單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

Vta1379800 發表於 16-10-12 18:07
我已經離了婚近十年了,也已經再婚了。但我後悔之前跟我前妻離婚。是她提出的。好了,過了這麼多年後,最近 ...

你跟現任老婆唔開心?點解後悔?

大宅

loveu7 發表於 16-10-16 20:50
你跟現任老婆唔開心?點解後悔?
因為有得比較,所以。。。。。

我個人覺得,如果唔離,大家都讓一步,平心靜氣的攤出黎,現在可以更好。

我成日在想,大家離婚了,是否大家都開心d? 起碼我唔系, 我唔知佢系唔系!!

我覺得我的兒子在單親家庭長大。。。哎!!沒必要。

複式洋房

CHERRYCHAM 發表於 16-6-4 18:03

情況同樓上一樣,我仲有個十個月大既仔,都唔知點算。我有份 ...

我都同你一樣

男爵府

絕對冇後悔,覺得離婚這決定十分正確。

複式洋房

有d不堪既爸爸先會俾人笑

複式洋房

我依家搞緊離婚
大仔出世冇耐佢屈我虐兒報警拉我
(當然警察上門查過 我冇虐兒)
但係果時大仔未夠一歲 我份人工又少
分開左我負擔會好重
最近個衰人覺得我出面又第二個男人
仲同佢d親戚講晒
真係忍無可忍
佢自己唔盡好做老豆責任
每個月放低幾千蚊 有時仲問我攞返錢
呀仔呀女d奶粉尿片都係我買 仲有家庭用品 屋租 水電煤都係我交
呀仔返學有學卷資助 但都要交學費 書簿 茶點費
我有全職工作 但係都要返兼職幫補 因為開支真係好大
我一心一意為個家 佢就話我去勾佬
我d時間已經俾晒對仔女 每日管接管送
唯一係返兼職先請佢幫手接對仔女返屋企
但係我放工返去 佢就當我仇人 對住我黑口黑面
唔滿意就講粗口鬧我
我依家希望d手續快d搞好 我同對仔女可以過新生活

大宅

回覆:大家有冇後悔當初離婚?

後離得遲,冇早点看出他是賤種一名

複式洋房

回覆樓主:

我分咗居一年個女跟我,老實講我開心咗,輕鬆咗好多,如果你問我有無後悔,我無!
我會當做一個經歷去對待,我會諗:難得可以重生點解我仲要帶住咁多唔好嘅回憶去過我嘅新生?!
我從來都好正面,所以我會好好去珍惜同享受而加得來不易嘅新生。
個女到而加比之前仲單純咗,因為我嘅快樂同正面令佢都變得簡單咗,唔使去睇我同佢爸爸嘅面色做人。(emoji)

複式洋房

成班垃圾老公

侯爵府

有,因自己開始反思過往自己亦有做得不足的地方,令他情绪更激化,所以三年半後放下仇恨,重新接受他,復婚並再生兩女兒 (當年分開,兒子才上 N 班)。

男爵府

回覆 Vta1379800 的帖子

點解後悔? 我有一個小朋友8歲, 先生提出離婚, 我考慮當中.

大宅

cocokan2004 發表於 17-3-14 14:31
回覆 Vta1379800 的帖子

點解後悔? 我有一個小朋友8歲, 先生提出離婚, 我考慮當中. ...

我老婆同我提出離婚,由第一天提出到最後簽字,挽救、和解、冷戰等拖了7年。

但其實大家冷靜d拿出來講,件事會好d。

我一直問:離婚後是否會開心d?我答不是,但她十年後打電話給我,也說不是。

那麼當初為何鬥氣,不能冷靜的和解?拖了7年,大家都無曬感情了,點唔死呀!!

大家開初為什麼走在一起?為什麼不能逝首結婚時的承諾?

別墅

carmanting^^ 發表於 17-2-24 22:36
我分咗居一年個女跟我,老實講我開心咗,輕鬆咗好多,如果你問我有無後悔,我無!
我會當做一個經歷去對待 ...

妳好叻呀!
我都想好似妳咁正面,但有時一諗起又會忍唔住喊

禁止訪問

複式洋房

C-son 發表於 16-6-1 22:43
有無諗過再努力包容對方?我依家同老公處於冷戰狀態。我們沒有小三問題,都是溝通及性格不合問題。他性格有 ...

我同你的情況差不多 甜蜜日子係有 但是並不多 如果唔係因為阿仔我覺得我們已經離婚 我老公好硬頸 就算錯都唔會認的 總之乜都係推卸俾我都係我錯

複式洋房

CHERRYCHAM 發表於 16-6-5 17:32
其實未有小朋友之前感情已經麻麻,唸住生左小朋友會好d,點知仲衰但佢對個仔都算唔錯。近來為了湊小朋友的 ...

我宜家都係日日睇人面色做人 個仔學費係我出 平時買宋都係我自己出錢 都唔明白我做咩甘賤 距係好爸爸但是不是好老公 而且我們兩年無性的夫妻生活令我十分困擾

大宅

C-son 發表於 16-6-1 22:43
有無諗過再努力包容對方?我依家同老公處於冷戰狀態。我們沒有小三問題,都是溝通及性格不合問題。他性格有 ...
咁佢對個家有冇貢獻先? 如果咩都冇..要黎做咩???
好似我咁...結左婚...佢冇同我住..冇理我..生完B..$ 又唔比...幫手又唔幫手...佢心情好就會出現..一出現就好似皇帝到訪咁...一定要對佢好..佢又黑口黑面..一D 都唔專重..但係佢自己又點對我?....呢D 咁既男人要黎做咩?????

我之前都係單親, 2年前呢個男人求婚又話會對我點點點好...點知簽左名之後...唉...360 變..佢咩目的..我真係唔知..我只知道我要養2個女, 家庭開支...所有野佢都唔理...我仲點可以接受?? 所以我一定會同佢離婚

大宅

ranchu 發表於 16-7-14 00:54
我十分後悔同佢結婚!
AGREED

大宅

hahawin 發表於 16-10-4 10:03
同意, 愚孝既都幾煩 ! 我只係後悔當初離婚時太心軟,要大少膳養費,依家仲要個個月追數為生活擔憂,10幾 ...
哈哈~又係所謂既考順媽寶, 呢D 咁既男人...唔會覺得自己有問題, 因為一有事..就會有亞媽..
加油啦...我依家都養2個女...細果個都歲半......膳養費佢都唔比...我只可以靠自己..大家加油

複式洋房

完全無後悔,唯一後悔既係點解可以同個極唔結婚
離婚係我人生中最明智既決擇

首頁

尾頁

跳至