醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

睇西醫已經話我一邊耳好唔返十分失意,上網睇左百多篇文章資料,睇完又睇治療方法中醫針灸都進行緊但都無突破進展。
如果你患左呢個病真係十分害怕,甚麼黃金72小時唔去醫,2星期唔好就永久失聰,全部廢話。有病希望大家支持大家,有資料交流可以pm我,10萬機率都中,不要灰心。

洋房

man0080 發表於 16-7-12 00:16
睇西醫已經話我一邊耳好唔返十分失意,上網睇左百多篇文章資料,睇完又睇治療方法中醫針灸都進行緊但都無突破 ...

仲有耳鳴朋友都可以加入或留言,24小時無間斷不斷轟炸,聽唔到都算仲要受呢d精神折磨,唔通咁就一世。

禁止訪問

洋房

man0080 發表於 16-7-12 00:21
仲有耳鳴朋友都可以加入或留言,24小時無間斷不斷轟炸,聽唔到都算仲要受呢d精神折磨,唔通咁就一世。
...

請問有過來人入傾傾可以嗎?

大宅

man0080 發表於 16-7-19 23:20
請問有過來人入傾傾可以嗎?

我奶奶上一年突然耳鳴,醫生話錯過了治療黃金時期,聽力下降了6成左右,成日聽唔到人講野,要好特意去聽先聽到,一年了,一直 keep住耳鳴狀態。其實都真係好慘,問過好多醫生,都話無辦法,都話聽力已經永久性損害了宜家先50歲

洋房

AHSZEC 發表於 16-7-24 23:09
我奶奶上一年突然耳鳴,醫生話錯過了治療黃金時期,聽力下降了6成左右,成日聽唔到人講野,要好特意去聽先 ...

呢個病真係好急,要醫真係要快,公立醫院對呢個病跟本唔重視,耳失聰或耳鳴雖然唔會有生命危險但會影響果個人一世,做成好多心理上困擾,同埋私家醫生對呢個病都唔
重視,應該有一套指引治療呢個病。要跟進病人食藥反應,食藥唔好又點呢?要吊針定打針,拖到個病人個左黃金期又話再用藥無效,耳鳴又話幫你唔到。(講到離題)
我仲醫緊,但好無奈康復進度慢,耳鼻喉科話食藥打針入耳都幫你唔到真係無計,感覺好無助。你奶奶咁後生有咁既情況我好明白佢,有邊個想有呢d病。

洋房

AHSZEC 發表於 16-7-24 23:09
我奶奶上一年突然耳鳴,醫生話錯過了治療黃金時期,聽力下降了6成左右,成日聽唔到人講野,要好特意去聽先 ...

你奶奶雙耳聽力下降定單耳?耳鳴情況有嗎?不用灰心,總有方法我相信。

大宅

man0080 發表於 16-7-25 01:05
你奶奶雙耳聽力下降定單耳?耳鳴情況有嗎?不用灰心,總有方法我相信。

雙耳,一直耳鳴

大宅

man0080 發表於 16-7-25 01:00
呢個病真係好急,要醫真係要快,公立醫院對呢個病跟本唔重視,耳失聰或耳鳴雖然唔會有生命危險但會影響果個人 ...

係,贊同

大宅

請問樓主現在耳仔狀況如何?
睇中E後聽力有没有改善?
C6 都患突發性失聰,冇左8成聽力,因過左8日才去睇,西醫已無效,後来接受中醫及針灸,聽力回覆了八成,有二成聽唔到,算是好彩了

大宅

回覆 echoprimera 的帖子

請問睇邊個中醫?

大宅

去醫院睇,只係叫你洗耳仔,耳仔只有越来越响。
越来越困扰。怎么辦?
請問有咩醫生介紹?

大宅

回覆樓主:

我朋友的小朋友,今年六歲,一直都唔發覺耳朵有問題,小一做身體檢查,才發現他有一隻耳朵聽唔到,現在健康院轉介去醫院睇,好似都要排兩個月,我朋友好擔心!

珍珠宮

回覆樓主:

點解無啦啦失聰?發燒?

大宅

man0080 發表於 16-7-12 00:16
睇西醫已經話我一邊耳好唔返十分失意,上網睇左百多篇文章資料,睇完又睇治療方法中醫針灸都進行緊但都無突破 ...

我之前有同事都試過隻耳聽唔到然後去針灸好返抖左一排
我自己可能聽耳機成日都好大聲 都開始感覺自己耳仔好似有啲問題

首頁

尾頁

跳至