醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫媽媽申請輪候政府買位安老院,請問有沒有jm知道下列哪三間較好?

元朗區安老院

1.
仁愛堂田家炳護理安老院

2.
東華三院梁繼昌紀念安老院

3.
明愛盈水閣

4.
博愛醫院楊晉培護理安老院

5.
博愛醫院戴均護理安老院

6.
博愛醫院賽馬會護理安老院

7.
青松觀青松有限公司護理安老院

8.
保良局天恩護老院

屯門區安老院

1.
仁濟醫院錢曼娟安老院

2.
東華三院戴東培護理安老院

3.
明愛李嘉誠護理安老院

4.
香港蘇浙同鄉會屯門安老院

5.
基督教香港信義會山景長者護理院

6.
嗇色園主辦可祥護理安老院

7.
青松安老院

大宅

wulungcat 發表於 16-8-20 23:34
幫媽媽申請輪候政府買位安老院,請問有沒有jm知道下列哪三間較好?
元朗區安老院1.
仁愛堂田家炳護理安老院 ...

第一,呢啲係津助院,唔係買位院。
第二,妳可以上網了解下每間院的宿位數目,地理位置,環境設施,人手比例先。
第三,妳列出的都係屯門元朗,如果無特別喜好的,用區黎排會快啲。

大宅

回覆 ET19 的帖子

請問一下津助同政府買位有甚麽不同?

大宅

wulungcat 發表於 16-8-21 12:37
回覆 ET19 的帖子

請問一下津助同政府買位有甚麽不同?

津院全是志願機構營運,質素高,院費平,但輪候時間長。買位院只是政府資助某些質素較好的私院,讓未有津院位的人士入住,因為津院位供不應求。

公爵府

其實邊間好與唔好, 要睇自己需要. 最重要係邊間近自己屋企, 可以日日探, 多人探, 多d時間有人去探的就最好.

長者有時唔太介意環境, 反而介意無人來探佢.

大宅

回覆 koko2000 的帖子

說的很對阿

別墅

回覆樓主:

如果已透過社工申請緊護老院(但唔知等將幾耐),但自己入紙再申請,會唔會有問題?

子爵府

親子王國15週年勳章

以我所知, 點都要透過社工申請, 社工幫你申請咗, 社署已經有紀錄, 應該無得再申請, 你如果要改排其他院舍, 都係要透過社工.

大宅

回覆 Jessie688 的帖子

說的對呀

大宅

Mars_Mars 發表於 17-2-7 13:23
如果已透過社工申請緊護老院(但唔知等將幾耐),但自己入紙再申請,會唔會有問題?
...

申請機構位無問題。

別墅

Jessie688 發表於 17-2-7 13:39
以我所知, 點都要透過社工申請, 社工幫你申請咗, 社署已經有紀錄, 應該無得再申請, 你如果要改排其他院舍, ...

我同事之前透過政府申請,一路無聲氣,佢話幾個月前自己入紙去東華院舍,幾個月就批左,家吓佢呀媽搬左入去住! 佢叫我上網申請,我問佢答d唔答d,都唔知係米真,佢只係每月比2k 左右,我話咁平,米個個都入紙,我真係唔明

子爵府

親子王國15週年勳章

Mars_Mars 發表於 17-2-8 01:21
我同事之前透過政府申請,一路無聲氣,佢話幾個月前自己入紙去東華院舍,幾個月就批左,家吓佢呀媽搬左入 ...
咁你試下問東華, 可能好似其他JM講係機構位. 因為我長輩都有排其他機構位, 院舍得一個位但有20幾人排, 或者東華多D呢類位.

大宅

Mars_Mars 發表於 17-2-8 01:21
我同事之前透過政府申請,一路無聲氣,佢話幾個月前自己入紙去東華院舍,幾個月就批左,家吓佢呀媽搬左入 ...

妳朋友一係申請啲比較山卡啦的地點,一係她好彩果排機構宿位的老人家係咁byebye 囉。

排機構位都有得揀地區,以東x為例,何文田,筲箕灣,上環果啲咪難入囉,三門仔,黃竹坑咪相對快啲囉。

排咩位都係,條隊要流動,就要啲人byebye,妳覺得她快,可能她排果幾間又少人排,咁啱又多本身係住緊機構位的老人家byebye 囉。

民房

不好意思,我是新手,不知道為什麼不能發新帖,見到都係講老人院所以心急係依度問

想問下老人院到底有幾多種類?除左樓上見到買位同津助院舍之外,仲有D 合約院舍,護理安老院等等又點分,邊種先係最好?

其實不想送阿媽去老人院但請不起工人,仲有冇辦法?

多謝解答

大宅

有日間託管,好好架,搞掂三餐,有運動做,有不同activity,我奶奶腦退化症,申請這服務不到兩三個月就申請到,現在一星期去三天,你可到地區老人中心申請。例如聖雅各。

首頁

尾頁

跳至