少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

JoeyPC 發表於 16-11-9 13:03
感謝smileyfacemama 的解答和建議,小女6 歲,受不起責罵,例如叫佢做完功課先玩,佢就話咁掉晒d 玩具佢啦 ...

家庭狀況自出世後有沒有改變?何時開始有這些疑似自殺的語句?情況都幾令人擔心,建議盡快搵治療幫下佢紓解,未搵到治療之前可以用多啲生命教育故事去解讀,亦灌輸多啲父母有幾愛佢等等

大宅

WB1115 發表於 17-1-3 12:52
家庭狀況自出世後有沒有改變?何時開始有這些疑似自殺的語句?情況都幾令人擔心,建議盡快搵治療幫下佢紓 ...

細個無咁負面地講呢d 野,自從升小一後,佢自我形像很低落,覺得自已比別人愚笨,覺得自已好無用,好失敗,所以先叫我地殺左佢

大宅

WB1115 發表於 17-1-3 12:52
家庭狀況自出世後有沒有改變?何時開始有這些疑似自殺的語句?情況都幾令人擔心,建議盡快搵治療幫下佢紓 ...

請教有什麼例句可建立返佢既自信自尊,或如果教小朋友面對失敗?例如默書測考唔合格時,佢好嬲自已,雖然我無話佢,同佢講佢都有盡力,我地再温習唔識既地方,下次追返d 分數,但係現實都追到幾氣咳

大宅

回覆 JoeyPC 的帖子

細個無咁負面地講呢d 野,自從升小一後,佢自我形像很低落,覺得自已比別人愚笨,覺得自已好無用,好失敗,所以先叫我地殺左佢

--> 我猜想佢應該經歷左一D事未解決到,形式心理上出現一些負面的想法,就咁聽你講其實都幾擔心佢嘅情況,有冇聯絡過學校社工?通常佢有呢D自殺嘅說話你地會點回應佢??

請教有什麼例句可建立返佢既自信自尊,或如果教小朋友面對失敗?例如默書測考唔合格時,佢好嬲自已,雖然我無話佢,同佢講佢都有盡力,我地再温習唔識既地方,下次追返d 分數,但係現實都追到幾氣咳

--> 明白,咁樣講啦,唔知小朋友讀個間學校係唔係一間谷嘅學校,如果唔係,我嘅建議係父母唔係咁著重佢嘅分數先,例如遇到唔合格,佢好嬲,你可以嘗試正常化件事,話俾佢聽有時唔合格係會發生的,如「媽媽明白你好嬲,你覺得自己應該識,應該會合格,但有時又真係會失手…」媽媽可以多D企係佢角度去睇件事同埋多D感受嘅回應,例如「媽媽知道你唔開心、媽媽知道你唔中意、媽媽明白你唔想咁樣等等……」
你住邊區架?我建議你先搵學校社工傾,睇下佢地可以點幫到個小朋友,你唔介意亦可以聯絡我,睇下仲有冇D咩方法幫到佢

大宅

WB1115 發表於 17-1-3 20:54
回覆 JoeyPC 的帖子

細個無咁負面地講呢d 野,自從升小一後,佢自我形像很低落,覺得自已比別人愚笨,覺得 ...

謝謝回覆,新學年大家都適應中,來緊家長日同班主任講下,學校有社工的。
佢叫我殺左佢時,我話殺人和殺自已都係犯法的,上唔到天堂架,死左都唔會變合格的,等佢覺得呢個方法係唔得既

大宅

JoeyPC 發表於 17-1-4 15:55
謝謝回覆,新學年大家都適應中,來緊家長日同班主任講下,學校有社工的。
佢叫我殺左佢時,我話殺人和殺自 ...

你嘅回應太成熟太理智,佢未必理解得到,同埋會加重佢壓力,嘗試多啲以「情」出發

大宅

你好,小朋友今年4歳,男仔,有以下情況:

--喜歡著裙,最近仲喜歡搵嫲嫲D高跟鞋著

--平時喜歡看公主卡通片(如白雪公主,elsa等,對男仔卡通興趣不大,間中會睇多啦A夢)

--玩具方面:車仔都會玩,但如果有公主玩具的話,他會寧願玩公主,都唔玩車

--同小朋友玩方面:鍾意埋女仔堆玩。

--有時仲會話自己要做女仔,唔係男仔添

請問以上種種是否代表他的性取向是女生呢?另香港又是否有某些機構可幫4歲小朋友check呢?thank you!

複式洋房

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44

你好,小朋友將快5歲,單親
由兩歳開始一直覺得佢膽小
之後發覺佢好容易唔開心,小事就會想到一些不快事情
如參觀天文台後,會唔開心打風,因為會塌樓
睇圖書時,我解釋war字,佢問這世上仲有冇,點解要有,覺得唔應該係咁
知道珊瑚,食物鍊被人類破壞又唔開心,話唔食肉
我地一齊睇報紙,知道地震又驚
佢嘅唔開心係持續
更會發惡夢,好多時半夜因為呢d野喊醒
依家成日話唔敢訓覺

生活上太多資訊我冇可能同佢避開,而且一些好普通的事情,佢好快聯想到負面的事情,係根本被唔到
我真係擔心佢情緒有問題

複式洋房

ChengCat 發表於 17-1-4 23:39
你好,小朋友今年4歳,男仔,有以下情況:

--喜歡著裙,最近仲喜歡搵嫲嫲D高跟鞋著

hello, I hope you are well and please do not mind I reply in English. My hands are very sore from my pregancy, English is easier for me..

When did your child start exploring these feminine objects? how long ?

some children will need time to understand and explore their gender identity. It is worth to check with your pediatrian and hope your child will be refer to do an assessment. I hope both mommy and daddy try not to be judgemental and see what your child is doing is wrong. There is no right or wrong in our society nowadays. However, we should try to understand your child's need and help him to get through it. I am not saying your child is gay, may be, he just like to explore girly things. I cannot really make the assumption too so talk to your pediatrian and see what he or she will suggest.

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果兒子因為發脾氣而惡意打爛妹妹電話又應該點處理?

兒子(現年11歲) 之前一直脾氣都唔太好, 一嬲時可能會打墻打床打SOFA... 更會對同佢持相反意見0既人, 表示想殺死佢地~ 後來有段時間佢又好咗啲~ 之前以為係專注力影響, 見埋政府0既精神科醫生, 但佢地又話睇唔出仔有其它方面問題。

今次事發誘因係因為正直考試中,其實亦已經捱到最後一天,昨天下午佢去打鼓(佢喜歡的活動)吃飯回家後,當然沒有即時溫習,好開心咁睇電視/ YouTube ...... 我在CAM 望到但都沒有阻止,只係問佢幾點會開始溫習,做paper 之類... 好啦~佢答我4點,我都算。到4點多見佢做睇緊TV 都算,到4:30左右見佢開始做緊,可惜之後又一邊玩手機一邊做paper, 我就好言一句:專心做好先吧!明天先盡情玩~跟住佢就開始發嬲啦!仲大話地說自己無玩,繼而更入房關埋房門攞起妹個手機狂拍打至爛 佢之後反應話自己唔小心撞跌,但我地一睇就睇得出唔係撞跌做成...... 對於呢類行為,又可以點?

男爵府

回覆樓主:

你好,我女女今年5歲。 本身脾氣好大,又自我中心, 無論任何時候(上堂,興趣班,屋企,街等等) 都完全唔聽人講,自己想點就點,人地叫佢做咩佢心情好就做,心情唔好就扮聽唔到。 迫佢做,佢會發癲,大叫,發脾氣,用過好多方法教佢都係咁。 返學時,老師叫佢寫字,佢唔寫,攪到老師以為佢唔識,但屋企叫佢寫,佢性情好時,會寫.......佢而家果間幼稚園係傳統學校,我都知係唔啱佢,佢小學會幫佢搵活動教學嘅學校。 但喺未入小學前,好想解決佢唔聽人話,唔理規矩同逃避困難嘅壞習慣........其實係要帶佢睇兒童心理學家果d會好d......我真係教到好攰

子爵府

回覆樓主:

多謝樓主分享

別墅

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44

你好,仔仔26個月大,平時其實都好乖好合作,識講好多野(BB話但父母聽得明)父母都返工,平時奶奶湊。但當同其他小朋友爭野果陣會咬人,佢自己都知咬人係曳曳,亦都識得叫人唔該借借,或者同人講No No
不過每次佢情緒一到就唔記得左,好快咁咬左落去,咬完我自己又好唔開心,會罵佢,佢會攬實我喊,我無講唔要佢,唔錫佢既說話。但我罵佢,佢話媽媽唔錫佢

究竟我應該點做好?好煩惱

男爵府

睛靈勳章

可否pm 我,因教仔,煩躁中,求意見
火龍果

別墅

你好呀老師! 本人囝囝剛剛5歲讀k3,係早產婴兒,學校老師無話佢係學習上有問題,但囝囝一寫字就話" 好難"唔想寫,可能同小肌肉發展有關。

有興趣班老師同我講囝囝同同齡比較,學習緩慢,吸收力弱,表達能力弱,我現在才發覺到,下年要升小一了,特別擔心,所以唔知比唔比佢repeat k3好? 另外想做D發展評估了解一下咩問題?但我完全無方向,所以想請教一下你,謝謝或者可以pm

大宅

小朋友9歲,現返P4。優點: 學習快 但遇難題或艱辛即縮。缺乏迎難而上的特質。請問有甚么訓練適合,或應怎樣施教?

大宅

mite 發表於 16-9-15 00:07
Hello
女女5y2m讀緊k3
每日兩樣寫字功課(中、英、數其中兩樣)

同我仔一模一樣,又係做兩個鐘,佢係寫一劃就停低發呆,叫佢繼續寫la, 佢就寫左另外一個格仔到,我話之前個字你都未寫完,每日都好嘔血。

大宅

dogcave 發表於 16-11-30 23:48
我同你好似!又係一拖二,大仔5歲,細佬9個月,冇工人,老公返工時間又長,咩都自己一個做,日日忙到癲, ...

點解同我仔一模一樣架。。。。。我暈啦。
我係抱住10個月既細佬同佢做功課。 一走開,佢就會走左去玩。每日都好怕同佢做功課。下年小一都唔知點算。

複式洋房

回覆樓主:

你好呀老師

我小朋友今年九歲,成日挑戰學校,有次張 別人嘅功課,當自己功課教。 又會做功課 特登抄漏幾段唔抄。 真係唔知佢想點! 已經四年班, 成績又唔得, 真係唔知點算好!

子爵府

小朋友16m 一直以來都鍾意大喊大叫, 食飯, 沖涼, 刷牙又係, 又唔多自己玩玩具, 但你抱佢拖佢一陣又甩開你, 感覺她情緒波動大, 我陀佢時都易激動又周99 嘈交, 唔知關唔關事?

應該點處理? 上playgroup 等會好嗎?

首頁

尾頁

跳至