子唔好,要住多兩日. 十幾年前都要7萬幾,好在公司包哂!

男爵府

回覆樓主:

我自己覺得政府青黃不接,政府唔投入多資源入政府醫院,攪到好多有經驗既醫生都去晒私家,政府有配套但係少有經驗既醫生

我自己係仁安開刀生,我太怕痛,而且咁痛仲要比人鬧我真係唔想,所以去私家生

伯爵府

回覆樓主:

我都係係屯門醫院生b, 其實唔係想像中咁差既,姑娘好盡責,有 d 語氣係重 d 因為床位都好緊,一個出院好快又有另一個入黎 睇錢份上咪忍下,都係一兩日,生第二個住一晚就出院架啦,洗$150生bb住一晚醫院,慳返d錢用來補身/比bb用都值得啦

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:有錢都係私家生啦

瑪嘉烈同廣華我都試過,um.....總括而言,服務都ok,我09生細女時撞啱廣華剛裝修完產後房,嘩,上到去直頭同私家無咩分別,好鬼令~兩間比,係廣華嘅待產室最唔掂,d姑娘可能忙啦,d b6郁d又嗌痛問係咪生得啦,搞到d姑娘燥底話生得有樣睇,而佢係識睇啦!我嗰時痛到勁想叫個姑娘check都忍住唔敢叫,因為一叫隔離床又幾個一齊叫,唔想俾人鬧!到後來我發現自己有血流即時叫姑娘,佢一睇就拿拿聲推我去產房,btw廣華生第二胎無同我剪同埋無用麻醉藥聯針囉,佢講就話我因為生第二胎應該夠位唔洗剪但可能會崩少少呢層我係知心諗唔剪仲好,因為第一胎剪嗰時我真係深切感受到俾人劏左刀咁嘅feel!聯針時話就話傷口細2針搞掂唔洗落麻醉藥,但原來嗰兩針唔係即係聯兩針囉,叫我痛就聞笑氣,支笑氣聞完唔會止到痛仲勁暈勁想嘔,所以聞左幾野我都無聞頂硬上!

珍珠宮

fongfonglover 發表於 16-5-26 08:15
瑪嘉烈同廣華我都試過,um.....總括而言,服務都ok,我09生細女時撞啱廣華剛裝修完產後房,嘩,上到去直頭同 ...
我都冇剪下面, 因為趕唔切! 不過唔係姑娘唔經常黎CHECK, 而係1:15PM開左3度打左止痛針, 2:00PM左右就已經10度兼見到囡既頭仔了!!! (果陣仲係待產室) 立即推入產房, 一入到去鋪好消毒布, PUSH一下就生左, 前後唔洗幾分鐘! 快到接生既醫生話你唔生多胎就SIDE晒啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆 yusostupid 的帖子

政府醫生真係要生到就死都生唔到先開刀,我同事B𩔊大生唔到醫生一直唔開刀,拖到轉更就話開刀啦,由下更醫生開

珍珠宮

回覆樓主:

我私家生,我屋企人都私家生,大家都覺得生bb係愉快的回憶,沒有痛苦害怕,將來我一定要女兒去私家生,因為身邊朋友全部政府生都生到驚左,其中有個催生2~3日痛到情緒有問題想死,有個發炎醫成個月。

公爵府

回覆 feifei_baby 的帖子

我朋友個老公做警察,收入ok,住宿舍,不用交租
主要比家用4大長老,經濟壓力唔算大
她兩胎都去廣華生第一胎痛左一日一夜生唔到要開刀,
第2胎都係開刀
話政府生可以住二等房,甘價錢服務ok
未必真係無錢先政府生

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:fongfonglover 發表於 16-5-26 08:15

原帖由 小寶貝兒 於 16-05-26 發表
我都冇剪下面, 因為趕唔切! 不過唔係姑娘唔經常黎CHECK, 而係1:15PM開左3度打左止痛針, 2:00PM左右就已經10 ...
你第一胎定第二胎先?待產室我無記錯好似有個station喺裡面定喺附近總之個姑娘長期喺到但就好似好多野搞架,一聽到佢講生得有樣睇我唔痛到c我都唔敢開聲

公爵府

仲有我朋友到生第2胎,bb有胎位問題,係較小有同極危險
廣華求安全就要求我朋友35周就入院,期間密切監察
住到38周捱到足月,就由顧問醫生開刀
佢話如果私家生,應該埋單勁甘

珍珠宮

fongfonglover 發表於 16-5-26 13:22
你第一胎定第二胎先?待產室我無記錯好似有個station喺裡面定喺附近總之個姑娘長期喺到但就好似好多野搞架, ...
第一胎呀~ 姑娘仲話我第一胎冇咁快生, 我話唔係呀, 真係好急想痾, 本身係想叫佢睇下開到幾多度, 如果未開得晒就去下廁所先~ 點知姑娘一CHECK就大叫"見到頭髮啦! 入產房!" 跟住就好似拍戲咁啦!
我又好奇怪, 打完止痛針20分鐘後就真係唔痛, 係陣痛之間(其實已經唔係痛, 係想痾果隻, 但唔痛), 我仲可以想訓著咁~
係後尾越黎越急想痾, 先至叫姑娘過黎睇, 果陣LUNCH TIME, 姑娘仲想叫我老公去食飯先, 話第一胎冇咁快, 好彩我老公等我CHECK埋先, 如果唔係佢就錯過左呢個珍貴時刻了~

我女好識得揀時間, 剛好我最痛果陣就係LUNCH既探病時間, 老公可以全程陪住, 到探病時間完, 我就入產房生得~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

http://www.scmp.com/lifestyle/he ... ng-private-hospital

5 more women say newborns left Hong Kong private hospital with potentially fatal bug

大宅

回覆樓主:

第二樣可以慳,依樣真係冇得慳。

首頁

尾頁

跳至