懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大戶 發表於 16-7-23 21:20
回覆 sonsonia 的帖子

我唔游得呀,因為醫生驚我早產,叫我唔好做劇烈運動,但我想試吓去泳池浮下水。:ilo ...

哎吔,咁唔好啦,要小心啲!加油呀!

大戶    發表於 16-7-24 00:59

複式洋房

Sowinwin 發表於 16-7-23 19:46
回覆 狐狸殿下 的帖子

嘩!真係好多運動量呀。我頭三個月真無無咩點行,因為醫生叫坐多d,瞓多d..接住落黎 ...

最緊要量力而為,我到最後幾日都冇行咁多了,有唔舒服即刻要返屋企休息,行行吓宮縮一定要停下企吓唔好夾硬繼續行

複式洋房

Mformorther 發表於 16-7-23 21:01
首先我要解決左我胃痛既煩惱
之後我都5可以日日行。
大概一個星期只行倒3日

每個人唔同㗎,唔可以夾硬嚟,不過行得時候行多D一定係有好處,就算待產時候姑娘都會教你唔好訓喺張牀度要起身行吓UN吓波咁

別墅

狐狸殿下 發表於 16-7-23 22:46
每個人唔同㗎,唔可以夾硬嚟,不過行得時候行多D一定係有好處,就算待產時候姑娘都會教你唔好訓喺張牀度要 ...

尼緊檢查真係要問問醫生先。

大宅

回覆樓主:

我覺得多D行郁下係易生D,本身做文職 日坐夜坐。 但每個星期會去海旁行,收工番屋企又會早一個站落車行番去。精神果時盡量行,攰就坐低休息。入產房到生5個鐘都唔駛。 最痛最痛都係一個鐘到。雖然唔知有無直接關係,但行得多當練氣。生果時都有氣D。

大宅

2012929 發表於 16-7-24 11:22
我覺得多D行郁下係易生D,本身做文職 日坐夜坐。 但每個星期會去海旁行,收工番屋企又會早一個站落車行番 ...

如果樓主唔行得不如係屋企做下D產前運動,我產前一個月日日做。

男爵府

我份工本身係要做運動既,陀緊都無停,只減去負重。日日行最少5-6個鐘。但可能陀時無唔舒服,所以行5-6個鐘唔覺辛苦,仲幾開心唔洗坐。由微痛到生3個鐘,期間無痛過,淨係尾骨好唔舒服同好急。我覺得做運動應該係好有幫助的。我另一個同事6個鐘完成。但我雖然開得好快亦唔痛,但試生好耐,起碼半個鐘。唔識用力

禁止訪問

男爵府

回覆 小BB1990 的帖子

在家有少少少少m痛,但已經好規律,去洗手間發現已出血,執好野慢條斯理入院。聽聞第一胎有排未生得嘛。坐的士唔知「登」定自己事,尾骨非常唔舒服。入到院自己直接去產房報到,開了8度,當時距離第一下微痛大約個半鐘。入產房就有笑氣,吸到無痛感,完全無陣痛感覺,得尾骨唔舒服同好急。試生時姑娘話痛就用力,但我根本唔痛,好驚用錯力錯timing,所以都生左好耐下,我估有20下左右,無曬力。雖然話唔痛,但尾骨唔舒服都幾難頂。。。最難頂應該忍住唔俾用力。題外話,入到院信自己感覺,我感覺到好急,但姑娘只叫我唔好用力,唔同我檢查開幾度,佢話無咁快,但我發癲咁叫佢檢查,原來真係開曬喇。姑娘可能會態度好差,唔好理,自己同bb安全最緊要,檢查下無壞!焗親就慘!

禁止訪問

男爵府

回覆 小BB1990 的帖子

無做其他喇,我返工有得行,放工就無做運動喇。原本計劃放產假去散步的,但產假第一日就生了。祝你順順利利呀,最緊要放鬆,放鬆會開得好快,你下身肌肉越緊,會開得越慢。仲有信感覺,唔好理姑娘冷言冷語,生左出院又唔洗再對住佢既。祝福。

子爵府

我唔知行得多係咪易生d ... 不過我而家22 週就真係日日行,因為行街shopping 都可以行到兩三個鐘,之後會有d 腳仔軟,好似之前未有bb 之前咁者。不過要用托腹帶。

我當係做運動架... so far 我都係瘦底,無水腫無腰痛。

別墅

回覆 艾森 的帖子

我都係冇特別行好耐, 而家30W, 其實29W開始3角位都酸酸痛咁... 我第一胎咋, 唔知咩環境~

別墅

回覆 AAV 的帖子

多謝分享, 我有親戚都係, 痛到想生, 叫姑娘CHECK, 佢話冇咁快, 點知已經開到10度, 生得... 好彩我親烕有經驗, 如果生第一胎, 個姑娘又懶理, 真係比佢玩死...

別墅

回覆 2012929 的帖子

有咩產前運動可以介紹下, 我9月生, 都想順利D...

大宅

AAV 發表於 16-7-24 16:28
我份工本身係要做運動既,陀緊都無停,只減去負重。日日行最少5-6個鐘。但可能陀時無唔舒服,所以行5-6個鐘 ...

我果時都係唔多痛,淨係尾龍骨就斷咁酸痛,同好急。大痛唔多。我覺得同你好似,我陣痛入醫,開到2度,果時半夜一點,我4點幾就生左啦。都係一放產假第二日就生。

男爵府

咦?咁其實睇睇下原來好多媽媽都唔係好痛,亦痛得短,亦好快生到wor. 以前睇成日俾果d痛幾十個鐘的情境嚇親。。。行可能真係有幫助

大宅

Silly.Silly 發表於 16-7-25 14:22

有咩產前運動可以介紹下, 我9月生, 都想順利D...

我生前一個月,一有時間就做“盤腿坐式”運動,你上網搜尋下。重有我真係同AAV好似,我唔係好痛,但勁急。姑娘又叫我唔好用力推佢出黎話未生得,但我果時都無用力,隔多陣超級勁急,我話姑娘我真係好急呀。另一個姑娘行黎就話試下生幫我人手穿水。 跟住就生得,所以真係信自己感覺。 我都好怕痛,但真係叻囡D盡忍唔好亂叫哂D力氣,我知可能有難道,但你要記住亂叫都無用,生頭仔推出果下,真係咩力都出哂,加油呀,祝你順利生個精靈健康B

別墅

2012929 發表於 16-7-26 11:57

我生前一個月,一有時間就做“盤腿坐式”運動,你上網搜尋 ...
多謝你鼓勵 & 意見, 我會做 "盤腿坐式" 運動架勒... 我會記住唔好亂叫晒力...

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至