醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

洗鼻應該可以日日洗架喎…老公前兩年開始日日用生厘炎包加溫水洗鼻,鼻敏感好左好多!唔洗反而唔舒服.

大宅

我用生理鹽水洗鼻好多年,放心無副作用,醫生都建議用。
我係去藥房買1000ml鹽水,用針筒慢慢唧入鼻內,
唧時頭可稍稍傾向前,眼望住鏡,不斷調校角度,
試多幾次就可以一邊鼻孔入,另一邊鼻孔出。

如果幫小朋友洗,建議大人先自己練熟,
同埋小朋友要揀細啲針筒,如5ml或10ml,
動作要慢,針嘴唔使完全插入鼻孔,小朋友鼻短,
怕唔小心反而會整親佢。

複式洋房

shela 發表於 16-8-25 16:37
My daughter got serious 鼻竇炎, had antibiotic for more than 3 months. Had visited more than 3 diffe ...
開心知道你個女已經康復,鼻竇炎真係幾麻煩食antibiotics 食到怕。keep 住洗發燒感冒都少了。
你提到Nasalcare 鼻可樂的洗鼻樽,我第一個都係呢個用了一年
不過洗樽時個膠環好易沖走,個樽就唔用得。
之後我轉了另一個樽,牌子 sinucleanse, 設計好好多的,
你可以試下。

大宅

ipork 發表於 17-1-19 02:52
開心知道你個女已經康復,鼻竇炎真係幾麻煩食antibiotics 食到怕。keep 住洗發燒感冒都少了。
你提到Nasalc ...

响度買ga?

大宅

回覆 Mini-mummy 的帖子

請教點洗

珍珠宮

ipork 發表於 16-6-22 21:25
你用的鹽水係咪壓縮樽o個D?
鼻耳同眼睛都相通的,
如果係鹽包開水,用和暖的水開,會舒服D。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章

未試過

大宅

ipork 發表於 17-1-19 02:52
你提到Nasalc ...

where to buy ? and how much is it ? thanks

首頁

尾頁

跳至