少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個仔今年18歲,今年岩岩好考完DSE佢讀緊BAND2中學,平時唔太鐘意讀書,成績又唔太好,大概係全級八十幾左右
佢平時都有打機既習慣,但係近排佢同我講,有職業電競隊伍搵佢參加打機比賽
佢話而家電競比賽好出名,仲有國際賽事,每個月都有人工,贏左比賽仲會有獎金
但係我有D擔心如果佢打左職業打機選手,會日日打機,日夜顛倒
所以特登係呢度問下各位,如果你既小朋友同我一樣,同你講佢想做職業打機選手
你會唔會批准佢去做? 唔該晒各位

大宅

如果佢真係係呢方面有好既發展,點解唔比佢做?
如果佢只係鍾意打機,玩玩下既,無成績做到出黎既,梗係唔比啦~

洋房

但係怕唔怕佢做左職業選手之後,日日都係度打機打到不能自拔?同埋我想誚呢D選手最多都係做六,七年,驚唔驚佢做完選手之後搵唔到工做?

男爵府

回覆樓主:

我會比。
其實好多人打好長時間機,但打得叻嘅好
少。之前係EK 見到個帖,有個爸爸鼓勵個仔參賽,因為阿仔勁打機,又不是讀書材料,点知個仔拒絕,話打機係娛樂,懶得參賽。所以肯去參賽並不差。

阿仔不是讀書料子,就比佢試吓行第二條路,未試過唔知結果,試過當經驗,後生仔有時間,why not?

話說我大伯當年踢足球誇啦啦,奶奶話踢足球無前途,唔比踢,今時今日,大伯係裝修佬。

大宅

其實點解要諗到打機係咁負面?
咩叫"日日都係度打機打到不能自拔?"
即係如果佢好鍾意彈琴,日日練琴練十幾個鐘就無問題?而打機呢樣野就好有問題?
如果將打機比賽睇成運動比賽咁都得,做完選手咪做教練囉~如果佢打得叻D的話可能有D遊戲代言比佢做,其實唔怕搵唔到錢!

洋房

回覆 manmandd 的帖子

你講得都有道理但係現時社會有好多人都好似唔係對打機比賽好熟悉
同埋都對職業打機既人有一個好負面既形象
我始終都擔心佢將來會面對呢D既輿論壓力
再加上我做過下research,發現政府對呢方面既支持都唔係好足夠
我有少少擔心呢個行業既前景問題

男爵府

mark1008 發表於 16-5-29 12:04

你講得都有道理但係現時社會有好多人都好似唔係對打機比賽好熟悉

你過慮了,我唔覺政府有支持那個行業,如果講行業前景,講唔埋邊個係夕陽行業嘅

我信行行出狀元,出名嘅gamer 係搵好多$

大宅

回覆樓主:

我會咁,如果他真心想試,會建議他set一個時間給自己,例如試2,3年,如果發現此路不合適自己,便要考慮其他出路,父母支持了,日後的路由他自行考慮,最重要不要後悔。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

mark1008 發表於 16-5-29 12:04

我諗年青一代對職業打機都冇咩好負面的感覺, 而家真係多左好多新興行業.e.g. 以前下facebook大家都係當娛樂, 但而家係多左好多工種係同social media有關, 分分鐘係網上寫文已經有錢收, 仲有blogger之類...年輕一代都唔會覺得係咩咁負面既野...
反而, 我睇到的係作為媽媽的人覺得呢樣野好負面, 所謂的輿論壓力都係來自你, 或你親戚比你的壓力吧?

男爵府

世界在不斷地變, 而且變得很快. 我們年輕的時候, 香港的大藍籌公司只有匯豐/長實/新鴻基...... 做夢也想不到如今有一隻大藍籌公司叫 "騰訊", 其市值遠遠拋離傳統大藍籌, 而它最賺錢的業務竟然是網絡遊戲.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個仔今年18歲,今年岩岩好考完DSE佢讀緊BA

原帖由 mark1008 於 16-05-28 發表
我個仔今年18歲,今年岩岩好考完DSE佢讀緊BAND2中學,平時唔太鐘意讀書,成績又唔太好,大概係全級八十幾左右
...

樓主,如果兒子想做職業機手,最好同佢一齊揾多啲資訊,一齊分析下先,唔好上網問幾句,回覆你時代唔同啦,打機揾倒錢呀就去跟風,要做機選手同你去玩下比賽完全係兩回事,有人打機贏第一桶金,名利双收,亦有人乜都冇會失敗,你輸得起嗎 ? 成功嘅有幾多 ? 專業打機手非人生活訓練,你又能否受 ? 做機手光陰短暫,有否考慮過 ?
若想行呢條路,揾多啲資訊同兒子頃下先。
Good Luck

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130116/18135898

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130116/18135899

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150208/19033301

http://lol.hehagame.com/ShowArt140520.html

珍珠宮

回覆樓主:

18歲好細啫,如果佢真係冇興趣讀,迷俾時間佢試吓囉! 可能之後,發展倒其他事業呢!

水晶宮

2024年龍年勳章

無論係咩比賽, 出外都可以增加見聞, 比你仔仔出去見識, 世界那麼大, 話唔定比完賽之後佢有另一番領悟, 拎返起本書都未定.

如果我係你, 我會鼓勵佢去
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

複式洋房

有人搵佢打姐係唔係發夢同有咁上下實力
比佢打下囉 佢唔中意就會唔打
做職業選手唔會日夜顛倒 好有規律 不過一定一日打到黑
選手生涯唔長但係打得好可以做教練唔驚冇野做
再唔係上網拍片直播 多人睇都幾好搵

大宅

回覆樓主:

支持啦,條路佢行既,有個開明父母,做仔很感激

伯爵府

立下目標同set 時間, 花了指定時間都不能達到目標便要放棄.

不給他試, 他會怨; 試過, 但不行,就要回頭.

洋房

回覆 mark1008 的帖子

或者你可以將「打機」正面D睇,而家年青人既世界,會叫呢樣野做「電子競技」(eSport)。
唔少國家發展得好好,兼且有聯賽,
如果可以教識年青人認真對待呢樣運動,唔單止唔會日夜顛倒,反而會更有規律。
一個願意支持年青人追夢既家長,孩子既成長唔會差得去邊。

大宅

如果佢仲讀緊書就唔會比
但係既然佢都讀完, 點解唔比佢試下呢

大宅

BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實都係辛苦錢, 一隻網遊可以玩幾多年都仲有人睇? 另外不知時日咁打機會傷身但同樣刻苦訓練一樣傷身

首頁

尾頁

跳至