自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

所以我依排咪低低BB咁同佢響張餐檯打乒乓波博埋佢堆囉
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-9 22:11 發表

有時小朋友最聽最信任既未必係父母...想當年我仲做小朋友時,都係成個心聽哂信哂學校老師講既道理,反而我父母嗰堆就無乜...所以父母同學校老師既角色都係好重要. ...

子爵府

我驚多你兩倍啦.搞掂一個又到第二個.完全唔使理我感受架
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-9 22:13 發表

mouth: 所以趁依家我地仲食得住佢地,我地仲未七老八十就好拿拿聲有咩就好教哂個仔喇...升到中學去到反叛期,我地班ADHD仔真係唔知點教好...我都好鬼驚~~!!! ...

水晶宮

原文章由 sandy816 於 08-11-10 00:41 發表
所以我依排咪低低BB咁同佢響張餐檯打乒乓波博埋佢堆囉

都係一個好開始黎架~~~好過我好多啦!開口埋口都係叫個仔同我玩溫書學英文同瞓覺~~~同小朋友玩真係零舍攰,心力乜都出哂黎~~好金~~~!!!mouth: mouth: mouth:

水晶宮

原文章由 sandy816 於 08-11-10 00:43 發表
我驚多你兩倍啦.搞掂一個又到第二個.完全唔使理我感受架

總之我地呢班媽要不斷催眠自己,話俾自己知,依家我地付出既十倍努力,將來我地會得到再十倍或更多既回報~~~~ 加油呀~~~靚媽!我地要撐住!頂硬上架!!!十年好快過架咋~~~D仔女好快大~~

子爵府

星期二要中默,星期三到英默.少爺今日默左中文.我先陪佢玩咋.叫佢溫定小小英文先啦.佢就話"唔好,驚溫左英文就唔記得中文"你話死未
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 00:59 發表

都係一個好開始黎架~~~好過我好多啦!開口埋口都係叫個仔同我玩溫書學英文同瞓覺~~~同小朋友玩真係零舍攰,心力乜都出哂黎~~好金~~~!!!mouth: mouth: mouth: ...

子爵府

我d朋友成日叫我比心機.我次次都答"d心機早就比少爺用哂啦"
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 00:59 發表

都係一個好開始黎架~~~好過我好多啦!開口埋口都係叫個仔同我玩溫書學英文同瞓覺~~~同小朋友玩真係零舍攰,心力乜都出哂黎~~好金~~~!!!mouth: mouth: mouth: ...

水晶宮

原文章由 sandy816 於 08-11-10 01:05 發表
星期二要中默,星期三到英默.少爺今日默左中文.我先陪佢玩咋.叫佢溫定小小英文先啦.佢就話"唔好,驚溫左英文就唔記得中文"你話死未

咁可能佢講真都唔出奇架~~~你知我地呢班仔架啦...!!!唔驚,聽日叫佢溫英文囉~~有時一星期又默書又測驗真係C...!!!忙到爆燈!!!

水晶宮

原文章由 sandy816 於 08-11-10 01:08 發表
我d朋友成日叫我比心機.我次次都答"d心機早就比少爺用哂啦"

咁你朋友有咩反應?如果呢個世上有大力水手成日食嗰罐菠菜賣,亞媽食左會好有心機,我幾貴都買~~~我地同班仔都好需要成日補充'心機'呢樣野.

子爵府

聽日邊夠時間丫.佢放學後要上足球班.跟住同佢食小小野又到補習返到屋企都七點喇.仲要沖涼食飯呢
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 01:11 發表

咁可能佢講真都唔出奇架~~~你知我地呢班仔架啦...!!!唔驚,聽日叫佢溫英文囉~~有時一星期又默書又測驗真係C...!!!忙到爆燈!!!

子爵府

佢地咪笑我囉
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 01:12 發表

咁你朋友有咩反應?如果呢個世上有大力水手成日食嗰罐菠菜賣,亞媽食左會好有心機,我幾貴都買~~~我地同班仔都好需要成日補充'心機'呢樣野. ...

水晶宮

原文章由 sandy816 於 08-11-10 01:18 發表
聽日邊夠時間丫.佢放學後要上足球班.跟住同佢食小小野又到補習返到屋企都七點喇.仲要沖涼食飯呢

嘩...好忙呀..!!依家我都唔敢編咩課外活動俾我仔閒日上呀,淨係得星期五非洲鼓班咋!平日三點半放學已經夠忙,都無咩時間玩同溫書,,,或者你預先整定D字咭或者print張英文默書範圍D生字,佢一放學即刻攞上手背囉,溫得幾多就幾多啦....我都係咁對付個仔咋...頭先都係要整定D教材俾我仔,又是搞到我依家咁夜都未瞓得着...又失眠...mouth: mouth: mouth:

水晶宮

原文章由 sandy816 於 08-11-10 01:19 發表
佢地咪笑我囉

唔好喊~~~等我鍚番下~~~

水晶宮

凱晴爸爸,

岩岩睇到BK有媽咪POST咗個過度活躍既講座,怕你睇唔到,我擺LINK响度等你可以見到啦.

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

別墅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 14:31 發表
凱晴爸爸,

岩岩睇到BK有媽咪POST咗個過度活躍既講座,怕你睇唔到,我擺LINK响度等你可以見到啦.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1842741&extra=page%3D1 ...

仔仔媽咪, 唔該晒呀!

果日最衰唔得閒, 咁你會去聽嗎?

水晶宮

原文章由 凱晴爸爸 於 08-11-10 14:47 發表

仔仔媽咪, 唔該晒呀!

果日最衰唔得閒, 咁你會去聽嗎?

查實我頭先都有諗過去聽架..不過我仔已經評估左係有ADHD,我又怕我去咗又少左個位俾真係有需要想知呢個症既父母去聽吖嘛,所以我都唔去喇~~~你不妨去聽下了解下,有機會捉住個講者醫生問下,睇下佢幫唔幫到你.:)

別墅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 14:54 發表

查實我頭先都有諗過去聽架..不過我仔已經評估左係有ADHD,我又怕我去咗又少左個位俾真係有需要想知呢個症既父母去聽吖嘛,所以我都唔去喇~~~你不妨去聽下了解下,有機會捉住個講者醫生問下,睇下佢幫唔幫到你.:) ...

其實, 睇咗咁多你及其他媽咪的分享, 都得益不少, 同埋都無咁担心!

男爵府

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 00:01 發表

平時聽開人講都係五六歲呢D年紀至會準確知佢係咪ADHD/ADD,但見樓主囡囡既問題同埋我朋友(做感統訓練治療師嗰位呢)個兒甥仔(三歲)既問題,我覺得應該可以察覺得到,我朋友兒甥依家三歲,勁多野講,無時無刻都係開住口講 ...

actually, my son is late speaker behind speech development. And he doens't like to sit down during mat time or story tine in school, just do what he wants, and less communication wz other kids. But he can concerate on drawing and puzzling. even he always asks us read him story at home. So I 'm not sure if he has ADHA or ADD.

水晶宮

原文章由 凱晴爸爸 於 08-11-10 14:58 發表

其實, 睇咗咁多你及其他媽咪的分享, 都得益不少, 同埋都無咁担心!

唔駛客氣~~~最緊要你唔介意我地呢班媽咪借咗你topic位黎呻過度活躍仔D問題就得喇~~~

水晶宮

原文章由 BBIX 於 08-11-10 14:59 發表

actually, my son is late speaker behind speech development. And he doens't like to sit down during mat time or story tine in school, just do what he wants, and less communication wz other kids. Bu ...

咁仔仔响學校多唔多行為同情緒上既投訴?老師覺得佢點?暫時睇你呢次回應所講既野又好似我仔以前噃...我仔讀幼稚園又係坐唔定,上堂永遠自己飄咗去玩具角度攬住件玩具,永遠唔會撩同學玩,自己一個人玩一份玩具玩成粒鐘都唔轉換既,又係集中鐘意玩砌lego,所以智力測驗佢砌野嗰PART係高過正常人兩倍囉...佢說話都係遲緩,三歲半做評估得一歲言語程度,去到小一下學期至正式開籠雀咁講野...但依家都仍然表達力唔好,學校都要佢言語治療囉!

暫時聽你咁講,我又覺得你囝囝又好似我仔咁,除咗有過度活躍特徵(少少啦,離位嗰D)外,亦好似偏向係自閉傾向黎,D特徵多過係ADHD噃...尤其你話你囝囝言語發展遲緩,我覺得個問題實有响度,係差在佢係自閉傾向定係過度活躍或者同我仔一樣兩樣都有,所以我覺得最好帶仔仔做左個評估先囉!知佢問題出响邊,至會搵到相關既支援同訓練俾囝囝,越早發現及早俾訓練囝囝去改善會好好多囉!呢D真係唔好拖,始終小朋友去到八九歲真係會定咗型,到時會好難改到架...你試下打去政府度問下姑娘,睇下有咩途徑可以轉介過黎政府度評估啦!

兒童智力測驗中心(我諗呢個係油尖旺區既電話黎,心理學家個學生俾我的): 2246 6633

你打去問姑娘,將你囝囝既問題同姑娘講,同姑娘講你係住邊區既,點樣做轉介排期評估,聽我仔心理學家個學生(姑娘)講,實情寫轉介信係任何求其一個醫生都可以寫,只要佢地願意幫你寫,但就唔知點遞囉,所以你都係打左去問姑娘穩鎮D.

別墅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-10 15:07 發表

唔駛客氣~~~最緊要你唔介意我地呢班媽咪借咗你topic位黎呻過度活躍仔D問題就得喇~~~

應該係你介意做我哋的顧問就真?! :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至