少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

jenbanana 發表於 16-7-23 18:12
保良某間BAND1尾中學....都叫唔錯啦!但佢讀C班...唔湯唔水....好又未算好好...加上佢音樂好..所以讀書方面 ...

咁其實你阿女只係有D心散,中意去吓街啫,有嗜好,唔駛太擔心

大D会識諗

大宅

jenbanana 發表於 16-7-18 22:17
真係同學大過天!!!我真係好心煩, 一路以黎我同我女關係都好好,但一上中學成個唔同晒....我連佢朋友係邊個 ...

我個女14歲同你個女差唔多,十問九不應,又嫌我地煩,有時想同佢傾計分享學校情況、生活點滴,又唔肯講,問多兩句又發火。返屋企就入房上網、玩手機、同人視像傾心事。

唯一是想要做咩、同學聚會、睇戲等仲識得問我得唔得,唔會未問就出去。有時我都很不開心,十多年來一直感情好好,為她付出不少精神、時間、教育,她好像一下子忘記爸媽對她的愛,把父母放在心中最不重要的位置。

我和你一樣有個細仔(6歲),幾年後輪到他過渡青少年時期又不知道會如何,要再一次經歷。

現在知道青春期真的可怕,回想自己過往給媽媽可能也一樣的痛心感受。

大宅

我都係37歲, 個女14歲, 真係FD到爆炸, 佢成日要黏住我, 咩都同我講, 因為我完全放手, 等佢自己攪掂, 有時屋企人食飯, 我都會有意無意讚佢, 佢都好受喎, 佢D同學都好羨慕佢有我呢個亞媽, 唔緊張, 好FD, REALX....吧....

別墅

有冇試過坐落黎好好傾下?
定係佢唔想同你傾?
青春期問題要處理好啲,如果唔係大個問題仲多仲難搞

大宅

louisa_hk 發表於 16-7-14 14:27
我個囡就來16歲都係咁,成日話我煩,仲在電話上標上"煩人”,成日都返入房,不過,不是成日關門 ...好嬲喎真係
i'm 雨婷寶

子爵府

回覆 louisa_hk 的帖子

你喺咪自細已幫女安排所有野? 年年都成家要外游, 女考試請假陪溫書?我發覺大部分仔, 女嫌父母煩都因為照顧太無微不至

男爵府

QUEEN314 發表於 16-7-27 14:53
回覆 louisa_hk 的帖子

我從來都唔請假陪囡温書!因為佢都可以自己温,如果你想同佢温書,佢會講...你都唔識!仲話我要求低,只求合格就算! 所以這個煩字,可能都係口頭禪!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

聽你講法,你好似好錫你細仔,就算係都唔好在大女面前咁明顯,其實你大女都係想你錫佢多d,關心佢多d,冇人係唔鍾意比人錫架。就算你覺得應份的事都讚下佢,可以的話攬下佢。
你覺得唔順眼的事,盡量忍下,除非傷害都佢;就算係有,都唔好成日話佢,要簡短。

ps我都面對緊差不多的事,要比佢知道佢係好重要,你係好愛佢,要改變的係大人的心態,佢就會慢慢改好;雖然過程真係會好慢。

大宅

jenbanana 發表於 16-7-13 11:03
仲有佢今日着咗對黑波鞋返學...問佢做乜唔着正常返學鞋佢又話我煩
家長用第二個方式關心佢地啦我屋企人成日都用「點解點解點解」呢個方式黎關心我
我都覺得佢地好Q煩
等啊女有晚番到屋企,同佢講佢成日出街冇咩湯水飲,特登煲左留俾佢滋潤下
唔好催佢飲,由佢幾時飲就幾時飲,
佢飲緊個陣同佢講其實媽咪想同你傾下計之類,
要俾佢知你點諗,但唔好逼佢認同你諗法
14歲反判期,最憎聽人命令佢,叫佢要點做點做,
做家長既講道理,講完叫佢自己衡量啦,
佢地反判但唔係冇腦,反判期係咁架啦,放鬆D啦

禁止訪問

洋房

始終青春期係會反叛D, 唔想人管佢咁多, 試下換個反式關心佢LOR

首頁

尾頁

跳至