少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友現在16個月大。

1歲前,個個都讚佢乖,好聽話,坐定定。

13個月左右識得行就越黎越百厭

宜家16個月大,百厭得好誇張

一唔鐘意就喊、扭、尖叫!

自己個頭撼地下!

完成唔聽指示!

出街唔坐一陣BB車,想落地就扭,大喊,尖叫

總之一日到黑都喊、扭、尖叫!

我放假湊佢仲辛苦過返工!

求教,有咩方法可以教好佢?

大宅

呀女20m同你面對嘅情況一樣,近呢一個星期一唔鐘意就扭、喊、大叫、典地,以前都無咁樣!我處理嘅方法係,如果係屋企我絕不妥協,我唔會比佢成功扭到佢想要嘅野,岩岩先扭左半個鐘,我依然唔讓步,佢就收聲無扭

侯爵府

hand_hand 發表於 16-7-4 10:47
小朋友現在16個月大。1歲前,個個都讚佢乖,好聽話,坐定定。13個月左右識得行就越黎越百厭宜家16個月大, ...

呢個歲數未識用語言表達係會用呢個方法,大個啲識講識聽之後會好啲,我個女都係咁,我會嘗試理解佢點解扭計,同佢講我明白,但唔代表妥協,佢會好啲

男爵府

fafafac9 發表於 16-7-4 20:52
呀女20m同你面對嘅情況一樣,近呢一個星期一唔鐘意就扭、喊、大叫、典地,以前都無咁樣!我處理嘅方法係, ...

至弊佢典地下,狂憾頭落地下,紅哂,我一見到驚佢整親,就抱佢,我衰心軟。
有得佢個頭憾地下咩唔通

大宅

hand_hand 發表於 16-7-5 18:06
至弊佢典地下,狂憾頭落地下,紅哂,我一見到驚佢整親,就抱佢,我衰心軟。
有得佢個頭憾地下咩唔通 ...

咁可以攬住佢由佢喊,但我依然係唔讓步

別墅

用其他野引下佢得唔得?我會買公仔貼紙,引下佢,等佢轉移下扭計既野,

子爵府

畀面勳章

呢個年紀唔識講又唔識聽你講,我唯有
1.轉移視線
2.唔理佢

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我都試過5讓步,佢喊足1個中聲都沙埋,最終先係讓左步,因為成點樓下投訴,但真係覺得自己企硬後。。。。用左6日既堅持有少少成果唔使半日比人數字人破壞左,真係滾到想爆粗,仲話我點解咁教仔由得佢喊咁耐

禁止訪問

大宅

美好大世界2017勳章

hand_hand 發表於 16-7-4 10:47
小朋友現在16個月大。1歲前,個個都讚佢乖,好聽話,坐定定。13個月左右識得行就越黎越百厭宜家16個月大, ...

其實係咩事引致佢發脾氣?如果佢周圍掂啲危險野。你就應該收埋去。呢個時候佢地係好好奇。
減低會導致佢扭計既事係其中一件好值得做既事。

別墅

回覆樓主:

女女依家15個月大,之前都會有樓主小朋友咁既情況,我嘗試代入女女既角度去睇,佢未識完整表達自己,但係個腦又已經有諗法,咁會想去嗌出黎,咁做爸爸既只可以慢慢去引導佢,佢唔識講就指,或者拖我去做佢想做或者睇既野,依家佢學識講「唔呀」就咩都話唔呀,我開頭都覺得有小小煩,咩你都話唔好既,但係當我問佢,佢真係想講唔好定你有其他意思先,佢有時會轉軑。 其實佢未識講好多野,咁學識左既野就會不停講。

要抱同唔抱就發脾氣呢樣,就只會出現係我太太身上,因為佢仲有親餵,成身奶味,女女一見佢就要抱同食奶,咁好彩地我有兩隻狗,有時真係唔想俾佢為所欲為就叫兩隻狗同佢玩,咁就唔俾佢下下要抱啊媽。

其實我自己覺得照顧呢個時期既小朋友要父母其中一方有超強精力,去吸引同分散佢

複式洋房

回覆樓主:

我囝都係16m,可以既話通常我會同佢解釋點解有d野係唔得,佢以家通常都聽得明,但遇著有d野佢好想要,堅持唔放手,我會用玩變魔術方式,叫佢俾媽咪變魔術,跟住變走佢(掩眼法).佢會覺得好得意,反而唔記得左想要個樣野

首頁

尾頁

跳至