興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

魔天使男仔, 今年9月便14歲了, 自出世後, 只看過1次醫生, 上兩星期前的晚上, 他在家突慘叫一聲, 之後便訓在地上, 急速呼吸, 及賴了小便, 我們只有從旁安撫他, 隔了好一會, 他便慢慢的起來了, 食, 訓也很正常, 我們每日返了工, 也有開冷氣給他, 昨晚慘叫再發生了, 請問應否帶他看醫生 (因聽了好多獸醫的故事, 好驚他一去不返), 或讓他留在家......? 請給意見, 謝謝!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要睇醫生!!!

別墅

需要睇醫生,我隻poodle 都岩岩睇完,情況同你狗狗一樣,而且係連續一星期都有發生!頭先驗左血,內臟無問題,有機會係腦神經有事,醫生建議去做MRI, 24小時住院,但費用要起碼2萬,我還在考慮中。而醫生暫時俾左止抽筋藥俾我,但佢講到明治標不治本。

別墅

hehavency 發表於 16-6-27 22:37
需要睇醫生,我隻poodle 都岩岩睇完,情況同你狗狗一樣,而且係連續一星期都有發生!頭先驗左血,內臟無問 ...

請問你的也是年老狗狗嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實同我隻小毛孩一樣病況, 不過當年佢都15, 16 YRS, 心有D發大, 亦懷疑腦有事(不過無照), 去睇下VET LA!!!

別墅

LawNicole 發表於 16-6-28 09:04
請問你的也是年老狗狗嗎?

唔算好老,來緊10歲

別墅

謝謝大家意見!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

回覆 LawNicole 的帖子

我諗睇一睇醫生會安樂啲,始終靠估都唔知佢發生咩事。當然醫生如果比意見做乜嘢檢驗或手術,自己衡量下值唔值得做。因為狗狗年紀都好高,做手術風險可能都好高。

男爵府

我隻Mortress 養到12歲時出現同樣情況, DR 話頸神經移位, 無幾耐仲成隻疸左....DR話佢老可以先食一個月藥先決定做手術....
好彩之後都好返...不過佢活到18歲, 其間都有關節退化, 一樣痛到大叫

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至