少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小女中一, 學校分中,英文班. 現時是英文班, 上學期英文成績吾理想, 落車邊緣人, 下學期大家都努力, 我常鼓勵佢,陪伴佢,佢自己都肯補習,考試都主動溫習(我知係可以做得更好)但以佢平時,懶散性格,佢有咁表現我都滿足。出來成績都有進步,特別是英文,大家都鬆一口氣,我心想可以開心放暑假,但琴日班主任,通知總分欠幾分, 要落車,中二要轉去中文班。老師提我地,要加緊留意佢品行,因其他班同學冇咁純品. 其實,我最擔心就係佢又要從新適應一班新同學。有時,好矛盾驚佢冇朋友,但又驚佢識左 d 壞朋友, 青春期朋輩影響會好大. 現在,佢熟同學我都見過好乖,好純品。 另外,就是學業,本來,我覺得跟不上,轉中文班, 上堂可能會易d 明白, 可能是好事. 但呀女,又話到選科中文班會蝕底, 因某些科目會先給英文班同學選先, 我個心又沉下來,其中一科 (商科)就是呀女, 想選科目. 而家,唯有鼓勵佢下年繼續努力,向自己中意科目進發,爭取好 d 成績。我真係覺得香港教育,令學生,父母,老師好大壓力.

伯爵府

英文科冇曵學生?中文科就壞學生?同一間學校,有分別?我淨係知,精英班學校會谷d,老師咁講,我覺得佢好唔啱囉!未又係同一間學校,唔係應該要互相幫助?我話你知吖!全英中都有曵小朋友!唔好怪我咁講,小朋友英文唔係咁得,先要降grade 上堂唔明白,對佢一d好處都冇,中二加把勁,到時未升番!至於你話識新同學,佢地原本就同一間學校,基本上,之前成日都會見到,祇不過冇傾過計,小朋友好快熟落,啱傾佢地自然會走埋一齊!
學校係社會縮影,中學亦開始大,朋輩之間,佢小朋友自己handle ,做父母多d同佢傾計,有問題,佢自然會同你講

伯爵府

回覆樓主:

呢位班主任對中文班有偏見?同一學校咁批評其他學生.....無語。

伯爵府

多謝兩位意見.

大宅

睛靈勳章

好明白樓主心情, 我仔都係讀中中,都係入了英文班. F.1 時真的很大壓力. 因F.1有進出機制. F.2升F.3 就大弓了. 因如果英文成績不達標, 就要退出英文班. 幸好最後都可以留下. 9月就升F.3 了. 其實F.1時, 仔自己都壓力大. 雖然口裡講中英文班都所謂. 但心裡大家都好想可以留下. 所以絕對明白你們的感受.

但我跟其他媽咪一樣, 中文班學生唔一定品格唔好WOR. 我仔回來講, 因F.1時有9個同學都轉佐去中文班, 他們讀得好開心. 成績都有進步. 信心都大了. 噉全級有學生比較NAUGHTY 其實都好正常. 叫囡囡自己分析. 有咩事一定要回家跟你們講就無問題 , 加油 !

伯爵府

qkhui 發表於 16-7-8 09:53
好明白樓主心情, 我仔都係讀中中,都係入了英文班. F.1 時真的很大壓力. 因F.1有進出機制. F.2升F.3 就大弓 ...

好多謝妳分享,我女學校係傳統中學,可能就係有中,英班機制,班主任常常將成績掛在咀邊 (理解佢都想學生成績一直 keep 到),我女小學時是活動教學,所以,我一家都有點不習慣,經過大家意見,我自己都有反思, 吾可以標籤其他班同學,妳們是說得對,我會叫佢自己分析。另外,想請教妳是否中文班會對中4選科有影響,女說某科目會優先比英文班同學選先. 我女講中2成績好,當然要好好,可以家長提出申請轉回英文班,但我諗好似對女學習都有影響,部份科目一年英一年中又轉英,她都好難適應,我會開學後向班主任,打探下,大前提,中好英也好,都要鼓勵她繼續努力學習。

大宅

tramtram 發表於 16-7-7 11:36
小女中一, 學校分中,英文班. 現時是英文班, 上學期英文成績吾理想, 落車邊緣人, 下學期大家都努力, 我常鼓 ...
我囡囡也是讀中中,他們有3班英文班,1班中文班,但其本上分別不大,書都是一樣,數理都係全英,只係中文班堂上老師會用英書中教,不過我自己覺得學生的品行係沒有分別,唯一唔同我覺得可能係學習氣氛,對於選科應間間學校都有唔同的組合,但DSE用中文同英文考無分別,係張成績單唔會寫出來你用(中文/英文),努力一樣可以入U,所以就算中文班都叫囡囡唔好放棄。

伯爵府

hahawin 發表於 16-7-8 15:28
我囡囡也是讀中中,他們有3班英文班,1班中文班,但其本上分別不大,書都是一樣,數理都係全英,只係中文 ...

多謝分享,呀女話中文班,地理,西史, 科學會用中文教,其他科冇變,不過,忽然3科轉了,對她都是一個大考驗。我覺得學習氣氛對她都好緊要,因我女性格好性,同太吾專心,易受外來影響。不過,我都要向正面想,不要過分擔心。佢自己有目標,就要努力爭取。

首頁

尾頁

跳至