親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Cateyeshk 發表於 17-2-6 00:40
我住過一間叫 van Der valk airporthotel dusseldorf
Trip advisor 排第七,我記得好似住一間?junior suit ...

這間都幾大,請問市中心可泊在那裡?

複式洋房

dillon 發表於 17-2-6 19:57
我住過Holiday Inn Express Dusseldorf - City North, 可住2大2細(18歲以下), 包早餐., 駕車方便. ...

嘩,這間超平! 謝謝

剛看到荷蘭北部小島 Texel, 可岀海看捕蝦,有沒有人去過?

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

hoyeef 發表於 17-2-7 09:00

市中心景點即係河邊附近有好多表位,購物街,好似係國王大道,Hermes 附近都有,我記得應該係周圍泊街,好多official 位

別墅

Btw, if go Utrecht , can park in the car park of railway museum for whole day as the parking fee is for 1 day, the city is small, so is quite walkable from there

侯爵府

hoyeef 發表於 17-2-7 09:18
嘩,這間超平! 謝謝

剛看到荷蘭北部小島 Texel, 可岀海看捕蝦,有沒有人去過?

相信很少港人去過Texel, 我只經過對岸Den Helder的渡輪碼頭, 當時駕車從Alkmaar星期五芝士市場去須徳海大壩途中繞道Den Helder停一會. Alkmaar星期五芝士市場和須徳海大壩都值得參觀.

Den Helder渡輪碼頭

Alkmaar星期五芝士市場

須徳海大壩

複式洋房

cat_tam 發表於 17-2-7 13:33
那兒可找到這些資訊?
Google "特塞爾 texel" and "tx20"
tx20是船名

複式洋房

Cateyeshk發表於17-2-7 16:38
Btw, if go Utrecht , can park in the car park of railway museum for whole day as the parking fee is ...

改了住Zaandam 幾天, 貪佢乘15分鐘火車到AMS。天氣好的話去Texel,不好就去Utrecht。

複式洋房

dillon 發表於 17-2-7 18:36
相信很少港人去過Texel, 我只經過對岸Den Helder的渡輪碼頭, 當時駕車從Alkmaar星期五芝士市場去須徳海大 ...

若去開Texel便回程去Alkmaar,不知五時後店鋪會關門嗎?

侯爵府

hoyeef 發表於 17-2-7 21:06
若去開Texel便回程去Alkmaar,不知五時後店鋪會關門嗎?
芝士市場只在星期五上午有,Alkmaar係城市,相信店鋪5點後都開,但不如返Amsterdam,熱鬧得多。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hoyeef 發表於 17-2-7 09:00

dusseldorf 巿中心同好多歐洲城巿一樣, 巿中心會有好多停車場, 差唔多入城就有路牌指示 (有d 會寫埋有幾多吉車位, 或者寫 frei) , 跟住路牌咁去停車場就得.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

dillon 發表於 17-2-7 18:36
相信很少港人去過Texel, 我只經過對岸Den Helder的渡輪碼頭, 當時駕車從Alkmaar星期五芝士市場去須徳海大 ...
須徳海大壩果張相係咪響佢個紀念碑度影? 我經過一次, 以為冇特別野睇, 經過就算. 你張相好靚!!!

瑪瑙宮

hoyeef 發表於 17-2-7 21:06

http://www.winkelsalkmaar.nl/openingstijden.aspx

侯爵府

bosch 發表於 17-2-8 01:38
須徳海大壩果張相係咪響佢個紀念碑度影? 我經過一次, 以為冇特別野睇, 經過就算. 你張相好靚!!!
是的, 那裡有天橋橫過大壩, 景觀很好.

禁止訪問

醒目開學勳章

瑪瑙宮

cat_tam 發表於 17-2-11 18:59
Amsterdam有火車去比利時的Gent嗎?是否可以駕車從荷蘭去比利時?租車時有無需要同租車公司講?有無特別注意 ...

有火車去. 揀 Ghent Central (Gent-Sint-Pieters Station) 站或 Gentbrugge (Gent-Dampoort) 站落車, 之後轉車入城.
https://www.nsinternational.nl/en

亦可以駕車去比利時.

侯爵府

cat_tam 發表於 17-2-11 18:59
Amsterdam有火車去比利時的Gent嗎?是否可以駕車從荷蘭去比利時?租車時有無需要同租車公司講?有無特別注意 ...
自駕去Gent可以選行荷蘭西南方的N57 和 N62, 經過條海底隧道到邊境入比利時西北部,要兜路,但可看7大工程奇觀的Delta Project. 當年我從小孩堤防行這路綫去Gent。

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

cat_tam 發表於 17-3-3 19:04
想問若自駕往荷蘭及比利時,需要租GPS嗎?可用手機google map代替嗎?會唔會網絡收唔到?
...
我覺得手機google map可以了, 近年去旅行自駕(冰島, 英國, 泰國) 都用佢.

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至