懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是一位在職教書媽咪,BB快將出世,本人媽咪會幫忙湊,也請了工人(打算主力清潔和輔助我們),她剛來到一星期,我已覺得好辛苦,有個外人在家,沒有了私人空間,也擔心第時bb會痴她多點。日想夜想,常常喊了出來。工人本身好像好開心工作範圍是照顧小朋友,但我聽到她這樣說就好唔開心,所以好早講清楚她的角色。我有點後悔作出這個決定。好想自己湊,但現實生活卻好像不容許我這樣做,好矛盾(emoji)不知道應該點樣處理自己的情緒,好抑鬱的感覺。有沒有同路人分享下?

別墅

tammy8882002 發表於 16-8-28 17:08
我是一位在職教書媽咪,BB快將出世,本人媽咪會幫忙湊,也請了工人(打算主力清潔和輔助我們),她剛來到一星 ...

其實工作辛苦有無關係?教書工作好大壓力的。。。

大宅

hsbc_koey 發表於 16-8-28 18:44
其實工作辛苦有無關係?教書工作好大壓力的。。。

教書方面還可應付。但我好擔心bb出世後的情況。我不喜歡有個工人在家,怪怪的,也怕返工後bb對她多點時會不痴我。我老公覺得我想太多,叫我bb出世後再觀察下先。其實這星期工人來到,工作還好,但我就不想常見到她。我知是自己問題,連我老公都話覺得我對她好敵對咁。我心情好複雜..日日都想喊

大宅

tammy8882002 發表於 16-8-28 18:48
教書方面還可應付。但我好擔心bb出世後的情況。我不喜歡有個工人在家,怪怪的,也怕返工後bb對她多點時會 ...

記住,佢係黎幫你的,佢錫bb 是最好的,唔錫仲擔心。唔好擔心bb 唔痴你啊,放工就陪bb , 比多些愛佢。

禁止訪問

大宅

coffeefamily 發表於 16-8-28 18:55
記住,佢係黎幫你的,佢錫bb 是最好的,唔錫仲擔心。唔好擔心bb 唔痴你啊,放工就陪bb , 比多些愛佢。
...

多謝你的鼓勵。我現在每天看blog..舊post..看看各位媽媽們是點處理的。理性上我知道家務方面會輕鬆了。我一定會盡力照顧bb..希望我能適應突然有個人在家啦,真的覺得好唔舒服

大宅

mami3 發表於 16-8-28 19:09
我之前生女女都有呢個想法,但後期見到工人姐姐好盡責好錫囡囡,我就突然安心好多。諗深一層你唔響屋企返工 ...

多謝你呀^_^我一定會盡力抽所有時間照顧bb..但我不知道還需要多少時間才習慣家(emoji)多了個外人,沒有了私人空間

大宅

mami3 發表於 16-8-28 19:09
我之前生女女都有呢個想法,但後期見到工人姐姐好盡責好錫囡囡,我就突然安心好多。諗深一層你唔響屋企返工 ...

有時候我還不想留在家,好像出街會舒服點

侯爵府

我生完個B馬上俾奶奶湊, 個B痴奶奶我都好抑鬱, 但係時間慢慢過,覺得有人錫阿B教阿B, 就算唔痴我都冇咩所謂,因為我放工得返半條人命, 好想好想有私人時間休息,阿B亦都需要有人全心全意照顧,
阿B一天一天大, 知道你努力工作, 永遠都係佢媽媽, 佢地會知會明白,
佢地一樣咁錫你架

而且我發現有長輩用心湊既小孩真係精叻好多,講野都快D

大宅

tammy8882002 發表於 16-8-28 19:16
多謝你的鼓勵。我現在每天看blog..舊post..看看各位媽媽們是點處理的。理性上我知道家務方面會輕鬆了。我 ...

不要這樣想,我當初我你一樣,有個外人在家,好唔想,我接工人返黎嗰陣前晚仲瞓唔到,個心係咁跳,返工神不守舍,因為我都好驚請到個唔好的,但如果工人錫bb, 總好過請到黑心工人啦,你只需要叫佢主力清潔,幫手就好了,bb 雖然細,但一定會知道佢先係你媽,我依家都慣了,日日返屋企就有飯食,地方清潔,佢放假嗰日就有d 唔慣就真,慢慢來吧!你對佢好,佢會對你好,況且你想像的事還未發生,一切隨緣!

大宅

homommy 發表於 16-8-28 21:09
我生完個B馬上俾奶奶湊, 個B痴奶奶我都好抑鬱, 但係時間慢慢過,覺得有人錫阿B教阿B, 就算唔痴我都冇咩所謂, ...

多謝你的安慰呀。我們要出外工作,其實都沒太多選擇。我們都是希望俾最好的bb

大宅

t08 發表於 16-8-28 22:25
不要這樣想,我當初我你一樣,有個外人在家,好唔想,我接工人返黎嗰陣前晚仲瞓唔到,個心係咁跳,返工神 ...

多謝你呀。我都明白的。但好多時控制不了自己亂想。我就是天天覺得不自在咁。可能bb出世後轉咗focus會好點吧。其實你用了多少時間適應到工人在家?

大宅

tammy8882002 發表於 16-8-28 22:45
多謝你呀。我都明白的。但好多時控制不了自己亂想。我就是天天覺得不自在咁。可能bb出世後轉咗focus會好點 ...

2星期左右,其實d 工人都好醒架,佢地做完嘢就會閃埋,有時在廚房,所以放心,到時可能你習慣了有她,不能沒有她(emoji)
我老公當時都係咁同我講,不過可能有bb ,都會受賀爾蒙影響,所以不用急,慢慢來吧!

大宅

t08 發表於 16-8-28 22:50
2星期左右,其實d 工人都好醒架,佢地做完嘢就會閃埋,有時在廚房,所以放心,到時可能你習慣了有她,不能 ...

多謝你。其實現在個工人都是會做哂工作就閃開。清潔都ok..希望是我想多,我也不想像我老公說常常有種敵人的感覺

侯爵府

我工人來屋企我已馬上習慣左。可能佢有間房呢埋。少佢一日都唔掂呀。有b勁多家務做呀。

大宅

homommy 發表於 16-8-28 23:04
我工人來屋企我已馬上習慣左。可能佢有間房呢埋。少佢一日都唔掂呀。有b勁多家務做呀。 ...

你是bb出世後才請的?

侯爵府

我係呀。有bb係開心事。求天求地求唔到。正面諗啦。轉變係必然。最緊要bb健康快樂

大宅

homommy 發表於 16-8-28 23:13
我係呀。有bb係開心事。求天求地求唔到。正面諗啦。轉變係必然。最緊要bb健康快樂 ...

對。我應該這樣想的。你bb現在幾大?介不介意分享下你要工人做的工作範圍?

侯爵府

4歲啦。主要有後勤如清潔煮飯買野拿野烚奶樽沖奶個d.貼身如沖涼乙水訓覺個d老爺奶奶做

大宅

homommy 發表於 16-8-28 23:32
4歲啦。主要有後勤如清潔煮飯買野拿野烚奶樽沖奶個d.貼身如沖涼乙水訓覺個d老爺奶奶做 ...

我都是打算這樣安排工作。工人是主力清潔和輔助。其他貼身就請我爸爸媽媽幫忙,晚上自己和老公照顧返。你當時會不會有擔心bb痴工人?

首頁

尾頁

跳至