自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最近有冇食過咩藥,打過咩針,有冇轉過奶粉?如果有都要話比醫生知,有機會是敏感。我做bb果陣一打完百日咳果枝針第二日就不停抽筋。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mww654321 發表於 16-6-26 11:20
都會跟指示食左藥先, 如果唔得再睇中醫試試,謝謝你

只係想問下 有無育兒問題要注意下
大多數人都對塵蟎敏感, 多清洁床單被套,毛公仔要避免, 窗簾要多拆洗或改百葉簾, 太冷太熱溫差大要小心衣著,如果屋企有霉菌要清除, 清洁劑要小心揀,我自己對漂白水,藍威寶,AXE抺地水都敏感,AQ消毒噴吓屋企都幾有効

男爵府

回覆樓主:

我仔三歲都食過青蛙丸,又是睇左幾個醫生唔得,之後睇嘉賓大廈趙長城醫生,佢開左七日青蛙丸,再食佢啲藥,前後睇佢兩次就好左。現八歲,冇事

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實真係要聽醫生指示食善古靈,如果嚴重左就要再睇醫生聞氣....有次阿女喘得勁,醫生有開類固醇(没辦法都要照食).....要勤洗床單,被鋪,用60度洗,大约4日换一次,勤抹床頭bb 床的塵,掉左d 毛公仔, 因好惹塵,希望幫到你

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

babywoman 發表於 16-6-26 11:55
我仔三歲都食過青蛙丸,又是睇左幾個醫生唔得,之後睇嘉賓大廈趙長城醫生,佢開左七日青蛙丸,再食佢啲藥, ...

趙醫生

大宅

之前我15個月大B,咳到氣喘好似抖唔到氣,之後睇樓下診所,食咗咳水2日都唔得,仲系好似咳到呼吸唔到,跟住去急症,照X光。醫生要求留院觀察,佢俾D氣我個B聞,無需食藥。醫生話要好好照顧,唔系好易有哮喘,所以你最好睇吓第二個醫生。

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

馬國超、楊澤銘、趙長成、曾英美,呢幾個我都有睇過,都好好。

比個枕頭仔佢,個頭仔墊起少少訓,會好少少。放濕機,要放熱蒸氣,都會好少少。當時,我最原始係入廁所放熱水、或者入廚房煲水,當然唔係成個人哄埋去,就咁企附近,個環境有熱的濕氣就可以。

藥要食,聞氣其實就好直接,唔怕聞。係咪有野敏感?飲食有冇改變?有冇新衫新被舖?有冇新傢私?

伯爵府

好媽媽勳章

mww654321 發表於 16-6-26 12:15
我現在食左1日 係咪跟足指示食晒再決定?

現在好亂,好擔心,驚自己做錯決定,

蕃茄不要。人仔醒左,抱佢抱直少少,抱直少少喘得冇咁勁。冷氣可以開,大吉利是入院,醫院都有開冷氣,不過,唔好關哂窗,開住冷氣都開少少窗,咁冇咁乾。其實保險少少,蔬果暫時停一停,食瘦肉粥先。

珍珠宮

回覆:mww654321 的帖子

西醫就凍飲凍野唔得之外就冇話咩唔食得,但中醫就建議生果唔好食,盡量戒寒涼野

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mww654321 發表於 16-6-26 12:39
滴露係咪都唔好 ? 我有用噴果支用來抺地墊俾佢爬
我好耐冇用滴露, 我用AQ冇色冇味, 噴飛滋都仲得我有時會噴吓冷氣出風位, 個鼻都舒服D  

大宅

我囝氣管好差,bb期時一有感冒就好易氣喘,我地自己就帶阿囝去睇呼吸道專科,通常都係開聞氣同食氣管藥粉,聞完食左就會好

禁止訪問

翡翠宮

mww654321 發表於 16-6-26 12:55
呢隻嗎? 大型百貨公司有售嗎?謝謝你
BB展或健X坊, 你上網找找銷售點吧

大宅

mww654321 發表於 16-6-26 10:41
已睇醫生 如都係唔好如何改善?
唔想用類固醇

真係有需要都要用類固醇架。我之前都唔想用,拖多左成個星期食藥都係無用,最後唔想小朋友辛苦都係用左,好快見到成效,都唔見有明顯副作用

禁止訪問

大宅

mww654321 發表於 16-6-26 13:28
請問用聞的還是食藥?謝謝你

先食青蛙藥,之後唔得就聞氣

首頁

尾頁

跳至